Mit tegyek kullancs-csípés esetén?

május 09 1 min read

Magyarországon a Lyme-kór és a vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás a két leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség. A nyár közeledtével ezért, ahogy egyre többet vágyunk a szabadba, egyre óvatosabbnak kell lennünk a kullancsokkal és az általuk terjesztett súlyos fertőzésekkel.

Kullancscsípés elleni védekezés

A megelőzés alappillére, hogy amikor bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területen járunk, hazaérve mindenképpen ellenőrizzük, nem kapaszkodott-e ránk kullancs. Amennyiben találunk egy vérszívót a bőrünkbe fúródva, a fertőzéseket elkerülendő fontos, hogy mihamarabb eltávolítsuk. Minél tovább marad ugyanis ott, annál fokozottabb a kórokozók átvitelének veszélye.

Teendők kullancscsípés esetén:

  • a kullancsot fontos minél hamarabb eltávolítani, hiszen a kórokozók átvitelének esélye az eltelt idővel nő.
  • a kullancsot eltávolításkor tilos lekenni zsírral vagy olajjal. Ezen anyagok hatására az állat fuldokolni kezd, és fertőző nyálat ürít az áldozatába.
  • a szakszerű eltávolítás eszköze a kullancseltávolító kanál, amely gyötrés- és fertőzésveszély-mentesen távolítja el a kullancsot. Ha nem áll rendelkezésre kanál, csipesszel, szükség esetén cérnával vagy akár körömmel is eltávolítható a kullancs.

Bármilyen módszert is használunk, a kullancsot a bőrhöz legközelebb eső részén fogjuk meg, az utótestét ne nyomjuk össze.

Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?

Orvoshoz kell fordulni akkor, ha a csípés helyén legalább 5 cm átmérőjű vöröses vagy kékes-lilás bőrpír jelentkezik. A háziorvos az információk gondos mérlegelése alapján állítja fel a kórismét. Ha bőrpír nem jelentkezett, de a kullancscsípés utáni néhány hétben egyéb tüneteket (pl. láz, fejfájás, izom és ízületi fájdalom stb.) észlelünk, szintén forduljunk orvoshoz.

Ha szívdobogásérzés, bénulás, nehézlégzés vagy súlyos fejfájás jelentkezik, mielőbb keressük fel a területileg illetékes sürgősségi ügyeletet vagy hívjuk a 112-t, és kérjünk mentőt!

A védekezés részét képezhetik a kereskedelmi forgalomban kapható kullancsriasztó spray-k, roll-on termékek; természetesen a gyermekeknek szánt színes kullancsriasztó tapaszokból, karkötőkből és hajgumikból is lehet válogatni. Ha már megtörtént a csípés, akkor jól jöhet a kullancskiszedő kanál illetve a Lyme-kór teszt is.