Kullancs eltávolítás - Mire figyeljünk?

július 04 3 min read

A kullancs egy világszerte elterjedt vérszívó parazita. A gazdaállat vagy az ember vérével táplálkozik. Emberi és állati betegségek terjesztőjeként méltán hírhedt élőlény.

Kullancsokról általában

A kullancs a pókszabásúak osztályába, az atkák alosztályába tartoznak, így ennek megfelelően a kifejlett állatot könnyen fel lehet ismerni 8 lábáról. Paraziták, azaz más élőlényekre van szükségük ahhoz, hogy azok véréből táplálkozzanak, ahogy a szúnyogoknak is. Ha a kullancs valamely kórokozóval fertőzött, az egyébként ártalmatlan kullancscsípés veszélyes is lehet az emberre és az állatokra. Szúrás közben ezek a kórokozók a gazda testébe juthatnak; a kullancs tehát egy nagymértékben specializált élőlény, mely testfelépítése és viselkedése alapján kiválóan alkalmazkodik környezetéhez. Magyarországon 25 ismert kullancsfaj él, a leggyakoribb közülük a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), ez a faj fordul elő leggyakrabban az emberen. Főként vad- és háziállatok vérét szívja a Dermacentor reticulatus, de emberen is előfordul. Mindkét faj a kullancsfélék családjába (Ixodidae) tartozik.

Kullancsok által terjesztett betegségek

  • Lyme-kór: A kullancs eltávolítását követő 3-30 napban fontos, hogy figyeljük a bőrünket, mivel az egyik általa terjesztett betegségnek, a Lyme-kórnak már ekkor kialakulhat az egyik tünete, az ún. erythema chronicum migrans (vándorló bőrpír). A tünetre az jellemző, hogy a kullancscsípés helyén kis piros folt alakul ki, mely a szélek felé terjed, közepe kifehéredik, és az elváltozás gyűrű alakú lesz, majd a testen számos helyen ugyanilyen elváltozás jelentkezik. Ha ilyet észlelünk, azonnal keressük fel háziorvosunkat!
  • Agyvelőgyulladás: A másik, kullancs által terjesztett kórkép az agyvelőgyulladás. A kialakult fertőzés ellen sajnos nincs specifikus vírusellenes kezelés. A csípést követő 96 órában (azaz még a betegség kialakulása előtt), a legutóbbi időkig immunglobulint adtak, ami közömbösíthette a már bejutott vírusokat, ám a közelmúltban a kezelés mellékhatásai, magas költsége és korlátozott hatékonysága miatt már nem elérhető ez a terápia sem.

Kullancs kiszedése, eltávolítása

A kullancs eltávolítására tilos hegyes, éles tárgyat használni. Ha átszakítjuk a kullancs potrohát, a fertőzött béltartalom átkerül az áldozat szervezetébe. Hasonló elvek alapján ne tekergessük a bőrbe fúródott kullancs potrohát, illetve ne kenjük be olajjal/vazelinnel, mert visszaöklendezi a félig megemésztett vért, s így esetleg a kórokozókat is. A kullancs hatékony eltávolításához használjunk kullancseltávolító csipeszt, amit a gyógyszertárban bármikor beszerezhetünk.

A házilag, kézzel kiszedéstől sokan ódzkodnak, pedig az eltávolításnál az egyik legfontosabb szempont a gyorsaság. Ha már az erdőben, kirándulás közben észrevesszük, hogy kullancs kapaszkodott belénk, akár puszta kézzel is kiszedhetjük. A kullancs eltávolításához nem kell orvos segítségét kérni. A fej végénél, a beágyazódott élősködő tövében foguk meg a kullancsot pl. csipesszel, és húzzuk ki, tekergetés nélkül. Ha sehol sem tudunk csipeszt, vagy a speciális kullancseltávolító kanalat szerezni, egy jó erős cérna is a segítségünkre lehet. A kullancs kiszedésénél mindig figyeljünk arra, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, ne akarjuk kitépni! A kullancs eltávolításakor a fej beszakadhat. Ettől azonban nem kell megijedni. Nem szabad tűvel kikaparni. Ilyenkor a kullancs már nem fertőz, a beszakadt feje pedig idegen testként pár napon belül kilökődik a testből. Ha kint van a kullancs, fertőtlenítsük a sebet alkohollal, vagy jóddal, majd jegyezzük fel a kullancscsípés helyét és időpontját.

Vannak tűszúrásnyi, alig észrevehető kullancsok. Ezek nagyon ritkán fertőzöttek. Vérszívásuk csak néhány óráig tart, utána elhagyják az áldozataikat. Tehát nem érdemes tűvel kioperálni őket.

Kullancskiszedő kanál

A kullancs-eltávolító kanál egy orvostechnikai eszköz; egyedülállóan képes a kifejlett vérrel szívott kullancsok élve fertőződés-mentesen gyötrés nélkül történő eltávolítására, és nem utolsósorban ez egy szabadalommal védett magyar találmány. A kullancs-eltávolító kanál úgy képes eltávolítani az ember- és a társállat bőrébe fúródott kifejlett, vérrel szívott kullancsot, hogy az eltávolítás során az eszköz nem szorítja meg a kullancs testét, hanem az áldozat bőrére fejti ki a speciális hatást, melynek eredményeképpen a rögzülését vesztett kullancs a kanál kávájába dől.

Elysium kullancskiszedő kanál - 2db/készlet a webshopban »

kullancskiszedő kanál szett

A kullancs eltávolító kanál használata

  1. Az egyszerhasználatos kullancs-eltávolító kanalat kivéve a csomagolásból, két végét összepattintva felkészítjük a kullancs eltávolítására.
  2. A kullancskörnyéki bőrt ráncba emeljük úgy, hogy a kullancs a ránc legmagasabb pontján legyen.
  3. A kullancsszúrás környékét körbekenjük abszolút hatású fertőtlenítővel átitatott gézzel vagy vattával.
  4. A kullancs-eltávolító kanál V alakú vágatát a kullancs „nyaka” alá csúsztatjuk úgy, hogy a kullancs szúró-szívó szájszerve a vágat öblébe kerüljön.
  5. A kullancs-eltávolító kanál nyelét megfogva, s ezzel a kanalat a bőrre nyomva, tengelye körül nyolcszor-tízszer jobbra-balra alternálva megpödörjük, s ennek eredményeképpen a kullancs a kanál kávájába esik. A kullancs-csípés helyét minden esetben abszolút hatású fertőtlenítőszerrel le kell ecsetelni.
  6. Ezután a kullancs-eltávolító kanalat kullancsostul megsemmisítjük (pl.: a csomagolásába visszahelyezzük és az egészségügyi vagy állat-egészségügyi intézmény veszélyes hulladék gyűjtő badellájába dobjuk).

Mint a szúnyogok esetén, itt is érdemes elegendő figyelmet fordítani a prevencióra. Az Elysium növényi alapú kullancs- és szúnyogriasztó termékei kizárólag természetes illóolajok segítségével tartják távol a nemkívánatos rovarokat, csökkentve többek között a kullancscsípés kockázatát.