Legnagyobb tévhitek a kullancsokról

június 26 3 min read

Szeret napozni, menetes a feje, szereti a foszfort és nagy a baj, ha beszakad a feje - ez csak néhány tévhit, amely évtizedek óta rendületlenül él az emberek fejében a kullancsokkal kapcsolatban. Nézzük, mi a valódi helyzet ezekkel a hiedelmekkel.

A kullancsok csak fűben vagy erdőben találhatók meg

Nem igaz, mivel a kullancsok bármilyen élőhelyen előfordulhatnak, beleértve a városi területeket is. Kedvelik a parkokat, kerteket és a játszótereket, azaz minden bokros, fűvel borított területet.

A kullancsok mindig hordoznak betegségeket

Tévhit. Bár a kullancsok a Lyme-kór és más betegségek hordozói lehetnek, nem minden kullancs fertőzött. A kullancsok nem a csípésükkel okoznak bajt, hanem azzal, hogy a vérszívás során a nyálukkal különböző vírusokat, baktériumokat juttatnak a szervezetünkbe. Fontos, hogy ha kullancsot találunk magunkban, minél előbb eltávolítsuk! A védőoltás a rovart nem tartja távol tőlünk, és az egyik leggyakoribb fertőzéses megbetegedést, a Lyme-kórt sem előzhetjük meg vele, de a legveszélyesebb kullancs által terjesztett betegség, a fertőző agyhártyagyulladás ellen védelmet nyújt.

A kullancsok mindig észrevehetőek

A kullancsok kis méretűek és könnyen elbújhatnak a hajban, a ruházaton vagy a bőrön, így nem mindig könnyű észrevenni őket. A kullancsot, amint észrevesszük, meg kell próbálni eltávolítani. A szemöldökcsipesz azonban nem alkalmas a kiszedésre, mert annak tompább vége van a szükségesnél.

A kullancsok csak a nyári hónapokban aktívak

A kullancsok egész évben aktívak lehetnek, amikor a hőmérséklet eléri a 4°C-ot. Sokan úgy tudják, hogy a kullancsok imádnak a napon sütkérezni, viszont az igazság azonban az, hogy kifejezetten kerülik a napfényt, hisz a forróságtól kiszáradnak és elpusztulnak. Nem is csípnek a napfénynek kitett testrészeken, inkább a sötét, párás helyeket kedvelik. Régebben főleg tavasszal, nyár elején és ősszel támadtak, de az évek óta tartó enyhe telek miatt gyakorlatilag egész évben számítani lehet kullancscsípésre.

A kullancsok csak az emberi vért szívják

A kullancsokat nem csak az emberek, hanem az állatok vére is érdekli: a melegvérű emlősök - pl.: emberek, kutyák, macskák - vérével táplálkoznak. A Kárpát-medencében a leggyakoribb a közönséges kullancs, ami a Lyme-kórt és a vírusos agyhártyagyulladást terjeszti.

Az elfogyasztott fokhagyma vagy citromfű olaj elűzi a kullancsokat

Ez nem igaz. Bár ezek az anyagok némi védelmet nyújthatnak, nem jelentenek teljes védelmet a kullancsokkal szemben. Hatékonyabb védelem ezek helyett a zokniba tűrt nadrág, a hosszú ujjú felső, a kullancsriasztó spray és a sapka megnehezíti a dolgukat, sőt, még egy fokkal kevésbé kellemetlenek is.

Kullancsriasztó spray és roll on

Kullancsok anatómiája

  1. A kullancsok szárnyakkal rendelkeznek.
    A kullancsoknak nincsenek szárnyaik. A mozgásukat a lábaik és a testüket borító szőrök segítik.
  2. A kullancsok fejüket beássák a bőrbe.
    A kullancsok nem ássák fejüket a bőrbe. Inkább apró szájszerveiket használják a bőrbe fúrására, hogy hozzáférjenek a vérhez. Sőt, a kullancsok nemcsak a bőrön tapadhatnak meg, hanem bármilyen felületen, beleértve a ruházatot, az állatok szőrét és a kertben található növényeket is.

A kullancs eltávolítása után nem kell aggódni

Ez egy nagy tévhit. Az eltávolítás után ellenőrizni kell a bőrt, hogy biztosak legyünk benne, hogy az összes kullancsot eltávolítottuk, és figyelni kell a lehetséges fertőzés jeleire is. A kullancs az emberi testhez való kapcsolódását követő első órákban csak nyiroknedvet szív, de 4-6 óra múltán megtalálja a legközelebbi kapilláris véreret. Mivel mindaddig, míg a testünkön csüng, az ürüléket visszaöklendezi a testünkbe, a fertőzést nagyobb eséllyel kapjuk meg, ha tovább tartózkodik bennünk. A jeleket a kullancs eltávolítása után heteken át figyelni kell. A kis pirosság, ami a csípés helyét mutatja, általában 7-10 nap alatt eltűnik, de előfordul, hogy a fertőzés jelei csak jóval később bukkannak fel. Bőrtünet csak az esetek kétharmadánál jelentkezik, 20-30 százalékuknál azonban a fertőzésnek semmilyen jele nincs. Arra az esetre, ha később ízületi-, idegi- vagy szívtünetek jelentkeznek, jó, ha megjegyezzük a csípés idejét és helyét.

A kullancsok csak a felnőtteket, azon belül is csak a hosszú hajú embereket támadják meg

A haj hossza természetesen nem befolyásolja a kullancsok támadását, mivel a kullancsok könnyen megtalálják az áldozatot bármilyen hajviseletet is részesítsen előnyben. Az életkorral kapcsolatban annyit kell tudni, hogy a kullancscsípés során a várandós nőknél a magzat fertőződhet, és a fertőzés az első hónapokban a terhesség elvesztéséhez vezethet. Amennyiben a fertőzés a későbbi időszakban történt, fejlődésbeli elmaradás, koraszülés, enyhébb fejlődési rendellenességek léphetnek fel. A gyerekek a bokros területeken sokkal gyakrabban gázolnak át, mint a felnőttek; sőt, abban a magasságban a a felnőttet jó esetben hosszú nadrág és zárt cipő védi, míg sok gyereknek ez már a szabadon lévő nyak vagy derék szintje.

A virusmaszk.hu-n széles választékban elérhetőek kullancsriasztó termékek, köszönhetően a saját márkás Elysium termékcsaládnak. A népszerű gyerekmintás tapaszoktól kezdve, a karkötőkön, hajgumikon keresztül, a hagyományos spray-ig webáruházunkban mindent megtalál.

Adja le rendelését munkanapokon 16:00-ig, hogy akár már másnap kézhez vehesse a csomagot!