Miért használjunk alkoholos kézfertőtlenítőket?

október 07 2 min read

Az alkohol alapú kézfertőtlenítők az évek során a gyors fertőtlenítés legjobb eszközeivé váltak. Ha nincs a közelünkben víz és szappan, jól jön az alkoholos kézfertőtlenítő gél, vagy kendő. Érdemes mindig magunknál hordanunk, főleg utazások során.

Kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság?

A legtöbb kézfertőtlenítő nem más, mint egy tömény, 60-95%-os alkohololdat. Baktérium-, gomba- és vírusölő hatással bírnak: a tömény alkohol kicsapja (denaturálja) a kórokozók külső burkát alkotó fehérjéket, ami miatt működésképtelenné válnak - nincs ez máshogy a koronavírus esetében sem.

A kézfertőtlenítők az alkoholon kívül egyéb vírus-, és baktériumellenes hatóanyagokat is tartalmaznak - mint klórhexidin vagy benzalkonium-klorid -, továbbá illatanyagokat és vivőanyagot, ami általában glicerin.

alkoholos kézfertőtlenítők

Alkoholos kézfertőtlenítő használata

Nagyjából egy borsónyi mennyiséget (kb. 5 ml) kell a kézfertőtlenítőből felvinnünk a kezünkre úgy, hogy annak teljes felületét egyenletesen befedje. A bedörzsölés minimális időtartama körülbelül 30 másodperc.

Hagyjuk, hogy teljesen rászáradjon a kézfertőtlenítő gél a kezünkre! Ezalatt az idő alatt ne érjünk hozzá semmihez! Természetesen sem megmosni, sem megtörölni nem szabad a kezünket.

A WHO ismertetőjét az alkoholos kézbedörzsölés helyes menetéről itt olvashatja el.

Szigorúan tilos lenyelni az alkoholos kézfertőtlenítőket, mert súlyos alkoholmérgezést okozhatnak. 

Mikor használjuk az alkoholos kézfertőtlenítőt?

Alapvetően akkor érdemes minden esetben alkoholos kézfertőtlenítőt használni, ha nincs lehetőségünk szappannal és vízzel kezet mosni, és nincs látható szennyeződés a kezünkön. Például:

  • a tömegközlekedési eszközök használata után, 
  • miután távoztunk az orvosi rendelőből,
  • kórházban látogatás előtt és után
  • idősek otthonában tett látogatás előtt és után
  • orrfújás, köhögés, tüsszentés után

Nem tart örökké a hatása

Az alkoholos kézfertőtlenítők megölik a legtöbb baktériumot és vírust, de jó tudni, hogy - mivel a környezetünk is tele van baktériumokkal és vírusokkal - nincs hosszú távú hatásuk. Azaz, a fertőtlenítőszerek használata és az alapos kézmosás a kezünkre került kórokozókat elpusztítják, de nem akadályozzák meg, hogy szinte azonnal újabb baktériumok vagy vírusok ne kerüljenek rá.

Melyik a jobb: a kézmosás vagy a kézfertőtlenítés?

A kézfertőtlenítők nagyon hatékonyak, de nem helyettesítik a kézmosást.

Mivel a látható szennyeződéseket és a lehetséges káros vegyi anyagokat nem távolítják el a kézfertőtlenítők és a norovírus, cryptosporidium, clostridium difficile eltávolításában sem olyan hatékonyak, mint a szappan, így mindenképp az alapos kézmosás a preferált kéztisztítási mód.

Viszont a szappan irritálja a bőrt. Dr. Sárdy Miklós, a Semmelweis Egyetem Bőrkórtani Klinikájának igazgatója szerint a gélekben található alkohol kevésbé szárítja a kezet, mint a víz. A szappan eltávolítja a kézbőrön található egészséges zsírréteget, ami miatt mikrorepedések keletkezhetnek a bőrön - ezeken keresztül pedig már könnyűszerrel bejutnak a kórokozók a testbe.

Akár szappan, akár alkoholos kézfertőtlenítő érte a kezünket, mindenképpen hangsúlyt kell fektetni a kézbőr ápolására - a nagy víztartalmú kézkrémek javítják a bőr állagát és megelőzik a bőrbetegségek kialakulását.

A virusmaszk.hu-n többféle alkoholos kézfertőtlenítő és kézkrém is megrendelhető nagy tételben, nagyker áron.