Szúnyogcsípés kezelése egyszerűen

augusztus 09 2 min read

A szúnyogok hajnalban vagy alkonyatkor a legaktívabbak, ilyenkor a legvalószínűbb, hogy megcsípnek bennünket - kivéve persze, ha olyan helyen tartózkodunk, amely egyébként is szúnyoginváziós területként van számontartva.

Tünetek és kialakulásának okai

A szúnyogcsípés jellemző tünetei az alábbiak:

  • puha, kezdetben halvány duzzanat a bőrön, mely rózsaszínné és pirossá válhat
  • viszketés

A nőstények az áldozatukat az illat, a kilélegzett szén-dioxid és az izzadságban található vegyi anyagok alapján választják ki. Amennyiben ezek kombinációját megfelelőnek találják, a szabadon hagyott bőrfelületbe szúrják a fullánkjukat, és azon át szívják áldozatuk vérét. A tüneteket – piros dudor és viszketés – nem maga a csípés okozza, hanem a szervezet immunreakciója a szúnyog nyálában található fehérjékre; ezek a fehérjék a bőrben maradnak, így az áldozat immunrendszere erre reagálva okozhatja a viszketést és duzzanatot.

Fokozott kockázat

Kutatók számára egyelőre nem ismert egyértelműen az oka, de a szúnyogok bizonyos embereket egyszerűen jobban kedvelnek. Ezek közé tartoznak a férfiak, a túlsúlyosak és a 0-s vércsoportúak is. Sőt, mivel a szúnyogok vonzódnak a hőhöz, a sötét színű ruhában lévők nagyobb valószínűséggel lesznek szúnyogcsípés áldozatai. Ugyancsak fokozott a párás, trópusi éghajlaton élők kockázata.

Szúnyogcsípések kezelése

Mint más allergia esetén is, a megelőzésnek itt is fontos szerepe van. A szúnyog állóvizet igényel a szaporodáshoz, ezért érdemes kerülni az ilyen területeken való tartózkodást, főleg alkonyatkor és hajnalban.

A megelőzéshez ezen kívül gyakran hallhatjuk javaslatként a DEET tartalmú rovarirtókat, ezeknek azonban több káros hatása is ismert - kaphatóak viszont DEET-mentes szerek is, Ilyen például az Elysium rovarcsípés utáni hűsítő és nyugtató hatású roll on: DEET-mentes, teljesen természetes, növényi alapú, bőrbarát készítmény, amely kellemesen hűsíti és nyugtatja a különböző rovarok (mint pl. szúnyog, darázs, méhecske, hangya, légy) csípése utáni irritált, viszkető bőrfelületet. Használata rendkívül praktikus, hiszen a golyós (roll on) kiszerelésnek köszönhetően anélkül tudjuk felvinni a bőrre, hogy utána kezet kellene mosni.

Elysium rovarcsípés utáni hűsítő és nyugtató hatású roll on

A szúnyogcsípés kezelésére számos hatékony készítmény kapható gyógyszertárakban is, de a legtöbb, háztartásban megtalálható szerekkel is enyhíthető a viszketés és a duzzanat. Főleg gyerekeknél érdemes megelőzni a túlzott a szúnyogcsípés vakarását, hiszen a seb bakteriális fertőzések forrása is lehet - íme néhány eszköz a csípések sikeres kezeléséhez:

  • apróra tört jég: a hideg önmagában enyhíti a gyulladást, sőt érzésteleníti is a bőrt, ami gyors enyhülést hoz. A jeget tekerjük be egy konyharuhába vagy zsebkendőbe. Ha a jeget közvetlenül a csípésre helyezzük, néhány perc múlva távolítsuk el, nehogy károsítsa a bőrt.
  • aloe vera: vágjunk le egy kis darabot az aloe vera leveléből, és kenjük a szúnyogcsípésre a benne lévő gélt. Gyulladáscsökkentő hatása van, és a kisebb sebek gyógyulását is segíti.
  • almaecet: évszázadok óta használják különböző egészségügyi problémák kezelésére. A szúnyogcsípést elvileg egyetlen cseppje is enyhíti, viszont hatékonyabb, ha beáztatunk egy konyharuhát víz és ecet keverékébe, és borogatjuk az érintett részt.
  • szódabikarbóna: egy evőkanál szódabikarbónához adjunk annyi vizet, hogy kenhető paszta jöjjön létre. Kenjük a csípés helyére, majd 10 perc után mossuk le.
  • teafa-, eukaliptusz- és levendulaolaj: ezek fertőtlenítenek, csökkentik a viszketést, természetes gyulladáscsökkentő és nyugtató hatásuk van.

Amennyiben ilyen típusú allergiától szenvedünk, érdemes allergológus szakembertől folyamatos kezelést kérni, különösen, ha szúnyog sújtotta területen élünk. A szúnyogcsípés-allergia nem okoz semmiféle hosszú távú betegséget, ha azt megfelelően kezelik.

A virusmaszk.hu-n egyaránt megtalálhatóak a szúnyogcsípés megelőzését, illetve kezelését segítő termékek is. 

Adja le rendelését munkanapokon 16:00-ig, hogy akár már másnap kézhez vehesse a csomagot!