Klímatisztítás házilag

július 07 2 min read

Ha klímatisztításról van szó, rendszerint kétféle megoldás jöhet szóba: vagy egy klímás szakemberre bízzuk a munkát, vagy mi magunk állunk neki a takarításnak. Bárhogy is döntünk, fontos, hogy évente legalább kétszer karban kell tartani a légkondícionáló berendezést.

Általános tudnivalók 

Működés közben a klímaberendezések nagyon sok szennyeződést szívnak magukba, amik a beltéri egység szűrőrendszerében rakódnak le - ezért itt alakulhatnak ki a penész-, gomba- és baktériumtelepek. Ha hagyjuk, hogy mikroorganizmusok telepedjenek meg a készülékben, akkor sajnos ezek egy idő után a készülék működése okán visszajuthatnak az általunk belélegzett levegőbe, így akár olyan betegségek előidézője is lehet egy rosszul karbantartott klíma, mint pl. a legionella, az asztma, vagy az allergia.

Fontos, hogy nem elegendő a beltéri egységet megtisztítani, a kültéri egységre is nagy hangsúlyt kell fektetni. A karbantartás egyik alapeleme a fertőtlenítés, amelyet a bel- és a kültéri egységben egyaránt el kell végezni.

Mivel a koszos légkondícionáló készülék több áramot fogyaszt, így egyáltalán nem mindegy, hogy megfelelően karban van-e tartva a készülék. A tisztítás maga egy rendkívül rövid művelet, mindössze 20-30 percet vesz igénybe, tehát bőven megéri belefektetni.

A légkondícionáló tisztítás lépései

  • A légkondicionáló berendezést kapcsoljuk ki és áramtalanítsuk.
  • Nyissuk fel a fedelét.
  • A porszűrő tisztítása a következő lépés (a szűrő a felelős azért, hogy a levegőben szálló por ne jusson vissza a lakásba). Ha nem nagyon koszos a klíma porszűrője, elég kiporszívózni, de ha komolyabb szennyeződést találunk rajta, akkor rakjuk 1-2 órára ecetes vízbe. Miután leázott róla a kosz, vegyük ki a vízből, és hagyjuk megszáradni, mielőtt visszatennénk. Az optimális működés érdekében lehet, hogy 2-3 havonta szükség lehet a szűrő porszívózására. Ha szakadást, sérülést, hibát találunk a porszűrőn, feltétlenül cseréljük le. 
  • Amíg a szűrő szárad, addig kitisztíthatjuk a légkondícionáló berendezés belsejét. Itt is lehet óvatos porszívózással kezdeni, de vigyázzunk arra, hogy ne tegyünk kárt a berendezés belsejében. Adott esetben gőztisztítóval is dolgozhatunk, de ilyenkor mindenképpen várjunk néhány percet, mielőtt nekikezdünk a következő munkafázisnak.
  • Az előtisztítást követően bármely, boltban beszerezhető klímatisztító sprayt (a klímatisztító spray ára kb. 1000 forintnál kezdődik) használhatunk, ami gondoskodik arról, hogy a baktériumok ne maradjanak életben a légkondi belsejében. A sprayvel alaposan fújjuk le a készüléket, majd várjunk nagyjából 10 percet, ha a használati utasítás mást nem javasol.
  • Helyezzük vissza a szűrőt.
  • Csukjuk le a légkondícionáló berendezés tetejét. 
  • Csak azután helyezzük a készüléket áram alá, miután megbizonyosodtunk arról, hogy a készülék belseje kiszáradt.
  • Kapcsoljuk be a légkondícionáló berendezést, és nyitott ablak mellett járassuk öt percig azért, hogy a klímatisztító vegyszer maradéka eltávozzon a gépből. A kellemetlen szag néhány perc alatt eltűnik, és nyugodtan becsukhatjuk az ablakot.


Tiszításra alkalmas vegyszerek

Klímatisztító aeroszol

A klímatisztító aeroszol alkohol bázisú, hajtógázas, vagy pumpás illatosított fertőtlenítő permet, mely könnyen és pontosan irányítható, de mivel rendkívül irritatív, ezért csak nyitott ablaknál szabad használni. A hajtógáz és a folyadék egyaránt fokozottan tűz- és robbanásveszélyes. Fontos tudni, hogy a fűtésre használt klímák tisztítására nem alkalmas, mivel közvetlenül a használat után a készüléket huzamosabb ideig hűtésben kell járatni.

Klímatisztító hab

A klímatisztító hab tulajdonképpen habosított fertőtlenítő folyadék. 4-500 ml-es flakonokban forgalmazzák, és a fúvókára csatlakoztatható cső segítségével lehet kijuttatni a nehezen is elérhető helyekre. Nehezebben irányítható a kifúvása mint a spraynek, viszont egyáltalán nem irritatív. Az olyan klímákban, ahol a kijelző nem a gép fedelén van, könnyen zárlatot okozhat a klímatisztító hab - ezt elkerülendő mindenképp szedje le a klíma burkolatát a tisztítás előtt, hogy a hab ne folyhasson a burkolat alá.

Háztartási tisztítószerek

A műanyag burkolóelemek tisztítására alapjában véve megfelel bármelyik háztartási mosogatószer, sőt a klíma szűrőjét (kiszerelést követően) akár hideg zsíroldóval is meg lehet tisztítani a ráragadt konyhai gőzöktől.

A klíma belső alkatrészeinek tisztításához viszont muszáj speciális tisztítószert alkalmazni! A mosogatószer már nem elég hatékony, a klóros tisztítószerek és a zsíroldók pedig maradandó kárt okozhatnak: bemattíthatják a fényes műanyag felületeket, vagy reakcióba léphetnek a rézcsövekkel, illetve a vékony alumínium lamellákkal.

A virusmaszk.hu-n többféle mobilklímát, kiegészítőt és szűrőbetétet talál, nagyker áron.