A vírusok természetes ellensége: az ózon

szeptember 30 2 min read

Az ózon vírusölő hatású; fertőtlenít, csírátlanít, szagtalanít, tartósít és fehérít. Joggal merülhet fel a kérdés: vajon az ózon lesz a "titkos fegyver", ami segít a jövőben legyőzni a világjárványokat?

Valami bűzlik...

Az ózon az ‘ozein’ görög szóból származik, jelentése: büdös, bűzleni. Nem véletlen az elnevezés, ugyanis szaga jellegzetesen szúrós, kellemetlen. Emellett azonban még mérgező és egészségkárosító hatású is.

A természetben nagyobb mennyiségben a sztratoszférában található, ahol egy millió molekulából 10 darab az ózon - ezek alkotják az ózonpajzsot.

Földközelben 0,01 ppm az ózon átlagos mennyisége, de nem kell aggódni, 0,1 ppm-ig még nem káros az egészségre. Ezt a határértéket az ózonkoncentráció csak a nyári nagyvárosi szmogokban lépi át általában.

Vagy mégsem?

Az átlagember leginkább vihar után találkozhat az ózon hatásával, mikor "esőillatot" érez. Villámcsapáskor a koronakisülés következtében - csendes kisülésnek is hívják, mert nincs se hangja, se szikrája -, rengeteg ózon képződik. Az "esőillat" az ózonmolekula szétválása után létrejött szabad oxigénatom által megtisztított levegő illata. Ugyanígy tisztítja meg bárhol, bármitől a levegőt vagy az anyagot az ózon bomlása során keletkezett instabil, egyatomos oxigén.

Az ózon előnyei

Az ózonnak megkérdőjelezhetetlen előnyei vannak minden más fertőtlenítő eljárással szemben:

  • Teljes mértékben kitölti a rendelkezésre álló teret, vagyis semmilyen felület sem maradhat rejtve előtte - az UV-fertőtlenítők alacsonyabb hatásfokkal működnek.
  • Az ózonnal szemben a vírusok soha nem lesznek képesek védettséget kialakítani, ellentétben a vegyszerekkel.
  • Semmilyen mérgező melléktermék nem marad vissza, szemben a vegyszeres fertőtlenítésekkel.
  • Könnyen előállítható és széles körben alkalmazható egy viszonylag kicsi, hordozható berendezés segítségével.

Ózongenerátor belülről

Az ózongenerátorral megoldható belterek, járművek és tárgyak sterilizálása. A korábbi koronavírus-járványok idején is bevetették már az ózont, és nagyon jól bevált: 99,22%-ban elpusztította a vírusokat.

Minden ózont termelő berendezést kizárólag olyan helyen szabad használni, ahol sem ember, sem állat nem tartózkodik, de még növény sem maradhat vele egy légtérben!

Az ózon hátrányai 

Az ózonnak csak egy hátránya van.

Mivel egy mérgező gázról van szó, fokozott óvatossággal kell eljárni, és állandó felügyelet mellett szabad csak alkalmazni. Azért kell rá különösen odafigyelni, mert ugyan nagyon könnyű előállítani, de nehéz a koncentrációját az adott környezetben beállítani.

Az ózon jövője

Amennyiben sikerül legyőzni az ózonnal szembeni jelenleg még igen erős ellenérzést, továbbá létrejön egy olyan technológia, amely alkalmas lesz az ózon teljesítményének szabályozására, akkor egy széles körben felhasználható eszköz kerülhet az emberiség birtokába a kellemetlen szagok, és nem utolsó sorban a fertőzések elleni küzdelemben.

Fő az óvatosság!

Az ózongenerátor használójának védőfelszerelésre van szüksége - mivel az ózon egészségre káros, a védőfelszerelés használati utasítását szigorúan be kell tartani!

Tegye biztonságosabbá az ózonos fertőtlenítést ezekkel a védőeszközökkel:

Az ózongenerátor egyszerű, gyors, olcsó és hatékony, ezért jó eséllyel sok háztartás és cég fog ilyen készüléket vásárolni a jövőben is. De ha Ön magánemberként nem mer ózongenerátort működtetni, vásároljon egy "szimpla" légtisztító berendezést!

Ne csak a levegőt fertőtlenítse - a kezét is!

A virusmaszk.hu-n többféle alkoholos kézfertőtlenítő is megrendelhető nagyker áron.