Mit érdemes tudni az N95-ös maszkokról?

november 19 1 min read

Ha felkeresünk egy maszkot árusító weboldalt, a termékek válogatása közben az általános sebészi szájmaszk számos altípusa mellett gyakran belefutunk az N95-ös jelzésű maszkokba. Mit érdemes tudni az N95 maszkokról?

Milyen egy N95 maszk?

Az N95 nevű arcvédők csak az 1970-es évek óta kaphatók - eredetileg ipari célokra tervezték őket, hogy a levegőben lévő szennyeződések kiszűrésével védjék a munkások tüdejét. Ezeken a maszkokon ugyanúgy nem volt szelep, mint a manapság az egészségügyben használatos változatokon.

Mivel a szelep nélküli változatok hosszú viselés esetén kényelmetlenné váltak a munkások számára, kifejlesztették a szeleppel rendelkező változatot, amiben sokkal könnyebben kapnak levegőt a viselőik.

Mit jelent az N95-ös jelzés?

Az N jelzés azt jelenti, hogy munkahelyi környezetben akkor lehet használni, ha ott nincsenek jelen olaj alapú részecskék - az olajálló maszkok R, illetve P jelzéssel vannak ellátva. A 95-re végződő maszkok 95 százalékos hatékonyságot jeleznek. 

Kemény, de rugalmas, általában hat rétegű nemszőtt polipropilén anyagból készülnek a szeleppel rendelkező és a szelep nélküli változatok is. A szeleppel felszerelt maszkot kényelmesebb viselni, de csupán a beáramló levegőt képes megszűrni, ezért csak a viselőjét védi. A szelep nélküli típusok a vírus továbbterjedését is meggátolják. 

Eltérő rövidítések, azonos jelentés

Az N95, a KN95 és az FFP2 jelzések lényegében ugyanazt a maszktípust jelölik. Az FFP2 az Európában, a KN95-ös és az N95-ös jelzés Kínában és az Egyesült Államokban használatos.

N95 maszkok rendelése

Webshopunkban az N95 maszkok 5 és 10 db-os kiszerelésekben is kaphatók; sokféle színben és méretben elérhetők, többféle vastagságban, szelepes és szelep nélküli változatban is.