COVID-19 gyorsteszt

Az antitest tesztek minden esetben ujjbegyvérből mutatják ki, hogy átestünk-e már a fertőzésen. Vérmintában mért antitest jelenlétén alapuló tesztből jelenleg kétféle található meg kínálatunkban több gyártótól. A hagyományos IGM/IGG teszt egy tesztkazettán belül mutatja ki, hogy az elmúlt pár hétben (IGM) vagy régebben (IGG) átestünk-e a fertőzésen és a szervezetünkben megtalálható-e még az anitetest.

A másik a teljesen egyedi semlegesítő antitest szintmérő teszt, ami vírusfertőzés ellen felvett védőoltás hatására vagy a fertőzést követően létrejövő antitest jelenlétét és szintjét mutatja ki a szervezetben. Amennyiben ezt a tesztet választjuk, akkor nagyon könnyen el tudjuk dönteni, hogy szükségünk van-e harmadik oltásra.

Az antigén tesztek minden esetben az aktuális fertőzést mutatják ki, itt a mintavétel helye között van különbség. A mintákat le lehet venni orrgaratból/torokból; orrlyukból, amikor csak kb. 1-2 cm-re kell bedugni az orrba a mintavevő pálcikát, ami így teljesen fájdalommentes; nyálból, amikor tamponos pálcával a fogínyt és a nyelvet dörzsölve kell a nyálat összegyűjteni; és végül van az egylépéses nyalókás teszt, amikor 1-2 perc szopogatás után nincs más teendő és perceken belül kimutatja az eredményt.

SARS-CoV-2 tesztek