99%-os védelem: FFP3 maszkok

október 09 1 min read

Mit érdemes tudni az FFP maszkokról?

Az FFP (Filtering Facepiece Particulare) maszkok különböző szűrőképességgel rendelkező félálarcok. Minden FFP maszk egyszer használatos, mivel a mosás és a fertőtlenítőszerek roncsolják az anyagát.

Azt, hogy a levegő hány százalékát képes megszűrni a maszk, az FFP jelzés utáni szám mutatja meg (a KN jelölés az Egyesült Államokban használatos).

  • FFP1 (KN80): 80%-os szűrőképesség
  • FFP2 (KN95): 95%-os szűrőképesség
  • FFP3 (KN100): 99%-os szűrőképesség

Mint látható, az FFP3-as maszkok rendelkeznek a legmagasabb fokú szűrőképességgel. Mivel hatékonyságuk közel 100%-os, az NNK is ezek viselését tartja járvány idején a legszerencsésebbnek. Nagyjából 6-8 órán át viselhetők maximális biztonsággal.

Kiknek ajánlott az FFP3 maszkok viselése?

Eredetileg kifejezetten mérgező porok és szilárd, folyadék fázisú aeroszolok, cseppek, permet ellen védték meg viselőjüket a hipoallergén polipropilén anyagból készülő FFP3 maszkok. Mivel nagyon sok baktérium és vírus cseppfertőzéssel terjed - köztük a koronavírus is -, így azok kivédésére is alkalmasak. Ebből adódóan mindenki számára ajánlott az FFP3 maszkok viselése.

A járvány alatt a koronavírus gyanús vagy azzal igazoltan megbetegedett személyek ellátásáért felelős egészségügyi személyzet is ezeket a típusú maszkokat használja, ugyanis ezek nyújtják a legnagyobb védelmet.

Az FFP3 maszkok típusai

Szelepes FFP3 maszkok

A szeleppel rendelkező FFP3 maszkok sokkal kényelmesebbek, mint a szelep nélküliek, mivel a szelep megkönnyíti a légzést. Sajnos csak a viselőjüket védik meg a vírustól, mivel csak a belélegzett levegőt szűrik, a kilélegzettet nem - így nem akadályozzák meg, hogy a maszkot viselő személy másokat lefertőzzön.

Szelep nélküli FFP3 maszkok

A szelep nélküli FFP3 maszkok kevésbé kényelmesek, viszont maximális védelmet nyújtanak mind a viselőjük, mind a többi ember számára.

Ha Ön igazoltan fertőzött, vagy a COVID-19 megbetegedés tüneteit észleli magán, kérjük, kizárólag szelep nélküli FFP3-as maszkot viseljen!

A maszknak illeszkednie kell az archoz annak érdekében, hogy a lehető legjobban szűrje a levegőt! Nagyobb arcszőrzettel bíró személyek számára az FFP3 maszk sem nyújt magasabb védelmet, mint egy átlagos orvosi maszk, mivel a szakáll miatt nem tud rásimulni az arcra a maszk széle.

A virusmaszk.hu-n többféle színű és kiszerelésű FFP3 maszk közül válogathat.