IgG vagy IgM: Mit mutat az ellenanyag szint?

október 06 2 min read

Egy adott vírus ellen egy fertőzés során többféle ellenanyag termelődik, hiszen a vírusnak több eleme is immunreakciót válthat ki. Egyéni különbségek jelennek meg abban, melyik típusú antitest milyen mértékben és mennyi ideig mutatható ki egy fertőzés után. A kereskedelmi forgalomban lévő reagensekben különböző antigént használnak a gyártók az immunválasz kimutatására, ezért ennek megfelelően az így kapott eredmények is különbözőek lehetnek. Forgalomban vannak nukleokapszid és spike (tüske)antigénekkel működő IgG tesztek is.

Az IgG / IgM tesztek igénybevételéhez az alábbi alapfogalmakkal kell tisztában lenni:

  • IgM – a szervezet fertőzés esetén először IgM antitesteket termel, amelyek rövid távú védelmet nyújtanak. Szintjük néhány hétig folyamatosan emelkedik, majd az IgG termelés megindulásával csökken.
  • IgG – Szintén fertőzéskor termelődik, ez az immunglobulin biztosítja a fertőzések elleni hosszú távú védelmet, megakadályozza az újrafertőződést. Szintje néhány héttel a fertőzés kezdete után kezd emelkedni és hosszú távon jelen van szervezetünkben.

(Ide tartozhat még az IgA is, amely vérben, nyálban, könnyben, a légutak és a gyomor-bélrendszer által termelt nedvekben és az anyatejben található meg, biztosítja a fertőzések elleni védelmet a szervezet nyálkahártya felületein.)

A szerológiai, azaz az IgM és IgG antitest vizsgálat során a teszteléshez ujjbegyből vért vesznek az előírás szerinti védőfelszerelést viselő szakképzett, COVID tesztelésben jártas szakemberek.

Az antitest gyorsteszt eredménye a következő lehet

  • negatív: a páciens nem fertőzött, vagy a fertőzés óta nem telt még el 5 nap
  • csak az IgM pozitív: ez az ellenanyag a fertőzés kb. 5-21 napja között mutatható ki, azaz ha ez pozitív, akkor a vizsgált személy jelenleg valószínűleg fertőző.
  • csak az IgG pozitív: kb. 28 nap után az IgM már nem mutatható ki, viszont az IgG igen, nagyjából fél évig. Ebben az esetben a páciens valószínűleg tartós immunitással rendelkezik, és a COVID-on már átesett, azaz nem fertőző.
  • ha mind az IgM, mind pedig az IgG pozitív: ebben az esetben mindkét ellenanyag jelenléte, azaz a kombinált pozitivitás körülbelül 14-28 nap között várható. Ebben az esetben a vizsgált személy nagy valószínűséggel fertőzött, aki még tovább fertőzhet.

Az antitest eredmények értelmezése és az értékek meghatározása

  • pozitivitás határértéke: 50,0 AU/ml
  • negatív az eredmény, ha a mért érték < 50,0 AU/ml.
  • pozitív az eredmény, ha a mért érték ≥ 50,0 AU/ml.

Az eredmény értelmezésénél mindenképpen figyelembe kell venni az egyéb vizsgálati eredményeket (pl. PCR) is.

Az IgG / IgM tesztek teljes mértékű értelmezéséhez, egymáshoz való viszonyukat és együttes alkalmazhatóságukhoz az alábbi, PCR vizsgálattal kombinált teszt-eredmény táblázat adhat segítséget. (forrás: synlab.hu)


Teszt eredmények

Klinikai értelmezési lehetőségek


RT-PCR

IgM

IgG

+

-

-

a fertőzőképesség igazolható, ellenanyag-válasz még nem detektálható, ezért a fertőzés korai stádiuma valószínűsíthető.

+

+

-

a vizsgált személy a fertőzés korai szakaszában lehet, fertőzőképes.

+

+

+

a vizsgált személy még a fertőzés aktív szakaszában van, a specifikus ellenanyagok is megjelentek. Fertőzőképes állapot.

+

-

+

a vizsgált személy a fertőzés későbbi szakaszában lehet, de még biztosan fertőzőképes.

-

+

-

a vizsgált személy a fertőzés korai szakaszában lehet (ez esetben a PCR eredménye álnegatív), vagy az IgM eredménye álpozitív. Mivel az IgM pozitivitás önmagában lehetséges álpozitivitás, ezért mindenképpen szükséges a PCR és az antitest kimutatás megismétlése.

-

+

+

a vizsgált személy a gyógyulási szakaszban lehet, vagy korábban már áteshetett a fertőzésen (IgM perzisztáló jelenléte mellett). A PCR vizsgálat megismétlése mérlegelendő.

-

-

+

a vizsgált személy korábban már áteshetett a fertőzésen és rendelkezik immunitással.


A www.virusmaszk.hu-n otthoni és professzionális antitest gyorsttesztek egyaránt elérhetőek.

A hazánkban kapható covid tesztek egyéb típusairól ebben a cikkünkben olvashat.