Terhességi teszt - Melyiket? Mikor? Hogyan?

november 28 2 min read

Életünk egyik legfontosabb és legmeghatározóbb pillanata, amikor megtudjuk, hogy hamarosan gyermekünk születik. Terhességi tesztek segítségével akár otthonunk kényelméből is meg tudjuk állapítani, hogy terhesek vagyunk-e vagy sem. Ahhoz, hogy a folyamat meglepetés mentes legyen, érdemes megismerni, hogy miként működnek a terhességi tesztek, valamint, hogy mennyire megbízhatóak.

Mikor és hogyan?

A legtöbb terhességi teszt már a várt menstruáció első napjától számított néhány nappal elvégezhető. Azonban a legpontosabb eredményt általában akkor kapjuk, ha legalább egy-két hetet várunk a menetrend szerinti következő menstruáció elmaradása után. A két leggyakoribb típusú terhességi teszt a húgysav alapú (hCG) tesztek és az ún. luteinizáló hormon (LH) tesztek. A húgysav alapú tesztek a hCG hormont keresik a vizeletben, míg az LH tesztek az ovuláció során felszabaduló hormont mutatják ki. A digitális terhességi tesztek egyértelmű eredményt adnak "terhes" vagy "nem terhes" formában.

Terhességi tesztek megbízhatósága

A korai terhességi tesztek általában magas megbízhatósággal rendelkeznek, de a pontos eredményt számos tényező befolyásolhatja, például a teszt elvégzésének időpontja és a teszt minősége. Az első vizelet a nap folyamán általában a legkoncentráltabb, így a reggeli első vizelet a legideálisabb a teszteléshez. A legtöbb modern házi terhességi teszt nagyon pontos eredményt ad, különösen akkor, ha a tesztet a várt menstruáció elmaradása után legalább egy héttel végezzük el. A gyártók általában magas megbízhatósági arányt hirdetnek, de fontos betartani a tesztelési utasításokat és az optimális időzítést.

Terhességi teszt eredmény

Eredmények értelmezése

Ha a terhességi teszt pozitív eredményt mutat, érdemes mielőbb felkeresni egy orvost, hogy megerősítsék a terhességet és elkezdjék a szükséges egészségügyi ellenőrzéseket. Az orvos segíthet meghatározni a terhesség pontos időzítését és további teendőket ismertethet velünk. A terhességi teszt mutathat negatív eredményt annak ellenére, hogy a terhesség állapota fennáll: ez akkor fordulhat elő, ha a terhesség még túl korai szakaszában vagyunk vagy az elvégzett teszt érzékenysége alacsony. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, érdemes néhány nap múlva újra tesztelni vagy orvossal konzultálni.

Hamis pozitív vagy hamis negatív eredmények

Hamis pozitív eredmény akkor jöhet létre, ha a teszt hCG-t mutat ki más okok miatt, például egy hormonális rendellenesség vagy gyógyszerek használata folytán. Hamis negatív eredmény akkor fordulhat elő, ha a teszt túl korán kerül elvégzésre, vagy ha a hCG szint még nem érte el a teszt érzékelési küszöbét. Bizonyos orvosi eljárások vagy állapotok, például egyes típusú daganatok vagy a gyógyszerek használata, hCG-t eredményezhetnek a vizeletben, aminek hatására hamis pozitív eredményt kaphatunk. További tünetek jelenléte és / vagy aggodalmak elkerülése érdekében természetesen, érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnózishoz.

Negatív a teszt, de elmarad a menstruáció?

Ha a terhességi teszt negatív eredményt mutat, de a menstruáció elmarad, érdemes pár nap múlva ismételten elvégezni a tesztet. Ha továbbra sem jön meg a menstruáció, érdemes konzultálni egy orvossal, mivel egészségügyi problémák is okozhatják a menstruáció elmaradását.

Prémium minőségű terhességi tesztek

Terhességi teszt rendeltetésszerű használata

Az Elysium HCG terhességi tesztek olyan kvalitatív, otthoni felhasználásra készült immunpróbák, amelyek a humán korion-gonadotropin kimutatására szolgálnak a vizeletben, a terhesség korai megállapításához 10 mIU/ml szint, vagy a felett. A teszt a terhesség korai felismerésének elősegítésére szolgál, illetve a terhesség valószínűsített diagnózisát biztosítja. Használata rendkívül egyszerű:

  1. Vegye le a védőkupakot.
  2. Fogja meg a teszt markolatát úgy, hogy a nedvszívó nyelv lefelé nézzen, majd tartsa azt legalább 10 másodpercig a vizeletsugárba vagy mártsa bele a teszt nyelvét (≥2/3) egy tiszta, száraz pohárba levett vizeletmintába legalább 10 másodpercre.
  3. Helyezze vissza a kupakot a tesztre, majd fektesse azt egy tiszta, stabil felületre, és indítsa el az időmérőt. Várja meg a színes csík(ok) megjelenését. 3 perc múlva olvassa le az eredményt.

A terhesség megerősített diagnózisát kizárólag orvos állapíthatja meg az összes klinikai és laboratóriumi eredmény kiértékelését követően.

Összességében elmondható, hogy a terhességi tesztek alkalmazása egy kiváló modern kori lehetőség arra, hogy gyorsan, otthonunk kényelmében jöhessünk rá, gyermeket várunk-e. Az otthoni terhességi teszteket Magyarországon drogériákban vagy gyógyszertárakban tudjuk a legkönnyebben megvásárolni.

A virusmaszk.hu-n korai, illetve gyors kimutatású terhességi teszteket és testcsíkokat is megtalál.