Motoros elsősegélycsomag - Kötelező vagy sem?

november 16 2 min read

Az elsősegélynyújtó felszerelés a KRESZ szerint kötelező, ugyanakkor közúti ellenőrzés során, ennek hiánya miatt a motorvezető nem büntethető. Amennyiben azonban egy baleset során az elsősegélynyújtási kötelezettségének az elsősegély csomag hiánya miatt nem tesz eleget (vagyis nem rendelkezik az A típusú elsősegély csomaggal), akkor már nem csak szabálysértési, hanem személy ellen elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonható.

A közlekedésben résztvevőkre számos veszély leselkedik, a baj pedig bármikor megtörténhet. Felkészültnek lenni a motoros elsősegélycsomag tekintetében azonban nemcsak amiatt fontos, hogy bajba jutott motorostársunkon tudjunk segíteni baleset esetén, hanem azért is, mert ha az elsősegélycsomagunknak már lejárt a szavatossági ideje, akkor is belefuthatunk egy szabálysértési bírságba.

A motoros elsősegély felszerelésnek, azaz az A típusú elsősegély csomagnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

  • steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 2 db
  • steril mull-lap (6 x 6 cm / 100 lap): 1 db
  • kéztisztító lap: 4 db
  • fóliakesztyű: 1 pár
  • ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs
  • olló (110 - 150 mm): 1 db
  • sebfertőtlenítő oldat, 30 ml (Povidon-jód): 1 db
  • sebtapasz, vágható (6 x 10 cm): 2 db
  • higiénikus arcmaszk: 1 db
  • gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db
  • elsősegélynyújtási utasítás képekben: 1 db
  • tartalomjegyzék: 1 db

Kötelező magunknál tartani vagy sem?

Mivel a közúti ellenőrzések során legtöbbször ha kiderült, hogy nincs a motorosnál ilyen csomag vagy ugyan van, de lejárt a szavatossági ideje (esetleg hiányos volt), azt egy 2012-es nagyobb razzia óta nem büntették. Ezt sokan úgy értelmezték, hogy ha nem bírságolnak, akkor nem is kötelező, pedig a KRESZ alapján a válasz a kérdésre egyértelmű igen: 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 106. paragrafusa írja elő, hogy kötelező magunkkal hordanunk, a KRESZ 58. § (Közúti baleset) pedig azt, hogy használnunk is kell, ha valaki balesetet szenved és ellátásra szorul.

A motoros elsősegély csomagot ajánlják még azok számára is, akik túrázásra készülnek, hiszen egy jól összeállított csomagról van szó, és a mérete is alkalmasabbá teszi arra, hogy egy hoszabb túrázáshoz magunkhoz vegyük - nem érdemes az autókban használt merev dobozban vinni az elsősegély felszerelést, mert egyrészt nehéz lehet már maga a doboz, másrészt nagyon sok helyet foglal a kis hátizsákban is. Mindenképpen rendszeresen ellenőrizzük a mentődoboz szavatossági idejét, és ha lejárt, vagy ha egyáltalán nincs is, akkor feltétlenül gondoskodjunk egy új motoros mentőláda beszerzéséről.

A közúti közlekedés során a legtapasztaltabb sofőrök is kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor elkerülhetetlen a baleset. Egy kis koccanás hatására is kinyílhat az autóba szerelt légzsák, aminek elsődleges szerepe, hogy egy komoly baleset során védje a járművek utasait. A légzsák, amikor működésbe lép, gyakorlatilag kirobban a kormányból vagy műszerfalpárnából, a hirtelen felfúvódó légzsák okozhat kisebb sérüléseket amiket könnyen elláthatunk a motoros elsősegély csomag használatával.

A motorkerékpáros a közúti ellenőrzés során önmagában az elsősegély csomag hiánya miatt a motorvezető ugyan nem számíthat büntetésre. Azonban, ha egy baleset során az elsősegélynyújtási kötelezettségének az elsősegély csomag hiánya miatt nem tesz eleget a motoros, akkor személy elleni bűncselekmény miatt vonható felelősségre. Fontos tudni, hogy az elsősegély felszerelésben található steril kötszerek szavatossági ideje a gyártástól számított 5 év, a benne lévő fertőtlenítő szer szavatossági ideje 3 év.


Az elsősegély felszerelések fontosságával már korábbi cikkeinkben is foglalkoztunk:
Elsősegély dobozok a munkahelyen - Mire érdemes figyelni?»
Elsősegély dobozok használata gépjárművekben»