Szelepes, vagy szelep nélküli maszkot hordjunk?

november 26 2 min read

A védőmaszkok viselése az egészségünk védelme miatt általánossá vált - és szerencsére színessé is. Számos fajtája, típusa van ezeknek a védőeszközöknek, amelyek nemcsak megjelenésükben, hanem védelmi képességeikben is különböznek, a kényelmi szempontokról nem is beszélve. Mikor érdemes szelepes, és mikor szelep nélküli maszkot viselni?

A WHO álláspontja

A World Health Organization, azaz az Egészségügyi Világszervezet eredeti ajánlásaival szemben az újabb  kutatások kimutatták, hogy a maszkok mind a viselőjüknek, mind a többi embernek védelmet nyújtanak, és megfelelő használat mellett anyaguktól függően változó, de jelentős mértékben akadályozzák a vírus terjedését.

Azért fontos maszkot viselni minden olyan helyen, ahol többen vannak jelen, mert a maszkok felülete megakadályozza a nyálcseppekkel terjedő vírusok szervezetbe jutását. Az eredményes védekezés valószínűségét jelentősen növeli, ha mindenki visel maszkot - az is, aki egészséges, és az is, aki tünetmentes, de már fertőző. 

A leggyakoribb: a szelep nélküli maszk

Az átlagember által hordott sokféle szelep nélküli maszk között olykor felbukkan egy-egy szeleppel ellátott maszk, amely sajnos nem gátolja megfelelően a betegség terjedését - ezt tudományos alapossággal elkészített videók bizonyítják.

Az amerikai szabványügyi hivatalban (NIST) történt vizsgálatok a szeleppel ellátott és szelep nélküli maszkokon keresztüli kilégzés eltérő légáramlási mintáit írják le. Matthew Staymates, az intézmény kutatómérnöke videókat készített, amelyeket egy magyarázó cikk mellett el lehet érni a Physics of Fluids folyóiratban. 

Szelepes kényelem

A szelepes maszkok elsősorban a maszk viselőjét védik. A szelep egy kemény külső keretből áll, amely egy kis résen át szabad utat ad a légáramlatoknak, így a kilégző szelepek megkönnyítik a légzést, és kényelmesebbé teszik a maszk hordását.

A szelep belső részében egy szűrő réteg van, amely csak kilégzéskor nyílik ki, így megfelelő védelmet nyújt belégzéskor. A szelep helyét úgy határozták meg, hogy optimális legyen a kilégzéshez, és ennek köszönhetően sokkal kevesebb meleg levegő gyűlik össze a maszk belsejében.

Szabadban, sportolás közben sokkal jobb választás tehát, mint a szelep nélküli maszk. Azonban mindig tartsuk észben, hogy ha mi fertőzöttek vagyunk, egy szelepes maszk viselése ellenére le tudjuk fertőzni a környezetünkben lévőket, mivel a kilélegzett levegő szabadon távozik a maszk alól a szelepen keresztül.

Az egészségügyi maszkoktól az N95-ig

Sebészmaszk

A legegyszerűbb védekezési eszköz az ún. sebészmaszk, azaz egészségügyi maszk. Ez általában egyszer használatos; legfőbb funkciója az, hogy védi a maszk viselőjének környezetében lévő embereket a lefertőződéstől. Mivel viszont nem simul eléggé az arcra, sajnos a belégzés során a maszk viselője nem élvez kimagasló védelmet a fertőzésekkel szemben.

FFP-maszk

A komolyabb védelmet nyújtó maszkok az FFP jelzést viselik - ezek az EN 149:2001 számú európai szabvány szerinti teszteken bizonyítottak. Míg az FFP2-es, más néven KN95-ös vagy N95-ös maszk csak por ellen véd, addig az FFP3-as maszk védi a viselőjét a levegőben lévő permetszerű káros anyagokkal szemben is.

A CDC álláspontja

Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC (Center for Disease Control and Prevention) egyértelműen a szelep nélküli maszkok hordását ajánlja a COVID-19 elleni védekezés során, hiszen a szeleppel ellátott maszkokkal ellentétben a szelep nélküli maszkok megakadályozzák egy tünetmentes fertőző személy számára, hogy továbbadja a fertőzést.

A virusmaszk.hu-n többféle színű és kiszerelésű FFP2 és FFP3 maszk közül válogathat.