Ózon: a járványok végzete

szeptember 30 1 min read

Lehet-e összefüggés az ózonkoncentráció és a vírusok - köztük a koronavírus - terjedése között? Úgy tűnik, igen: ha több az ózon a levegőben, akkor kevésbé terjednek a vírusok.

Hogyan változik az ózon koncentrációja?

Az ózon koncentrációja éves és napi szinten is a napsugárzás mértékével együtt változik, vagyis kora tavasztól nő, nyáron tetőzik, ősz elejére kifullad, télen pedig egyáltalán nem jelentős; illetve az ózon koncentrációja déltől egyre magasabb, délután háromra éri el a napi maximumot, és napkeltére csökken a napi minimális szintre.

A fertőzések általában nyáron kevésbé jellemzőek, míg késő ősztől tavasz végéig tarolnak. Tehát amikor az ózonkoncentráció alacsony, a vírusok terjedése gyors; amikor az ózonkoncentráció magas, a vírusok terjedése visszafogottabb.

Mi befolyásolja még az ózon mennyiségét?

  • Minél erősebb az UV-sugárzás, annál intenzívebb az ózonképződés, de annál magasabb az ózon bomlása is.
  • Az ózon lebomlása függ a hőmérséklettől is. Minél magasabb a hőmérséklet, annál gyorsabban bomlik az ózon.
  • A földközeli légmozgások is befolyásolják az ózonkoncentrációt: a lokálisan megnőtt koncentrációt a nyári viharok lecsökkentik.
  • Az ózonkoncentrációra a nyári szmogok is hatással vannak: minél több a levegőben a nitrogén-monoxid és a kipufogógázok mennyisége, annál több az ózon is.
  • Számít a levegő páratartalma is. Az ózon vírusölő hatása meredeken zuhan száraz időszakban.

Tehát az időjárás melegre fordulása, a levegő páratartalmának, valamint az ózon koncentrációjának növekedése mind hozzájárul a járványok visszaszorításához.

Miért nem terjedt még el jobban az ózonos fertőtlenítés?

Sajnos az ózon számos egészségügyi problémát okozhat:

  • Másodlagos reakcióterméke mérgező és rákkeltő,
  • irritálja a szemet és a nyálkahártyát, továbbá
  • tüdőbe kerülve már kis koncentrációban is légúti gyulladást okoz.

Ugyanakkor az ózon oxidációs erejét ellenőrzött körülmények között igenis ki tudjuk használni, és szolgálatunkba tudjuk állítani a jövőbeli járványok visszaszorítása érdekében.

Fő az óvatosság!

Az ózongenerátor használójának védőfelszerelésre van szüksége - mivel az ózon egészségre káros, a védőfelszerelés használati utasítását szigorúan be kell tartani!

Tegye biztonságosabbá az ózonos fertőtlenítést ezekkel a védőeszközökkel:

Az ózongenerátor egyszerű, gyors, olcsó és hatékony, ezért jó eséllyel sok háztartás és cég fog ilyen készüléket vásárolni a jövőben is. De ha Ön magánemberként nem mer ózongenerátort működtetni, vásároljon egy egyszerű légtisztító berendezést!

Ne csak a levegőt fertőtlenítse - a kezét is!

A virusmaszk.hu-n többféle alkoholos kézfertőtlenítő is megrendelhető nagyker áron.