Egy okos kis eszköz: a pulzoximéter

október 06 2 min read

A diagnosztikai eszközök tárházát gyarapító pulzoximéter alapvetően egy egyszerű, kisméretű, műanyag házba foglalt diagnosztikai eszköz, amellyel a páciens az ujjára csíptetve méri - többek között - a vér oxigénszintjét és az aktuális pulzust is.

Hogyan működik a pulzoximéter? 

A pontosan mérő pulzoximéter működési elve a fotopletizmográfia, aminek a lényege, hogy az ujjat egy LED fényforrás világítja meg látható, vagy infravörös fénnyel. A fény egy része visszaverődik vagy szóródik, míg a másik része átjut az ujjon. Az ujjon átjutó fény intenzitását fotodetektor fogja fel. A detektált fény intenzitásából számítható ki a vér oxigén telítettsége és a pulzus.

A legjobb pulzoximéterek mérési eredményét nem befolyásolja sem a fényes körömlakk, sem a műköröm - ezek ugyanis alapvetően zavarnák a mérés pontosságát. Problémát okozhat viszont, ha az adott végtag nagyon lehűlt, hideg - ekkor nem mérhető a véroxigénszint ideális, normál értéke, hiszen az artériák ilyenkor összeszűkült állapotban vannak. 

Mit mér a pulzoximéter? 

Oxigén-telítettség

A mérés során információt kaphatunk vérünk oxigén-telítettségi állapotáról, vagyis a véroxigén mennyiségéről. A kapott mérőszám megadja, hogy az artériás vérben található oxigénszállító fehérjének, a hemoglobinnak hány százalékához kötődik oxigén. Akinél nincs probléma, ott az érték 96% feletti; a krónikus tüdő- és szívbetegséggel élőknél akár 90% körüli értéket is mérhet a pulzoximéter. 90% alatt már súlyos oxigén ellátottsági zavarról beszélünk, ez azonban csak a klinikai tünetekkel együtt értékelhető, úgy mint fulladás, rosszullét.

Pulzus

A pulzus mérése során a pulzoximéter azt mutatja meg, hogy mennyit ver a szívünk percenként. A pulzus viszonylag tág határok között változhat, nyugalmi állapotban 60-90 közötti az optimális érték, fizikai aktivitás során viszont a pulzus akár 180-ra is emelkedhet. A sportolók szíve edzettebb, ezért a pulzusuk általában viszonylag alacsony. Míg a pulzus emelkedésének mértéke általában a sporttevékenység intenzitásával korrelál, addig az edzettségi állapottal fordítottan arányos. Ez azt jelenti, hogy minél edzettebb valaki, annál kevésbé emelkedik meg a pulzusa egy azonos intenzitású mozgás következtében.

Hogyan használható a pulzoximéter?

A legjobb pulzoximéterek egészségre nem káros eszközök, melyeket a felnőtt és gyermek betegek oxigén ellátottságának és pulzusszámának otthoni és klinikai környezetben való mérésére fejlesztettek ki. A pulzoximéterek elemmel működnek. Miközben nyugalmi állapotban vagyunk, az ujjunkra kell csíptetni a pulzoximétert;  a mérés végén az adatok a képernyőn automatikusan megjelennek. Használat után célszerű a pulzoximéter felületét steril tisztítókendővel megtisztítani.

Fontos: a pulzoximéter nem alkalmas folyamatos megfigyelés céljára!

 Mit tudhatunk meg a pulzoximéter kijelzőjén megjelent értékből? 

  • minél magasabb a készülék által jelzett érték, annál jobb az oxigénszint
  • az oxigén telítettség (szaturáció) maximális értéke 100%
  • 96-100%-os érték az egészséges érték,
  • 90-95% közötti érték arra hívja fel a figyelmet, hogy csökken az oxigénellátás
  • 88% vagy annál alacsonyabb értéknél haladéktalanul orvoshoz kell fordulni

A rendszeres véroxigénszint mérés kiemelten javasolt légzési nehézséggel küzdők, szívbetegségben szenvedők, illetve a vörösvértestek betegségében szenvedők számára.

A virusmaszk.hu-n kedvező áron vásárolhat pulzoximétert.

Adja le rendelését munkanapokon 16:00-ig, hogy akár már másnap kézhez vehesse a csomagot!