Szeretik a szúnyogok? Itt az oka!

május 31 2 min read

Mi az oka annak, hogy valakit imádnak, amíg mást meg sem környékeznek a szúnyogok? 170 millió éve élnek a Földön, több, mint 3000 fajukat tartjuk számon, viszont érdemes tudni, hogy nem random módra csipkednek embereket, hanem nagyon is válogatósak.

A témában a legújabb kutatás eredményeit a 2022 október 18-án megjelent Cell magazin közölte; a vizsgálat arra keresett válaszokat, hogy miért tűnik úgy, hogy bizonyos emberek jobban vonzzák a szúnyogokat, mint mások.

A vizsgálat három éven keresztül tartott, és 64 önkéntest sikerült bevonni. Őket kérték meg arra, hogy több napon keresztül napi hat órán át nejlonharisnyát viseljenek a karjukon. A kutatócsoport egy „kétválasztós szaglásvizsgáló próbát” épített − egy akrilüveg kamrát, amelybe a kutatók két harisnyát helyeztek. A kutatók ezután egyiptomi csípőszúnyogokat − tudományos nevén Aedes aegypti − engedtek a kamrába, és megfigyelték, hogy melyik harisnya vonzott több rovart.

Ez a teszt lehetővé tette a kutatók számára, hogy a vizsgálatban részt vevőket „szúnyogmágnesekre” és „alacsony vonzerővel rendelkezőkre” bontsa. A tudósok alaposan megvizsgálták a szúnyogmágnesek bőrét, és 50 olyan vegyületet találtak, amelynek szintje ezeknél a résztvevőknél magasabb volt, mint a többieknél. Egy különbség különösen markáns volt: a szúnyogmágnesek bőrén sokkal több karbonsav volt, mint az alacsony vonzerővel rendelkezőkén.

Érdekesség, hogy a szúnyogok "kedvencének" harisnyája százszor vonzóbb volt a szúnyogok számára, mint a legkevésbé vonzó résztvevőé. Emellett úgy tűnt, hogy az emberek „szúnyogvonzási szintje” idővel meglehetősen állandó maradt a hároméves időszak alatt.

A kutatás eredményei alapján összeszedhetjük az alábbi fontos tényezőket, amik eldöntik, kit mennyire szeretnek a szúnyogok.

  • baktériumok a bőrön: a bőrön lévő baktériumok sokat módosítanak illatunkon, és a szúnyogok jobban vonzódnak bizonyos baktériumhoz, illetve jobban kedvelik a különböző testrészek illatait.
  • vércsoport: itt a legnépszerűbbek a 0-ás vércsoportú emberek. Harapás előtt a szúnyogok megkóstolják bőrünk váladékait, amellyel pontosan meg tudják határozni vércsoportunkat. A 0-ás után következik a B-s, majd végül az A-s vércsoport.
  • szén-dioxid: a szúnyogok speciális receptorokkal rendelkeznek, amelyek 50m hosszúságú szén-dioxid forrás kimutatására képesek, tehát aki nagyobb mennyiségű szén-dioxidot termel (azaz lélegzik, pl.), azt nagyobb valószínűséggel fogják viszmegcsípni is a vérszívók.
  • hőség: a hőérzékelési képességüknek köszönhetően tipikusan ott fognak harapni, ahol a vér közelebb van a bőrfelszínhez, például a homlokon, a könyökön, a csuklón és a nyakon.
  • terhesség: terhesség során különböző hormonok szabadulnak fel. Ezek a bőrön és a légzésben is érezhetőek, ráadásul a terhes nők több szén-dioxidot is termelnek, illetve testhőmérsékletük is megváltozik.
  • izzadás: minél régebbi a testünkön az izzadtság, annál népszerűbbek vagyunk a szúnyogoknál, mivel a tejsav a verejték legfontosabb összetevője, az pedig nagyon vonzó a szúnyogok számára - célszerű zuhanyzás után megfelelő mértékben az izzadásgátló használata.

Elysium kullancs- és szúnyogriasztó termékek

Ha ön is azok közé tartozik, akik a szúnyogszezonban a vérszívók elsőszámú célpontja, érdemes időben felkészülni megfelelő rovarriasztóval. A természetes, növényi alapú szúnyogriasztók előnyeiről ebben a cikkünkben olvashat.

A virusmaszk.hu spray, roll on, karkötő és tapasz formában is forgalmaz gyerekbarát szúnyogriasztó termékeket.