Otthoni vérnyomásmérés gyakori kérdések

július 24 3 min read

Hogyan kell jól vérnyomást mérni?

A vérnyomásmérés előtti 30 percben nem szabad dohányozni, koffein, alkohol, tein, vagy taurin tartalmú italokat fogyasztani. A vérnyomásmérés előtt nyugodt, zaj és stresszmentes környezetben való ülő helyzet szükséges. ahol, a beteg háta megtámasztva van, alkarja pedig az asztalon a szív magasságában megtámasztva fekszik, izomfeszülés nélkül.

  1. A megfelelő méretű mandzsettát teljesen leeresztett állapotban a lemeztelenített felkarra kell felhelyezni (a csuklós mérőket a csuklóra kell felhelyezni) 2-3 cm-rel a könyökhajlat felett. Bizonyos régebbi típusú készülékek megjelölnek egy pontot, amelynek a felkar belső – alsó harmadára kell esnie, ugyanis itt az artériáról, a kari ütőérről veszi a mintát.
  2. Ha félautomata készülékünk van, a pumpa segítségével a mandzsettát felpumpáljuk egy várható érték fölé, legalább 160-170 Hgmm magasságra, ha beteg ismert magas vérnyomásos, ennél magasabb, akár 200-as értékre is szükséges felpumpálni (az automata készülékek ezt maguktól elvégzik)
  3. A pumpán lévő gomb megnyomásával a mandzsettából a levegő kiáramlik és a műszer a mérést elkezdi. Amennyiben teljesen automata vérnyomásmérőt használunk ez a felpumpálást is és a mandzsetta leengedését is automatikusan végzi.
  4. A mérés végén három számot látunk a kijelzőn: az első szám a szisztolés vérnyomás értéke, ez mindig a másodiknál egy magasabb szám, a második szám a diasztolés vérnyomás értéke. A harmadik pedig a pulzus, mely a percenkénti szívverést mutatja meg.

Melyik oldalon mérjük a vérnyomást?

Alapesetben a két kar között különbözik a vérnyomásérték, hiszen nem teljesen szimmetrikusak az erek. Az egyik oldalon egy kicsit szűkebb, másik oldalon egy kicsit tágabb, mivel az emberi test nem szimmetrikus.

Az első alkalommal érdemes mindkét karon megmérni a vérnyomást, hogy ellenőrizzük, van-e jelentős különbség a két kar között. Ha van eltérés, a továbbiakban azt a kart kell használni, amelyiken a magasabb értéket mértük.

Ha a két kar között 10-15 Hgmm-nél nagyobb különbség van a szisztolés (felső) értékben, érdemes orvoshoz fordulni, mert ez jelezhet valamilyen érrendszeri problémát

Milyen gyakran kell vérnyomást mérni?

Amennyiben egészségesnek érezzük és tartjuk magunkat, akkor elegendő lehet egy évben egyszer megméretnünk a vérnyomásunkat. Célszerű a mindenki számára kötelező általános szűrés keretében elvégeztetni a mérést, mert ilyenkor más fontos jellemezőnket is megismerhetjük, mint pl. a vércukor vagy éppen a koleszterin szintjét. Ha már legalább egy ízben magasabb vérnyomást mértek nálunk, akkor az alábbi szabályokat érdemes betartani.

  • ha a vérnyomásunk 120/80 Hgmm felett van, de nem éri el a 140, illetve a 90 Hgmm értéket, akkor érdemes félévente egyszer ellenőrző mérést végezni (a reggeli órákban, felkelés után, valamint este, a napi munkatevékenység befejeztével ideális a mérések elvégzések)
  • ha a vérnyomásunk 140, illetve 90 Hgmm felett van három egymást követő mérésnél (lehetőleg hetente 1-1 mérés), akkor mindenképpen magasvérnyomás-betegségről kell beszélnünk, ez esetben feltétlenül forduljunk orvoshoz
  • magasvérnyomás-betegségben szenvedőknél a kezelőorvos szabja meg a mérés időpontjait

Általánosságban véve elmondható, hogy a rendszeres vérnyomásmérés hasznos mindenki számára.

Hány percenként lehet vérnyomást mérni?

A pontos vérnyomásmérésnél hibalehetőség az, ha a vérnyomásmérést nem 5 perces pihenés után, hanem fizikai, vagy pszichikai megterhelés után hajtjuk végre. Ezen esetben ugyanis mindenkinél magasabb vérnyomást mérünk, hiszen a vérnyomás alkalmazkodik, méghozzá az emelkedésével a fizikai, vagy pszichikai terheléshez. Ha igen magas, vagy igen alacsony értékeket kapunk érdemes a mérést 5 perc után megismételni, ha ekkor is magasak az értékek ismételt 5 perc után ismételjük meg a mérést.

Ha mindhárom esetben nagyon alacsony, vagy nagyon magas az érték, akkor ez valós értéket jelent, ilyenkor helyes a három érték számtani közepén adni; összeadni az értékeket és elosztani a mérések számával (ha három mérés volt, akkor hárommal elosztani).

Mennyi az életveszélyes vérnyomás?

Az életveszélyes vérnyomás a magas vérnyomás (hipertónia) súlyos formáját jelenti, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Rosszindulatú magas vérnyomásként, vagy malignus hypertoniaként hivatkoznak rá: akkor beszélünk róla, ha a diasztolés, második érték 130 Hgmm, vagy ennél magasabb. A betegség kezelés nélkül – három-hat hónapon belül – halálhoz vezethet. A malignus hypertonia sürgősségi ellátást igényel.

Mi a normális vérnyomás?

Optimális vérnyomásnak nevezzük a 120/80 Hgmm-t nem meghaladó értéket; a 130-139 közötti szisztolés és/vagy 85-90 közötti diasztolés értékek esetén emelkedett normális vérnyomásról beszélhetünk.

Mit jelent az alacsony vérnyomás?

A normál vérnyomás 120/80 plusz - mínusz 20 Hgmm, ami ez alatt van, az tekinthető alacsony vérnyomásnak, azaz hipotóniának, vagyis ha a szisztolés érték tartósan 100 Hgmm alatt van. Ez nagyon sokszor genetikailag meghatározott,  és semmiféle panaszt nem okoz. A kórosan alacsony vérnyomás pl. 90/60 mellett viszont már gyakran jelentkezik szédülés, hányinger, hidegrázás, koncentrációs nehézség, elmosódó látás. Sokaknál csak álló helyzetben mutatkoznak a tünetek, ez az ún. poszturális (azaz testhelyzettől függő) hipotónia.

Mit jelent a magas vérnyomás?

A kóros vérnyomásértékek az alábbiak alapján kerültek besorolásra:

  • I.  fokozat, enyhe hypertonia: 140-159 szisztolés és/vagy 90-99 diasztolés.
  • II. fokozat, középsúlyos hypertonia: 160-179 szisztolés és/vagy 100-109 közötti diasztolés
  • III. fokozat, súlyos hypertonia: 180 feletti szisztolés és/vagy 110 feletti diasztolés értéknél

Mi okozhat hirtelen alacsony vérnyomást?

A hirtelen vérnyomásesés hátterében több minden is állhat: oka lehet többek között kiszáradás, vagy akár hirtelen felállás, ami pillanatnyi szédülést és zavartságot okozhat. A vérnyomás hirtelen csökkenése igen súlyos állapotokat is jelezhet, például szívproblémákat, hőgutát vagy belső vérzést, ezért amikor valaki azzal fordul orvoshoz, hogy alacsony a vérnyomása, a kivizsgálás nem csupán vérnyomásmérést jelent.

A hirtelen és erőteljes vérnyomásesés életveszélyes állapot lehet, amit olyan okok eredményezhetnek, mint például az erős vérzés, a nagyon magas vagy nagyon alacsony testhőmérséklet, az erős kiszáradás, az alkoholra, gyógyszerekre adott reakció vagy súlyos allergiás reakció (anafilaxiás sokk), a vérmérgezés és egyes szívbetegségek. Ezen esetekben azonnal mentőt kell hívni!