Tesztelték a maszkokat is - jelentősek a különbségek

október 20 2 min read

Bár a fertőzések ősidők óta tizedelik az emberiséget, az elmúlt pár évben mindenkit sokkolt a koronavírus meglepően gyors terjedése.

Már régóta köztudott, hogy a száj és orr eltakarása talán az egyik legjobb megelőző módszer a fertőzések kivédésére - ennek kapcsán az elmúlt években többször vitatéma volt, hogy vajon milyen maszkot érdemes hordani.

Bár Magyarországon kormányrendelet teszi kötelezővé több helyen az orrot és szájat elfedő maszkok viselését, arra azonban egy szabályozás sem tér ki, hogy milyen szűrőképességű arcmaszkot kell használni.

A védőmaszkok típusai

Textil maszk

Előnye, hogy olcsó, és akár házilag is elkészíthető. A pamutból vagy szivaccsal készült divatmaszkok többsége többször mosható, illetve újrahasznosítható.

Sebészi maszk (műtéti vagy orvosi maszk)

A sebészi maszkot az egészségügyi szakemberek számára fejlesztették ki, hogy azt műtét illetve ápolás során viseljék. Általában háromrétegű, vagy négyrétegű. Kihordási ideje maximum 4-8 óra. Egyszerhasználatos.

FFP maszk (légzésvédő félálarc)

Terheléstől függően 6-8 órán át nyújt védelmet. Egyszerhasználatos. Tilos fertőtlenítőszerrel kezelni.
Típusai:

FFP1 (KN80)

80%-os szűrőképességgel rendelkezik. A levegőben lévő finom por és nem mérgező aeroszol 80%-át kiszűri 0,6 mikronos méretig.

FFP2 (KN95)

95%-os szűrőképességgel rendelkezik. A levegőben lévő mérgező por, füst és aeroszol 95%-át kiszűri 0,6 mikronos méretig. Van szelepes, és szelep nélküli változata is.

FFP3 (KN100)

99%-os szűrőképességgel rendelkezik. A levegőben lévő mérgező por, füst, aeroszol, vírus, baktérium és gombaspóra 99%-át kiszűri 0,6 mikronos méretig. Van szelepes, és szelep nélküli változata is.

https://img.shardimage.com/FG0nzGCv/s-b3:mnMbskTiGrZMrqedablEJfsZv6-acxuy53/w:_h:_c:fill/i/RAG2vrdPZ9jGwBkLC6sWDSAr4EPb7XRZ

Mire jutottak a kutatók?

  1. Egy 2020 áprilisában megjelent tanulmány szerint - mivel a koronavírus aeroszolok és nyálcseppek útján terjed - a sebészi arcmaszkok használata meggátolhatja a vírus emberről-emberre történő terjedését.
  2. A müncheni egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a műtéti maszkok és a szövetmaszkok - amennyiben azok az archoz jól illeszkednek, és pár óránként újat vesz fel az ember - csökkentik a kenetfertőzés kockázatát, illetve hatékonyan akadályozzák meg a vírusok széleskörű elterjedését. Viszont nem ajánlott használni őket fertőzésveszélyes környezetben, mint például kórházakban, mert nincs jelentős részecskeszűrő tulajdonságuk.
  3. Az amerikai Duke Egyetem kutatói 14 különböző arcmaszkot teszteltek arra, hogy mennyire fogják fel a nyálcseppeket. A kísérlet alanya először maszk nélkül beszélt, köhögött, tüsszentett, majd maszkok viselése mellett. A kísérlet eredménye szerint az N95 orvosi maszk teljesített a legjobban, mivel szinte egyáltalán nem engedte szabadjára a nyálcseppeket. A második helyezett a műtéti maszk lett, majd ezt azok a pamutmaszkok követték, amelyek egy réteg polipropilént is tartalmaztak. A legrosszabbul a főként a futók és biciklisek által viselt kendők teljesítettek, amik nem csak nem fogják fel a cseppeket, hanem a nagyobb méretűeket több kisebb darabra szabdalják szét, ezáltal még segítik is a fertőző ágensek terjedését.
  4. A Budapesti Műszaki Egyetem kutatója, Molnár Kolos elektronmikroszkóppal vizsgálta meg több maszktípus szerkezetét. Azt találta, hogy a textilmaszkok anyagán a szövés mentén nagyméretű pórusok találhatók, amelyek átengedik a vírus nagyságú részecskéket. A sebészmaszkok jelentős részével szintén az a probléma, hogy a műanyag szálak közötti lyukak utat adhatnak a vírusoknak - ezzel szemben az FFP2 (KN95) maszk nagy szálsűrűsége megfelelőnek bizonyult.

Tesztelje maszkjait!

Pár egyszerű lépéssel otthon is tesztelheti maszkjai illeszkedését és szűrőképességét.

Gyertyateszt:

Ha a maszk viselése közben el tudja fújni a gyertyát, az azt jelenti, hogy a levegő – és ezzel együtt a vírus - ugyanolyan könnyedén beáramlik, mint ahogyan kifelé, tehát a maszk nem hatékony.

Vízállósági teszt:

Ideális esetben a maszk vízálló. Ha a nyálcseppek a maszk felületére kerülnek, akkor a külső rétegnek taszítania kell azokat. Ha a külső felületen a vízcsepp azonnal felszívódik, akkor a maszk nem nyújt kellő védelmet.

Miért viseljünk maszkot?

Mások védelme

Erre a célra alapvetően megfelelnek a műtéti maszkok és a textilmaszkok is.

Önmagunk védelme

A kutatások szerint a finomabb részecskék, a vírusok és baktériumok ellen az FFP2 és FFP3 maszkok adnak csak védelmet, mert ezek már az apró cseppeket - és ebből adódóan a cseppfertőzéssel terjedő vírusokat - is képesek megszűrni.

A virusmaszk.hu-n többféle színű és kiszerelésű orvosi, FFP2 és FFP3 maszk közül válogathat.