A megfelelő biztonság: FFP2 maszkok

október 09 1 min read

Mit érdemes tudni az FFP maszkokról?

Az FFP (Filtering Facepiece Particulare) maszkok különböző szűrőképességgel rendelkező félálarcok. Egyszer használatosak, mivel a mosás és a fertőtlenítőszerek roncsolják az anyagát.

Azt, hogy a levegő hány százalékát képes megszűrni a maszk, az FFP jelzés utáni szám mutatja meg (a KN jelölés az Egyesült Államokban használatos).

  • FFP1 (KN80): 80%-os szűrőképesség
  • FFP2 (KN95): 95%-os szűrőképesség
  • FFP3 (KN100): 99%-os szűrőképesség

Mivel hatékonyságuk közel 100%-os, az NNK - az FFP3 maszkok mellett - ezek viselését tartja járvány idején a legszerencsésebbnek. Nagyjából 5-6 órán át viselhetők maximális biztonsággal.

Kiknek ajánlott az FFP2 maszkok viselése?

Eredetileg kifejezetten finom porok, fibrogén porok, ásványi porok, közepesen veszélyes vegyi anyagok pora, illetve szilárd, folyadék fázisú aeroszolok, cseppek ellen védték meg viselőjüket a 6-7 rétegzésű, hipoallergén polipropilén anyagból készülő FFP2 maszkok. Mivel nagyon sok baktérium és vírus cseppfertőzéssel terjed - köztük a koronavírus is -, így azok kivédésére is alkalmasak. Ebből adódóan mindenki számára ajánlott az FFP2 maszkok viselése.

A járvány alatt a koronavírus gyanús vagy azzal igazoltan megbetegedett személyek ellátásáért felelős egészségügyi személyzet is ezeket a típusú maszkokat használja, ugyanis az FFP3 maszkok mellett ezek nyújtják a legnagyobb védelmet.

Az FFP2 maszkok típusai

Szelepes FFP2 maszkok

A szeleppel rendelkező FFP2 maszkok sokkal kényelmesebbek, mint a szelep nélküliek, mivel a szelep megkönnyíti a légzést. Sajnos csak a viselőjüket védik meg a vírustól, mivel csak a belélegzett levegőt szűrik, a kilélegzettet nem - így nem akadályozzák meg, hogy a maszkot viselő személy másokat lefertőzzön.

Szelep nélküli FFP2 maszkok

A szelep nélküli FFP2 maszkok kevésbé kényelmesek, viszont kivételesen magas védelmet nyújtanak mind a viselőjük, mind a többi ember számára.

Ha Ön igazoltan fertőzött, vagy a COVID-19 megbetegedés tüneteit észleli magán, kérjük, szelep nélküli FFP2-es maszkot viseljen!

A maszknak illeszkednie kell az archoz annak érdekében, hogy a lehető legjobban szűrje a levegőt! Nagyobb arcszőrzettel bíró személyek számára az FFP2 maszk sem nyújt magasabb védelmet, mint egy átlagos orvosi maszk, mivel a szakáll miatt nem tud rásimulni az arcra a maszk széle.

A virusmaszk.hu-n többféle színű és kiszerelésű FFP2 maszk közül válogathat.