A Lyme-kór tünetei és otthoni tesztelése

július 04 3 min read

A Lyme-kór olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Jelentőségét az adja, hogy kezdeti jellegzetes bőrtünetek hiányában a betegség nehezen felismerhető, megelőzésére pedig nem létezik védőoltás.

A Lyme-kór tünetei

  • bőrkiütés: a Lyme-kór legjellegzetesebb tünete az eritema chronicum nevű bőrtünet, amely a kullancs bőrbe jutásának helyén jelenik meg. A folt kör alakú, vöröses vagy piros középpel és szélesebb, halványabb szegéllyel rendelkezik, ami hasonlít egy céltáblához. Ez általában nem viszket, és hónapokig is fennmaradhat - a legjellegzetesebb tünetek egyike ez.
  • láz: a Lyme-kórral járó láz lehet enyhe vagy súlyosabb, és gyakran kíséri az egyéb influenzaszerű tüneteket, mint például fejfájás és izomfájdalom.
    fejfájás: sok Lyme-kórban szenvedő beteg panaszkodik fejfájásra. Csakúgy, mint a láz tünete, a fejfájás is lehet enyhe vagy súlyos, és akár hosszú ideig is fennállhat.
  • izom- és ízületi fájdalmak: az ízületi fájdalom és izomfájdalom nagyon gyakori tünetek lehetnek, különösen az érintett személyeknek, akiknél nem kezelték időben a Lyme-kórt. Ezek az ízületi fájdalmak idővel súlyosabbá válhatnak, és ízületi gyulladást okozhatnak; sőt, nem ritka, hogy ezen tünetek hosszútávon is fennmaradhatnak.
  • fáradtság: a Lyme-kór fáradtságot és kimerültséget is okozhat, ami gyakran hosszú ideig fennáll, akár a fertőzés elmúlta után is, amely nagyban kihat a beteg mindennapi életére.

A Lyme-kór megelőzése

Mivel védőoltás jelenleg nincs a Lyme-kór ellen, ezért kiemelt fontosságot kap a megelőzés - íme néhány szabály, amelynek betartásával elősegíthetjük ezt.

  • viseljünk megfelelő ruházatot: amikor olyan területeken tartózkodunk, ahol kullancsok lehetnek jelen, viseljünk hosszú ujjú felsőt, hosszú nadrágot és zárt cipőt. Ez segíti minimalizálni annak a lehetőségét, hogy a kullancsok közvetlen hozzáférjenek a bőrhöz.
  • használjunk kullancsriasztó szert: alkalmazzunk kullancsriasztószert a ruházaton és a kitett bőrfelületeken, hogy távol tartsuk a kullancsokat. Ügyeljünk arra, hogy az alkalmazott készítmény megfelelő védelmet nyújtson a kullancsok ellen.
  • kerüljük a fűvel és alacsony bokrokkal való közvetlen érintkezést: ha lehetséges, kerüljük a magas fűvel és alacsony bokrokkal borított területeket, ahol a kullancsok könnyen megtelepedhetnek. Tartsa magát a kijelölt ösvényeken vagy utakon.
  • vizsgáljuk át rendszeresen a bőrünk felületét: miután visszatértünk a természetből, alaposan vizsgáljuk át a testünket, különösen a meleg és nedves területeken - például a hónaljban, az ágyékban, a hajvonal mentén és a fül mögött. Ha kullancsot észlelünk, távolítsuk el a lehető leghamarabb.

Kullancseltávolítás helyesen

A kullancsot óvatosan távolítsuk el, használjunk steril csipeszt vagy kullancseltávolító eszközt; fogjuk meg a kullancs fejét közvetlenül a bőrhöz közel, majd lassan és fokozatosan húzzuk ki a kullancsot egyenesen, végül fertőtlenítsük a bőrt és az eszközt.

Fontos megjegyezni, hogy bár az óvintézkedések csökkenthetik ugyan a kullancscsípés kockázatát, ezek soha nem jelenthetnek teljes védelmet. Ezért fontos, hogy tartsuk szemmel a tüneteket és az esetleges kullancscsípés utáni elváltozásokat. Ha bármilyen gyanús tünetet észlelünk, vagy a kullancscsípés helyén változást tapasztalunk, forduljunk orvoshoz.

A megfelelő óvintézkedések betartása és a tudatosság a Lyme-kórral kapcsolatban segíthet minimalizálni a kullancscsípés és a fertőzés kockázatát, és lehetővé teszi a korai felismerést és kezelést, amennyiben mégis bekövetkezik a fertőzés.

A Lyme-kór kezelése

Általános hiba, hogy a kullancscsípés tényét észlelve azonnal megtörténik a mintavétel. Ennek eredménye garantáltan nem segíti a diagnózist, hiszen a borrelia specifikus antitestek 6-8 héttel a csípést követően érnek el kimutatható mennyiséget.

Ez azért jelenthet problémát, mert az indokolatlanul, nem megfelelő ideig vagy nem megfelelő dózisban illetve hatóanyaggal történő antibiotikum kezelés lehetőséget ad arra, hogy a Lyme-kórokozó kicsusszanjon a kezeink közül, és később emiatt teljesen váratlan szövődményekkel szembesülhet a beteg, annak ellenére, hogy gyógyulásáról biztosították.

Amennyiben a diagnózisalkotás során kétségek merülnek fel, kérdéses a véreredmények értékelése, mielőbb infektológus szakember véleményét szükséges kérni! Ha a kórkép kialakulása a fentiek alapján bizonyossá vált, a beteget azonnal kezelni kell. A terápia nagy dózisban adott antibiotikummal történik; a fertőzés a jól megválasztott, megfelelő adagban és kellő ideig adott antibiotikumokkal tökéletesen gyógyítható.

A kezelés teljesnek tekinthető, a kezelést követően ismételt szerológiai vérvételeknek értelme és létjogosultsága már nem áll fenn. A kórokozó ellen termelt antitestek évekig keringenek a beteg vérében, ám ez nem jelenti azt, hogy a kórokozó ne pusztult volna el. A terápiát a folt gyors eltűnése, vagy a panaszok enyhülése esetén is az orvos által megszabott ideig és dózisban kell alkalmazni! A kezelés korai abbahagyása akár azzal a következménnyel is járhat, hogy a Lyme betegség később újabb panaszokkal jelentkezik.

Otthon is használható Lyme-kór gyorsteszt

A Beright Lyme-kór gyorsteszt életmentő lehet, hiszen a rettegett fertőzést egy közönséges kullancscsípéstől is el lehet kapni. Ha a csípés észrevétlen marad, a kullancs emésztőrendszerében levő baktérium bekerülhet az emberi szervezetbe. A kezeletlen Lyme-kór pedig rendkívül súlyos tüneteket okozhat: szívizomgyulladás, szívritmuszavar, ideggyulladás, vagy akár bénulás is kialakulhat.

ALLTEST Beright Lyme-kór IgG/IgM gyorsteszt a webshopban »