Itt a jó idő, ideje felkészülni a kullancs- és szúnyoginvázióra!

május 17 3 min read

Hamarosan elérkezik az évnek az a része, amely során a rovarriasztók, szúnyogriasztók és kullancsriasztók iránt megnövekedik a kereslet, legyen az spray, rollon on, természetes alapú, vagy növényi alapú termék. De mi ellen is védekezünk és hogyan tudjuk ezt hatékonyan tenni?

Szúnyogok

A nyár egyik legkellemetlenebb velejárói kétségkívül a szúnyogok. Nem vigasztaló ugyan, de jó tudni, hogy a nőstény szúnyogok azok, amelyek csípéseikkel megkeserítik a vízparti pihenést és az éjszakáinkat. Persze nem jókedvükből csípnek ők sem; vérre van szükségük a peték lerakásához, amikor eljön a szaporodás ideje. Vannak olyan szúnyogfajok, amelyek kizárólag állatokon élősködnek, de vannak, amelyek kifejezetten a madarakat részesítik előnyben, és olyanok is, amelyek a hüllőket. Az európai fajok nőstényei átvészelik a telet és tavasszal rakják le petéiket, leggyakoribb fajtái a Kárpát-medencében a foltos maláriaszúnyog, a gyűrűs és a dalos szúnyog. A nyári időszakban a szúnyogpopuláció alakulását elsősorban a csapadék mennyisége és időbeni eloszlása határozza meg, ezért nem lehet pontosan megjósolni, mi várható.

Hazánkban a közegészségügyi szakemberek 2014 óta célzottan vizsgálják a behurcolt szúnyogfajok elterjedését. Három olyan behurcolt szúnyogfajt észleltek hazánkban, melyek eredeti élőhelye Délkelet-Ázsia. Az ázsiai bozótszúnyogot (Aedes japonicus) és a koreai szúnyogot (Aedes koreicus) már megtelepedettnek tekintjük, de csak a dél-nyugati országrész egyes területein. Az ázsiai tigrisszúnyogot (Aedes albopictus) pedig pontszerűen tudták kimutatni néhány településen, megtelepedése, elterjedése az időjárás függvénye.

Kullancsok

Az egész világon kb. 800 kullancsfaj található. Európában a közönséges kullancs (ixodes ricinus) és a kutyakullancs (dermacentor reticulatus) a legfontosabb, mivel terjesztik a kontinensen a legtöbb olyan betegséget, amely kutyára veszélyes. A kullancsok a közhiedelemmel ellentétben nem csak az erdőben élnek, hanem városi környezetben is: egy-másfél méter magasságig bármilyen növényzeten megtalálhatóak és leginkább a nedves, meleg környezetet kedvelik. Régebben a május és november közötti időszakban voltak a legaktívabbak, de a klíma melegedése miatt ma már gyakran előfordul télen is a kullanccsal való fertőzöttség. Nagy és hosszan tartó szárazságban az aktivitásuk viszont csökken.

A kullancs a fertőzést nem azonnal adja át a gazdaszervezetnek. A fertőzés veszélye 24 órán belül minimális, 24-48 óra között kicsi, 48-72 óra között nagy, 72 óra után pedig kiemelkedően magas. Tehát ha időben észrevesszük az élősködőt az állaton, és szakszerűen el is távolítjuk, akkor feltehetően a fertőzések elkerülhetőek.

A kullancsok több betegség elterjesztéséért is felelősek, ilyenek például a tularémia, Q láz, mediterrán foltos láz, tibola, babéziózis, a lyme kór, ritkábban pedig az ehrlichiosis. Ezek közül a betegségek közül a lyme kór ellen van védőoltás, ezért a kullancs által erősen fertőzött területeken a védőoltás beadása különösen ajánlott.

Védekezés módjai

A legelterjedtebb védekezési módok között megtalálhatunk olyan termékeket, mint például a kullancs- és szúnyogriasztó spray és kullancs- és szúnyogriasztó roll on. A szúnyogirtó spray természetes anyagokból készült rovarriasztója 12 órás védelmet nyújt a kullancsok, szúnyogok, legyek, tetvek és hangyák ellen. A szúnyogriasztó roll on kisebb kiszerelésben kerül árusításra, viszont használata rendkívül praktikus, hiszen a golyós kiszerelésnek köszönhetően anélkül tudjuk felvinni a bőrre, hogy utána kezet kellene mosnunk.

A természetes védekezés szintén népszerű módja (főleg gyerekek számára) a szúnyogriasztó matrica alkalmazása, amelyek nem érintkeznek a bőrrel, mivel ruhára vagy más tárgyra kell felhelyezni, pl. babakocsi, kiságy, ruha, pizsama. Ezekhez jön még a kullancs- és szúnyogriasztó karkötők és hajgumik széles választéka; ezeket általában egy visszazárható csomagolásban lehet kapni, a karkötőt a csuklóra, bokára kell felfedezni, ahol napi több órára biztosítja a természetes védelmet.

Kullancs- és szúnyogriasztó spray

Természetes, növényi alapú, hosszantartó rovarriasztó spray-k előnye

Bőrünk védelme a szúnyogoktól és a kullancsoktól éppen ugyanúgy akkor a leghatásosabb, mint a napégés elleni védelem - amikor fizikai gátat képezünk a bőr felülete és a külső hatás között. A hosszú ruházat viselése nyáron gyakran nem opció, mivel meleg van, így általában kénytelenek vagyunk valamilyen szúnyogriasztó sprayt vagy kullancsriasztó sprayt, esetleg illóolajat használni. A mesterséges rovarriasztó szerek használata alapvetően kockázatokat rejt magában, mert vagy igazoltan allergizálnak (mint a DEET), vagy hosszú távú hatásuk még kevéssé vizsgált (Pikardin, IR3535). Ezzel szemben például a bio kullancsriasztók és bio szúnyogriasztók, olyan természetes illóolajokat tartalmaznak mint az eukaliptusz, a levendula, a geránium vagy a citromfű. A természetes kullancsriasztó és szúnyogriasztó spray-k egyik legfőbb hatóanyaga az eukaliptusz leveléből készült olaj, vagy az abból készült illóolaj, illetve koncentrátum. Ezek a riasztószerek legalább 3-4 órán keresztül kifejtik hatásukat, s nincs megkötés a többszöri alkalmazására.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a szúnyogok mi alapján választanak zsákmányt, blogcikkünkben erre is választ talál.

A virusmaszk.hu-n többféle természetes, növényi alapú rovarriasztó termék is elérhető.

Adja le rendelését munkanapokon 16:00-ig, hogy akár már másnap kézhez vehesse a csomagot!