Méhkímélő permetezési technológiák

július 06 1 min read

A permetezés fontos része a korszerű növényvédelemnek, azonban könnyen a méhek pusztulásához vezethet. Mivel a méhek felelnek sok növény fennmaradásáért, így lényeges a méhek megóvása a permetezés során is.

A permetszerek 3 kategóriája

A méhkímélő permetezésre vonatkozó szabályokat a 43/2010 FVM rendelet szabályozza. Ez alapján a készítményeket három kategóriába sorolhatjuk:

  • a méhekre kifejezetten veszélyes készítmények,
  • a méhekre mérsékelten veszélyes készítmények, és
  • a méhekre nem veszélyes, nem jelölésköteles készítmények.

A permetezésre vonatkozó előírás pedig attól függ, hogy az adott készítmény melyik kategóriába tartozik. 

Méhekre kifejezetten veszélyes készítmények

A méhekre kifejezetten veszélyes készítményeket a gazdasági növények kezelése során tilos használni a virágbimbó feslésétől a szirmok lehullásáig tartó időszakon belül. 

A tilalom azonban a virágzás időszakán kívül is érvényes lehet, ha a táblát vagy annak környékét tömegesen virágzó, mézelő növények borítják, vagy ha a gazdasági növényt a méhek egyéb okból látogatják. 

Méhekre mérsékelten veszélyes készítmények

A méhekre mérsékelten veszélyes készítményeket bár lehet alkalmazni, azokat kizárólag úgynevezett méhkímélő technológiával lehet kijuttatni -  ezt esti vagy éjszakai permetezésnek nevezzük. 

Ez azt jelenti, hogy a permetezést a méhek napi repülésének befejezését követően - leghamarabb naplemente előtt 1 órával - lehet elkezdeni, és legkésőbb 23:00-kor be kell fejezni. Ennek ellenére a permetezés előtt mindig érdemes meggyőződni a méhek repülésének befejeztéről. 

Méhekre nem veszélyes, nem jelölésköteles készítmények

A nem jelölésköteles készítményekre semmilyen megkötés nem vonatkozik, az azokkal való permetezés bármikor megengedett. 

Sose keverjük a permetszereket!

A szinergizmus az a jelenség, amikor bizonyos készítmények együttes alkalmazása során az egyik készítmény felerősíti a másik készítmény valamely hatóanyagát. Ez a permetezés során is előfordulhat, így két, külön-külön a méhekre ártalmatlan szer együttes használata már a méhek pusztulásához vezethet. 

Sajnos az ilyen kölcsönhatások többsége csak utólag derül ki, mint pl. 2014-ben is, amikor az acetamiprid és a tebukonazol együttes használata okozott méhpusztulást. 

Éppen ezért kötelesek a méhészek jelenteni a méhelhullást az illetékes Kormányhivatal számára, hogy kivizsgálhassanak minden esetet. A bejelentés megkönnyítésének érdekében a NÉBIH 2020 márciusától létrehozott egy, a növényvédőszeres kezelés bejelentésére szolgáló elektronikus felületet. 

Nemcsak a méhekre kell vigyázni!

A permetezés során használt vegyszerek nemcsak a méhekre és a különféle kártevőkre veszélyesek - belélegezve az emberi egészségre is ártalmasak lehetnek, a bőrrel érintkezve pedig irritációt okozhatnak. Emiatt a permetezést kizárólag megfelelő védőfelszerelést viselve végezzük. Ehhez elengedhetetlen a gumicsizma, a hosszú nadrág, a hosszú ujjú felső, vagy egy védőoverál, illetve a gumikesztyű, a védőszemüveg és a maszk

A virusmaszk.hu-n megtalálja a permetezés során szükséges összes védőöltözetet, nagyker áron.