Klíma tisztítás: házilag vagy szakemberrel?

július 15 2 min read

Ahhoz, hogy az otthoni klímaberendezésünk megbízhatóan működjön és nyáron is megfelelően hűtsön, elengedhetetlen a rendszeres tisztítása. Ilyenkor vagy szakemberre bízzuk a dolgot vagy mi állunk neki a takarításnak. 

Miért fontos a klíma tisztítása?

Miközben hűt a légkondicionáló, a beltéri egységének belseje folyamatosan nedvesedik, hiszen a gép működése során lecsapódik a levegő páratartalma. Sajnos ez a nedves közeg kedvez a betegségeket okozó baktériumok, vírusok, és gombák elszaporodásának.

A baktériumok és gombák miatt erőteljes szagot is áraszthatnak a klímák - ami viszont rosszabb, hogy takarítás hiányában akár súlyos légúti megbetegedéseket is terjeszthetnek a készülékek.Könnyen belátható, hogy egy alapos takarítás nem csak a klíma egészségének tesz jót, hanem a sajátunknak is.

A klímák kültéri egységének tisztításáról sem szabad megfeledkezni, mivel az ugyanolyan fontos szerepet tölt be a hűtési folyamatban. Ráadásul a kültéri egység az utcai, jóval szennyezettebb levegőt keringeti, ezért sokkal könnyebben elkoszolódhat, mint a beltéri egység. 

Kell-e szakember a klíma tisztításhoz?

Az otthoni, házilag végzett tisztítás mellett több érv is szól. Nem kell a szakemberekre várni, időpontot egyeztetni, és nem utolsósorban munkadíjat fizetni.

Mi magunk állunk neki a klíma tisztításának?

Beltéri egység tisztítása:

  1. Áramtalanítsuk a készüléket
  2. Nyissuk fel a beltéri egységben található fedőlapot
  3. Vegyük ki a mögötte található porszűrőt 
  4. A szűrő mögötti hűtőbordát alaposan fújjuk be klímatisztító spray-vel, és hagyjuk hatni a habot 20 percig
  5. Míg áll a hab, a porszűrőt szappanos vízzel mossuk át, öblítsük le
  6. Hagyjuk megszáradni
  7. Helyezzük vissza a helyére a porszűrőt
  8. Zárjuk le a klíma előlapját

Előfordulhat, hogy a klíma a tisztítás után egy kevés ideig kellemetlen szagot fog fújni, de ez hamar elmúlik.

Kültéri egység tisztítása:

  1.  Áramtalanítsuk a klímát
  2. A kondenzátor fal felőli oldalát alaposan porszívózzuk le

Miért lehet szükségünk mégis szakember segítségére?

A fent leírt folyamatsor viszonylag egyszerűnek tűnik, viszont vannak érvek a szakember által végzett takarítás mellett is.

A tisztítás mellett szükség van a gép paramétereinek, valamint nyomásértékeinek ellenőrzésére is, amit a szerelők nyomásmérő műszerekkel, valamint hőmérővel végeznek. A klíma szakszerű karbantartása nélkül elvész a gyártói garancia. A gyártók általában kötelezővé teszik az évenkénti legalább kétszeri karbantartást, amit a garancialevélen vezetnek.

A tapasztalt szakember fel tudja mérni a berendezés műszaki állapotát illetve az elkoszolódás mértékét, így el tudja dönteni, hogy elégséges-e a berendezés vegyszeres fertőtlenítése és a szűrők tisztítása, vagy szükséges nagyobb beavatkozás. 

Milyen gyakran érdemes tisztítani a klímát?

A karbantartás gyakoriságát a gyártók rendszerint évi két alkalommal javasolják, vagy ha a garanciáról van szó, elő is írják.

A készülékek karbantartását és tisztítását célszerű minden klímaszezon előtt vagy pedig közvetlenül utána elvégezni. A szezon előtti tisztítás nagy előnye, hogy a nyár beköszöntével nem kell várnunk a szerelőre, illetve a szezon alatt a klímás szakemberek és szervizek túlterheltsége miatti sorbanállást is megússzuk.

A virusmaszk.hu-n többféle mobilklímát, kiegészítőt és szűrőbetétet talál, nagyker áron.