Milyen gyógyszeradagolót válasszunk?

február 29 2 min read

Manapság egyre kevésbé jellemző, hogy valaki nem szed sem gyógyszert, sem pedig vitamint. Akik napi rendszerességgel használnak különböző gyógyszereket, tudják, hogy a megfelelő és praktikus gyógyszeradagoló megkönnyíti a mindennapokat, és segítséget nyújt a gyógyszerek egyszerű rendezésére.

A hétköznapi rohanásban nagy segítség lehet, ha pontosan nyomon tudjuk követni, hogy bevettük-e a gyógyszereinket, vitaminjainkat. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy ilyen készülék megbízható támasz lehet idősebb rokonaink tekintetében is: a gyógyszeradagoló segítségével akár egy hétre előre elő tudjuk készíteni, hogy melyik napszakban melyik pirulát kell bevenniük.

 

A táplálék-kiegészítők, vitamintabletták is helyet kaphatnak a gyógyszeradagolóban – így mindig tudni fogjuk, bevettük-e aznap a vitaminjainkat és az ásványi anyagokat tartalmazó készítményeket.

A gyógyszeradagolók fontossága

Nem mindegy, mikor, mennyi gyógyszert veszünk be. Sőt, egyes esetekben még az sem, hogy milyen ételt vagy italt fogyasztunk a gyógyszerszedés időszakában. A vérünk molekulakoncentrációja minden napszakban más, ennek megfelelően szívódnak fel az egyes gyógyszerek hatóanyagai is.

A hatékonyság attól is függ, hogy mennyit ettünk és ittunk aznap, aludtunk-e eleget, de még a fény és a hőmérséklet is közrejátszik egy-egy gyógyszer sikeres alkalmazásában. Ha nem az előírt módon vesszük be a tablettákat, előfordulhat, hogy nem szívódik fel megfelelően, és így a gyógyulás időtartama is hosszabbra nyúlhat – krónikus betegség esetén pedig romolhat az állapotunk.

Elysium gyógyszeradagolók

Miért hasznos a gyógyszerek, tabletták rendszerezése?

Ha egyszerre több gyógyszert kell szednünk, nehéz lehet mindet észben tartani. Érdemes a kezelés megkezdésekor listát készítenünk arról, hogy mikor melyik orvosságot kell bevennünk, illetve, hogy egyes gyógyszerek mely más készítményekkel nem vehetőek be ugyanakkor. A gyógyszeradagoló abban lehet segítségünkre, hogy pontosan követni tudjuk, melyik orvosságot mikor kell bevenni, utólag pedig ellenőrizhetjük, hogy mindent a megfelelő időben vettünk-e be.

A pontos gyógyszerszedést a napi és a heti gyógyszeradagoló segítheti – előbbi esetben esténként érdemes a másnapi adagot elkészíteni, míg utóbbinál elég erre mindössze heti egy alkalmat szánni. A rekeszes gyógyszeradagolókkal egy egész napi orvosságot tudunk különböző rekeszekben tárolni, akár napi három adag gyógyszert is elhelyezhetünk benne egész hétre. Léteznek már riasztós gyógyszeradagolók is, amelyek hangjelzéssel figyelmeztetnek, hogy időben vegyük be a gyógyszereinket. 

Melyik gyógyszeradagolót válasszuk?

A napi gyógyszeradagolók között a leggykoribb típusúak a 2x1, 3x1 és 4x1-es kialakításúak;

  • a 2x1-est reggel-este, (példa »)
  • a 3x1-est a reggel-délben-este, (példa »)
  • a 4x1-es pedig a reggel-délben-este-éjszaka (példa »)

gyógyszerdagolási ütemezéseknél lehet hatékonyan használni.

Amennyiben nem nap, hanem heti adagolókat keresünk, akkor a hét minden napjára tárolható gyógyszeradagolók közül (kör alakú is elérhető) érdemes nézelődni.

Ha pedig a hét minden napján, és azon belül is naponta többször kell gyógyszerünket, vitaminjainkat bevenni, akkor a

kiszerelésekből válogathatunk - ez utóbbi elérhető gyógyszerdagoló torony formájában is.

Gyógyszerporító, gyógyszerfelező

Amennyiben egy-egy tablettát felezni/harmadolni kell, kifejezetten erre a célra készített gyógyszerfelezőt érdemes használni (példa »). Gyakori az is, hogy a gyógyszert porrá zúzva kell bevenni, erre szintén vannak kifejezetten erre szánt eszközök.

A Virusmaszk.hu webshopban többféle kivitelű Elysium márkájú gyógyszeradagoló doboz közül válogathat.