Mit kell tudni a védőruhák adózásáról?

augusztus 09 2 min read

A munka törvénykönyve a munkavégzés során felmerülő költségek megtérítésére kötelezi a munkáltatót, ezen belül a munkavédelemről szóló törvény szerint a munkáltató köteles biztosítani minden olyan ruházatot, amit a munkavállaló azért visel, hogy megvédje a munkafolyamat során őt érő technológiák egészségkárosító hatásaitól

A védőruha adózása egy rendkívül összetett kérdéskör, hiszen egyrészt tisztáni kell mi is tartozik a munkaruházati termékek körébe, másrészt, hogy mely esetekre vonatkozik adómentesség és melyekre nem.

Mi minősül munkaruházati terméknek? 

  • A törvényben vagy törvényi felhatalmazás alapján kiadott jogszabályban előírt módon és feltételekkel rendszeresített egyenruha, formaruha, védőruha, munkaruha, valamint annak tartozékai.
  • Az olyan öltözet és tartozékai, amelyet a munkavállaló egészségének védelme, a munkakörében, feladatainak ellátásán kívül hordott ruházatának megóvása céljából az adott munkakörben, a feladat ellátása közben visel.
  • A kifejezetten jelmezszerű öltözet, a szolgáltatási tevékenységet végzők megkülönböztető jellegű ruházata és tartozékai, amelyek az adott munkaköri feladat ellátásán kívüli viseletre alkalmatlanok.

A munkaruha adómentességének feltételei

A védőruha adózása kapcsán mindenképp ki kell térni az adómentesség témakörére. A munkáltató adómentességet élvez:

  • Ha a dolgozó olyan munkakörben dolgozik, ahol munkaruha használata nélkül a munkavállaló egészsége veszélyeztetett,
  • illetve a ruházat nagymértékű szennyeződése, gyors elhasználódása következne be.

 Az adott munkaruha olyan kell legyen, amely az adott munkakörben viselve a dolgozó egészségének védelmét, ruházatának megóvását szolgálja.

A munkavállaló egészségének védelmében biztosított munkaruházati termék esetén a vállalkozásnak kell igazolnia, hogy a munkavállaló munkavégzési körülményei, munkaköre megköveteli annak biztosítását, a munkáltató a munkavégzés közbeni viselését előírja a munkavállaló számára, ezért ezt javasolt szabályzatban rögzíteni.

Mikor adóköteles a munkaruha-juttatás?

Ez az eset akkor áll fenn, ha a munkaadó a munkavállaló részére olyan munkaruhát biztosít, mely nem felel meg az adómentes juttatásnak.

Az adóköteles munkaruha kétféle jogcímen adóztatható: 

  • Ha a munkaruhát valamennyi munkavállaló részére azonos feltételekkel és módon ingyenesen vagy kedvezményesen biztosítják.
  • Ha a munkaruhát valamennyi munkavállaló által megismerhető belső szabályzat alapján több munkavállaló részére azonos feltételekkel és módon ingyenesen vagy kedvezményesen biztosítják, feltéve, hogy a juttatásra jogosultak körét a belső szabályzat nem egyénileg, hanem a munkakör, a beosztás, a munkaviszonyban eltöltött idő, az életkor vagy más - munkaköri feladattal kapcsolatos teljesítménytől nem függő - közös ismérv alapján határozza meg.

Elszámolási szabályok

Attól függően, hogy az adott munkaruha éven belül vagy éven túl szolgálja az adott munkaadó tevékenységét, a következőképp kerülhet elszámolásra:

Éven belüli elszámolás

  • Éven belüli elszámolás esetén a termék megvásárlásakor készletre kell vinni a nettó értékét, majd a dolgozónak történő kiosztáskor anyagköltségként kerül elszámolásra.
  • ÁFA levonási jog érvényesíthető az általános szabályoknak megfelelően - ez azt jelenti, hogy az ÁFA olyan mértékben vonható le, amilyen mértékben az adóköteles tevékenységet szolgálja.

Éven túli elszámolás

  • Éven túli elszámolás esetén a termék megvásárlásakor a nettó értékét tárgyi eszközként kell aktiválni, vagyis a munkaadó  befektetett eszközei között mutatjuk ki, és értékcsökkenésként (kis értékű tárgyi eszköz esetén egyösszegű értékcsökkenésként) számoljuk el a cég költségei között.
  • ÁFA levonási jog érvényesíthető az általános szabályoknak megfelelően.

Vegye meg munkavállalóinak a munkaruhát kedvező áron, nagytételben!