Mi az ózon - áldás, vagy átok?

szeptember 30 2 min read

Az ózon minden élőlényre halálos, mérgező gáz - ám az 50 km-es magasságban, a sztratoszférában lévő ózonpajzs megszűri a káros UV-B és UV-C sugarakat - enélkül nem lehetne élet a szárazföldön.

Mi az ózon?

Az ózon egy háromatomos oxigénmolekula. Nagy mennyiségben kékes színű, szúrós szagú, mérgező gáz - jellegzetes szagát már az egészségre ártalmas koncentráció tizedénél is érezni lehet, de irritálja a szemet és a tüdőt is.

A földfelszín közelében a nagymennyiségű ózon kifejezetten káros: szennyezi a levegőt, erősíti az üvegházhatást, és súlyos légúti megbetegedéseket okoz.

Az ózon gyorsan szétválik kétatomos oxigénre és egyatomos oxigénre. Az egyatomos oxigén azonnal reakcióba lép bármivel - így pusztítja el a vírusokat, a baktériumokat és a gombákat is.

Az ózonréteg

A sztratoszférában az UV-sugárzás hatására folyamatosan képződnek és bomlanak az ózonmolekulák attól függően, hogy milyen hullámhosszú UV-sugárzás éri őket. A ciklusok egymást követik folyamatosan - ennek eredményeként egy viszonylag állandó vastagságú ózonréteg veszi körül a Földet.

A légszennyezés miatt az ózonréteg elvékonyodott, és már évtizedek óta egyre csak nő az Antarktisz feletti ózonlyuk is - azaz, itt nem védi semmi az élőlényeket az UV-B és UV-C sugárzástól.

Meg kell akadályozni az ózonlyuk további növekedését, mert a káros UV-sugárzások következményei rendkívül súlyosak:

  • Az élő szervezetek - növények, állatok, emberek - DNS-ét károsítja, mutációkat idéz elő.
  • Gyengíti az immunrendszert, így csökkenn a fertőző betegségekkel - mint pl. COVID-19 - szembeni természetes védekezőképesség.
  • Nő a bőrrák, és a szürkehályog kialakulásának a veszélye.
  • Gyorsul a globális felmelegedés.

Az ózon az ember szolgálatában

Az ózon nagy előnye, hogy nem marad vissza belőle semmilyen melléktermék. Emiatt az ipar számos területén használják fertőtlenítésre és szagtalanításra már több, mint száz éve.

Az ózon járványok idején is szinte nélkülözhetetlen a védekezéshez használt eszközök, mentőautók és kórtermek gyors, teljeskörű és költséghatékony fertőtlenítéséhez. Japán tudósok kimutatták, hogy alacsony, emberre nem veszélyes koncentrációban is semlegesíti az ózon a koronavírust, ennek ellenére tilos a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható ózongenerátorokat emberek jelenlétében is használni, mert az előállított ózon koncentrációjának szabályozására nem alkalmasak!

Csak védőfelszerelésben!

Mivel a bekapcsolt ózongenerátor mellett tilos tartózkodni, de valahogy működtetni is kell, így az ózongenerátor üzemeltetőjének védőfelszerelésre van szüksége - mivel az ózon mérgező, a védőfelszerelés használati utasítását szigorúan be kell tartani!

Ezekkel a védőeszközökkel az ózonos fertőtlenítés sokkal biztonságosabb lesz:

Az ózongenerátor egyszerű, gyors, olcsó és hatékony, ezért valószínűleg sok háztartás és cég fog ózongenerátort vásárolni a pandémia után is. De ha Ön magánemberként nem mer ózongenerátort működtetni, érdemes egy "szimpla" légtisztító berendezést vásárolnia.

Ne csak a levegőt fertőtlenítse, hanem a kezét is!

A virusmaszk.hu-n többféle alkoholos kézfertőtlenítő is megrendelhető nagy tételben, nagyker áron.