Mobiltelefon tároló doboz iskoláknak

szeptember 30 2 min read

Az idei tanév a szokásos újdonságokon túl egy viszonylag kellemetlen meglepetéssel is szolgált a diákoknak: a mobiltelefonjuk, amelyek alkalmasak kép- és hangrögzítésre, már nem lehet náluk az iskolában tartózkodás alatt - a tanítási nap elején le kell azt adni, és a tanítási nap végén kapják csak vissza a leadott eszközüket.

2024. augusztus 8-án, csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben (245/2024. (VIII. 8.) kormányrendelet) az iskolai mobiltelefonozást szabályozó rendelet, amelyet csak rövid társadalmi egyeztetés előzött meg. A rendelet lényege a következő: az okostelefonokat és egyéb okoseszközöket a diákok ugyan magukkal vihetik az oktatási intézményekbe, de a nap elején, a tanítási órák megkezdése előtt (vagy kollégiumban a foglalkozás megkezdése előtt) le kell adniuk azokat.

Az eszközöket – a házirendben meghatározottak szerint – a nap végén visszakapják a tanulók. A rendeletben ezen kívül konkrétan szerepel az is, hogy „A használatában korlátozott tárgyat az átvételt követően a nevelési-oktatási intézmény által a házirendben meghatározott elzárt helyen kell tárolni”, és e tárgyat „a házirendben meghatározott személy veszi át és tárolja visszaadásáig”.

Az előírás az általános iskolákban, középiskolákban, kollégiumokban és szakiskolákban egyaránt érvényes, konkrétan:

  • az általános iskola 1–8. évfolyamán,
  • a gimnázium 5–12. évfolyamán,
  • a szakgimnázium 9–13. évfolyamán,
  • a foglalkozások ideje alatt a kollégiumban,
  • a foglalkozások, tanórák ideje alatt – ideértve az intézményben töltött időt is – az alapfokú művészeti iskola minden évfolyamán vagy
  • a tanórák, a szakmai oktatás, illetve a szakképesítésre felkészítő szakmai képzés szerinti foglalkozások ideje alatt – ideértve az intézményben töltött időt is – a szakiskola minden évfolyamán.

A rendelet azon része, hogy a mobiltelefonokat biztos, elzárt helyen tárolják, komoly kihívás elé állítja az iskolákat, hiszen hirtelen kellene olyan tárolóeszközt biztosítani, amely sérülésmentesen tudja tárolni a sokszor 500 ezer forintnál is drágább okos eszközöket. A jogi részétől eltekintve hatalmas problémát okoz, hogy ennek komoly eszközigénye van: a mobiltelefont tároló szekrényben nagy értékű eszközöket kell biztonságosan tárolni, kerülve a karcolódást és egyéb problémákat, és nem utolsósorban hatékonyan összeszedni és kiosztani azokat, remélhetőleg mindenkinek a sajátját.

Erre a problémára határozottan elegáns megoldást kínál egy olyan telefon tároló doboz, amely hordozható, falra szerelhető, zárható, 36 rekeszes, szivacsbetétes - pl az Elysium mobiltelefon tároló doboza rendkívül praktikus, hiszen kis súlyának és méretének köszönhetően nem csak hordozható, akár könnyen falra is szerelhetjük. A sorszámozott, névvel ellátható, szivacsbetétes rekeszek 36 db mobiltelefon sérülésmentes, biztonságos tárolását teszik lehetővé.

A mobiltelefont megőrző eszköz legfontosabb tulajdonságai:

  • hordozható
  • falra szerelhető
  • zárható, 2 db kulccsal
  • erősített alumínium keret
  • 36 db sorszámozott, szivacsbetétes rekesszel

Elysium hordozható, falra szerelhető, zárható, 36 rekeszes, szivacsbetétes mobiltelefon tároló doboz a webshopban »