Pulzoximéter gyerekeknek, otthonra

március 26 1 min read

A pulzoximéter egy apró, ujjhegyre erősíthető eszköz, amely értékes információkat adhat az egészségi állapotunkról bármely légzőszervi betegség során. A pulzoximéter használatával gyorsan és könnyedén mérhetjük meg a vér oxigéntelítettségét és az aktuális pulzust egyaránt.

Hol és hogyan használható a pulzoximéter?

A klinikai gyakorlatban már régóta általánosan alkalmazott eszközről van szó, hiszen pl. altatáskor és szülés során is bevett procedúra a pulzoximéterek használata, az utóbbi időben azonban az otthoni használat mellett is egyre többen teszik le voksukat. Mivel a készülékek által alkalmazott mérési módszer egy megbízható és nem túl komplikált technológiára épül, így a készülékek nagy része általában néhány százalékponton belüli pontos eredményt szolgáltat.

Fontos tudni, hogy a véroxigénszint nem állandó érték, azaz folyamatosan változik, így néhány perc különbséggel mérhetünk olyan értékeket, amelyek között néhány % eltérés lesz, de ez nem jelenti, hogy a készülék nem megfelelően mér. Tovább ülve, állva és fekvő pozícióban is más lehet az érték.

Érdemes a mért értékek alakulását folyamatosan nyomon követni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha naponta többször megmérjük az oxigénszaturációt és a mérések során rendszeresen visszaeső értékeket tapasztalunk, akkor nagy eséllyel valós problémáról van szó. Továbbá, ha nagyon alacsony értéket mérünk, érdemes egy másik, lehetőleg egészséges személyen tesztelni a készüléket, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a pulzoximéter megfelelően működik

A gyerek pulzoximéter működése

A készülék két, különböző hullámhosszúságú infravörös fénysugarat vetít az ujjbegyre csíptethető érzékelőn keresztül. Ez a hemoglobint, a vérben lévő fehérjemolekulát célozza be, amely oxigént szállít, azok pedi különböző mennyiségű és hullámhosszú fényt nyel el, attól függően, hogy mennyi oxigént szállít.

Ezt érzékeli egy fényérzékeny cella, ez az információ az eszköz elektronikája és a mikroprocesszor által feldolgozásra kerül, majd értékként megjelenik a véroxigénszint mérő LED kijelzőjén.

Gyerekek véroxigénszintjének mérése

A gyerekeknél alapból körülményesebb mindenféle egészségügyi mérés elvégzése, és ez alól a pulzoximéterrel történő procedúra sem kivétel. A virusmaszk.hu weboldalon található termékek gyermekbarát dizájnt alkalmaznak, állatok formájában.

Egy gombos használatuk rendkívül könnyű és egyszerű, kompakt méretüknek köszönhetően a hordozásuk sem ütközik akadályba.

A LED kijelzőjük fényereje és iránya állítható, egy-egy elem akár 20 óra üzemidőt is biztosít az alacsony energiafogyasztású szerkezetnek köszönhetően, ami sok mérésre elegendő. Élénk megnyugtató színeinek köszönhetően a mérés könnyedebb lesz; egy játékos kalandként is kezelhető a mérési esemény, így kisebb az esélye annak, hogy fiatal korban rossz élmények maradjanak meg a gyerekekben.