Miért válasszunk érintésmentes eszközöket a COVID ideje alatt?

november 23 1 min read

A vírusok, és általában véve a kórokozók terjedésének egyik módja, hogy a velük szennyezett tárgyat, felületet megérintjük. Nem véletlen, hogy főleg közösségi terekben, és a gondozási központokban (pl.: bölcsőde, óvoda, idősotthon, hivatal, kórház) viszonylag nagy eséllyel alakul ki fertőzési gócpont akár vírus, akár baktérium okozta betegségről van szó.

Viszont az influenza, a nátha-, és a koronavírus inkább cseppfertőzéssel terjed, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus ebben az esetben tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe.

A váladékcseppek segítségével terjedő vírusok megakadályozása ezért történhet a leghatékonyabban maszk viselésével, és az alapvető higiéniai szabályok betartásával. Azonban hiába fertőtleníti valaki folyton a felületeket és a kezét, ha kénytelen hozzáérni a mások által lefertőzött felületekhez - utána pedig óhatatlanul a saját szeméhez, orrához vagy szájához.

Ezt a fertőzési útvonalat küszöbölik ki az érintésmentes eszközök.

Érintésmentes eszközök

Lázmérő

Az infravörös érintésmentes lázmérő lehetővé teszi a hőmérséklet rendkívül gyors mérését - a gyorsaság sokszor nagyon nagy előny, ha a páciens rosszul van.

Az érintésmentes infravörös hőmérőt általában a homlokra irányítva haszálják - ezen a felületen akkor mérhet csak helyes értéket, ha a külső környezet nem extrém hideg vagy meleg, illetve nem verejtékezik a páciens.

Az infravörös érintésmentes lázmérőt 1-5 cm-es távolságra kell tartani a bőrfelülettől. A készülék által kibocsátott infravörös fény visszavetül bizonyos mértékben a bőr felszínéről - a felfogott visszavert infavörös sugárzás jellemzőiből számolja ki a gép a bőr hőmérsékletét nagyjából egy tizedes pontossággal.

Az infravörös érintés nélküli hőmérők főbb előnyei

  • A testhőmérséklet mérési ideje csupán 2-3 másodperc.
  • Egyszerű a használata: csak a mérendő felület felé kell irányítani, és megnyomni a mérés gombot.
  • Kül- és beltéren egyaránt alkalmazható
  • Higiénikus, mert az eszköz nem érintkezik a vizsgált személy bőrével.

Veszélyhelyzet esetén számos intézménybe csak testhőmérséklet-mérés után megengedett a belépés.

Fertőtlenítő adagoló, és szappan adagoló

A hagyományos adagolókkal szemben az érintésmentes fertőtlenítőszer adagolók és szappan adagolók rendkívül higiénikusak. Ám nem csak higiénikusak, de gazdaságosak is, hiszen az automatikájuknak köszönhetően pontosan adagolnak, így hosszútávon jelentős költségmegtakarítás érhető el velük.

Az érintésmentes fertőtlenítő adagoló, és szappan adagoló előnyei:

  • Az érintés nélküli fertőtlenítő állomás kiküszöböli a felesleges érintés kockázatát azzal, hogy gomb helyett mozgásérzékelőt használ.
  • Gyors.
  • Gazdaságosan adagol.
  • Kényelmesen hozzáférhető, akár állványra, akár falra szerelték.
  • Esztétikus, így bárhol jól mutat. 

A virusmaszk.hu-n többféle érintésmentes lázmérő és fertőtlenítő adagoló közül válogathat.