Otthoni vérnyomásmérés helyesen

október 16 2 min read

A koronavírus-fertőzés utáni időszakban, amikor az emberek csak a legszükségesebb esetben keresik fel a háziorvosukat, a szokásosnál is fontosabb képben lenni az otthoni vérnyomásméréssel kapcsolatban. Néhány, elsőre apróságnak tűnő, ugyanakkor lényeges szempontra ügyelve otthon is pontos és megbízhatóan felhasználható vérnyomásadatot kaphatunk.

Otthoni vérnyomásmérés előtt elvégzendő teendők

Az otthoni vérnyomásmérés szabályainak betartásával már otthon, manuális vérnyomásméréssel is pontos értékeket kaphatunk. Néhány fontos dolgot érdemes figyelembe venni, mielőtt a vérnyomásmérőt üzembe helyezzük.

  • Ne fogyasszunk kávét, ne cigarettázzunk, ne sportoljunk a mérést megelőző fél órában.
  • A mérést 5 perc nyugalmi helyzet után végezzük el, illetve érdemes 1-2 percen belül megismételni.
  • Mérés közben hát, alkar legyen kényelmesen megtámasztva, lábak ne legyenek keresztbe téve.
  • Ne beszélgessünk a mérés alatt.
  • A mérést lehetőség szerint mindig ugyanabban az időben végezzük el.
  • Higanyos vérnyomásmérő esetén a mandzsettát lassan, 2-3 Hgmm/másodperc sebességgel kell leereszteni, így nem kaphatunk hamisan alacsony eredményt.
  • Válasszunk megfelelő mandzsettaméretet, mert a rosszul illeszkedő mandzsetta hamis eredményt adhat.

Az eredményeket vérnyomásnaplóban, vagy valamilyen táblázatban jegyezzük fel, ez sokat segíthet kezelőorvosának a gyógyszeres kezelés megtervezésében.

Omron vérnyomásmérő

Helyes otthoni vérnyomásmérés

A házi vérnyomásmérők elterjedésével egyszerűsödött a magas vérnyomás kezelésének beállítása, ugyanakkor felesleges aggodalmak és tévhitek forrása is lehet.

Először is mérjük meg mindkét karon a vérnyomást. Teljesen normális a két kar között a kb. 10 Hgmm-es különbség, de a kezelést mindig a magasabb mért értékhez kell igazítani, mivel a különbség a felkar izomzatának mennyiségétől és feszülésétől is függ.

Mindkét karunkon célszerű megmérni a vérnyomásunkat, mert a mérések során esetlegesen jelentkező különbségek jelezhetik a már meglévő szív- és érrendszeri problémákat, esetleg azok megnövekedett kockázatát.

Az első mérés után várjunk egy-másfél percet, és ugyanazon a karon, ugyanabban a pozícióban mérjük meg még egyszer a vérnyomást. Amennyiben a két mért érték között 4 Hgmm-nél nagyobb a különbség, 1-2 perc múlva mérjünk ismét. Mind a három értéket és a pulzus számot is jegyezzük fel.

Az automata vérnyomásmérők három számot írnak ki. Ebből csak kettő vonatkozik a vérnyomásra. Az első szám az úgynevezett szisztolés érték, mely azt mutatja, hogy milyen a nyomás az erekben, amikor épp a szív a vérkeringésbe pumpálja a vért, a diasztolé, a második szám pedig azt a legkisebb nyomást mutatja a rendszerben, ami a szív elernyedésekor, két szívizom összehúzódás között mérhető. A harmadik szám a pulzusszám, a szív percenkénti összehúzódásának száma.

Fehérköpeny-szindróma

Többeknél előfordul, hogy az orvosi vérnyomásmérésnél sokkal magasabb értékek születnek, mint az otthoni mérések alkalmával. Az ok sokszor a fehérköpeny-szindróma - ez gyakorlatilag a stresszre utal, amit az orvosi vizsgálat vált ki. Ha ez többször előfordul, beindulhat egy ördögi kör: legközelebb már annak a gondolata is felviszi a vérnyomást, hogy orvos ellenőrzi majd az értékeket. A fehérköpeny-szindróma azonban azt feltételezi, hogy a páciens otthon rendszeresen normál értékeket mér. Tehát ha nemcsak az orvosnál, de otthon is emelkedettebbek az értékek, akkor nem erről van szó, még akkor sem, ha a rendelőben az otthoninál magasabb vérnyomásértékeket látunk.

 

Mit tekinthetünk normális vérnyomásnak?

Az otthoni vérnyomásmérés során felmerül a kérdés, hogy a kapott értékeket hogyan értelmezzük. Az ideális vérnyomás 120/80 Hgmm. Az első, magasabb szám a szisztolés érték, ekkora a nyomás az artériák falán abban a pillanatban, amikor a szívünk ver. Az aszisztolés érték ugyanezt mutatja akkor, amikor a szívünk nem ver. Már akkor érdemes szakemberrel konzultálni, ha a felső érték átlaga 130 fölé emelkedik, ha pedig a vérnyomásunk felső értéke meghaladja a 180 Hgmm-t, az alsó pedig a 110 Hgmm-t, akkor azonnal orvoshoz kell fordulnunk. Ilyenkor ugrásszerűen megnő a szívroham és a stroke kockázata, és az orvos vérnyomáscsökkentőt ír fel.

A virusmaszk.hu-n többféle típusú Omron vérnyomásmérő közül is válogathat, melyek otthoni és professzionális használatra egyaránt alkalmasak.

Adja le rendelését munkanapokon 16:00-ig, hogy akár már másnap kézhez vehesse a csomagot!