Peteérés? Így működnek az ovulációs tesztek

december 05 2 min read

Az ovulációs tesztek alkalmazása a leghatékonyabb módszer arra, hogy segítséget kapjunk a fogantatásra alkalmas időpont meghatározására. Hasznos eszköz mindazok számára, akik gyermekvállalást terveznek.

Hogyan működik az ovulációs teszt?

Az ovulációs termékenységi teszt otthoni környezetben is könnyen elvégezhető, viszonylag nagy biztonsággal működő teszt, melynek segítségével meghatározhatóak a termékeny napok. A teszt elvégzéséhez mindössze egy edénybe felfogott vizeletminta kell, és az sem fontos, hogy reggeli vizeletet vegyünk alapul.

A peteérés tesztjének lényege a vizeletben található luteinizáló hormon szintjének vizsgálata. A peteérés előtt 24-36 órával a luteinizáló hormon szintje rövid idő alatt jelentősen megemelkedik, és eléri a maximumát. Ezt a maximumot mutatja ki a vizeletbe mártott teszt. Ha ez a „hormon-csúcs” megjelenik, akkor pozitív a teszt.

A luteinizálóhormon, röviden LH az agyalapi mirigy által termelt nemi hormon. A luteinizáló hormon alapvetően a petefészekre hat, segíti a tüszőérést, és amikor az LH szint eléri a maximumát, megtörténik az ovuláció, a peteérés.

Mikor érdemes elvégezni az ovulációs tesztet?

A teszt használatát a peteérés valószínűsíthető ideje előtt 4-5 nappal javasolt megkezdeni. A jellemző ciklushosszból, illetve annak hosszától (21-31 nap) függően hozzávetőlegesen 17-21 napot levonva kaphatjuk meg azt a számot, melyik napon érdemes a tesztet elkezdeni. Ezt követően minden nap 1-1 tesztet javasolt végezni, és ha lehetséges, ugyanabban a napszakban. A tesztek csomagolásában legtöbbször öt vagy hét tesztet találunk, ez egy havi ciklusra elegendő mennyiség, és nagy valószínűséggel segít megtalálni a luteinizáló hormon-csúcsot.

Kinek érdemes ovulációs tesztet használni?

  • szabálytalan ciklus esetén: mind a peteérés idejének meghatározásában, mind pedig annak eldöntésében, hogy történik-e a szervezetben a ciklus folyamán peteérés.
  • teherbeesési problémák: a spermiumok élettartama kb. 72 óra, a petesejt élettartama pedig a legújabb kutatások szerint csak 12-18 óra. A terhesség létrejöttéhez ezért nagyon fontos az együttlétek jó időzítése. Az ovulációs teszt használatával meghatározható az együttlét ideális időpontja, jelentősen növelve ezzel a teherbeesés esélyét.
  • tudatos család- és babatervezés: az együttlét időzítése nem csak teherbeesési problémák esetén fontos, hanem a vetélések, és magzati rendellenességek megelőzésében is szerepet játszhat. A nem jól időzített együttlét során ugyanis a túlérett, elöregedett petesejt is megtermékenyülhet, mely az előbb említett problémákhoz vezethet.
  • terhesség korai kimutatása jósteszteléssel: az ovulációs tesztek használatának van egy kevésbé ismert felhasználási területe is: a terhesség korai kimutatása. Az LH és a HCG hormon ugyanis szerkezetileg hasonló, a teszteken keresztreakciót mutathat. A terhesség megléte ezért még a menstruáció elmaradása előtt LH teszteléssel kimutatható lehet.

Az ovulációs teszt eredményeinek értelmezése

A teszt pozitivitását a régebbi teszteken két vonal mutatja; a digitális teszteken szimbólum látható. Hagyományos teszteknél a két vonal közül az egyik a kontroll-vonal. Ha az ellenőrző vonal mellett egy hasonló erősségű és vastagságú másik vonal is leolvasható, a teszt pozitív. Ha gyermektervezés esetén az ovulációs teszt pozitív, akkor annak elvégzésének idejétől hozzávetőlegesen 24-36 óra múlva bekövetkezik peteérés, és ovuláció után nagyjából 1 napig termékenyíthető meg a petesejt.

Amennyiben a peteérésjelző tesztek folyamatosan negatív eredményt mutatnak, és több hónapos próbálkozás után sem alakul ki terhesség, feltétlenül szükséges nőgyógyász szakorvos felkeresése. A peteérési kalkulátor segítségével kiszámítható, mely napokon fogamzóképes a nő, illetve az esetleges terhességet mikor lehetséges kimutatni. A kalkulátor átlagos adatokkal számol, fogamzásgátlási céllal nem használható.

Családtervezés

A családtervezés a gyermekek számának és születési idejének tudatos meghatározására irányuló törekvés, amely a fogamzásgátlástól a gyermekágyig tart. Egy olyan folyamat, amely magában foglalja a reproduktív egészség – nőknél ez a termékenység, a férfiaknál pedig a nemzőképesség – megőrzését, a fogantatást, illetve a várandósságot veszélyeztető problémák feltárását és megoldását, a várandósságra való felkészülést és a korai terhesség védelmét is. Emellett a családtervezés alapvető célja az anya és a születendő gyermek testi és lelki egészségének megőrzése, valamint az örökletes betegségek és fejlődési rendellenességek elkerülése is.


A virusmaszk.hu-n a közkedvelt Elysium ovulációs tesztek is elérhetőek.