Mire jó az orrmosó?

december 21 1 min read

Allergiások, krónikus orrmelléküreg-gyulladásban szenvedők számára az orrmosás segítségével akár a gyógyszeres kezelést is csökkenteni lehet. Néhány egyszerű művelet segítségével a betegek életminősége javul, de az orrmosás az orrüreg és az orrmelléküregek gyógyulását is segíti műtét után.

Több országban, pl. Indiában több százéves gyakorlata van az orrüreg rendszeres átöblítésének, a napi tisztálkodás részét képezi. A témában írt tanulmányok az orrjáratok tisztítását gyógyítási módszerként említi, kiemelve, hogy az eljárást az orrváladék oldását elősegítő, az orrnyálkahártyát nem irritáló folyadékkal kell végezni.

Orrmosás házilag, speciális eszközzel

Annak ellenére, hogy az orrmosás házilag történik, az elvégzéséhez javasolt az e célra kifejlesztett orrmosó eszközt és folyadékot használni. Az orrmosáshoz használt folyadék fiziológiás sóoldat koncentrációja megegyező a szervezetben, a vérplazmában lévő NaCl koncentrációjával. Még hatásosabb, ha megfelelő arányban bikarbonát és xylit is kerül az öblítő folyadékba.

Az oldat készítéséhez speciális, patikában, drogériában vagy akár webshopunkból beszerezhető por alakú keveréket kell feloldani langyos, (amennyiben nem tiszta csapvizet használunk) forralt és lehűtött vízben. Az oldatot egy erre a célra kifejlesztett eszköz segítségével tudjuk az orrmelléküregekbe juttatni, majd a folyadék a másik orrjáraton keresztül távozik. Az orrmosó só használatával könnyen előállíthatjuk az orrtisztításhoz szükséges sóoldatot. Alkalmazása csökkenti az allergiák okozta panaszokat, megakadályozza az orrdugulást, valamint tisztítja az orrnyálkahártyát.

Kinek ajánlott az orrmosó készülék?

A krónikus orrmelléküreg-gyulladás mellett, illetve az orrüregi műtéteket (pl. orrpolip eltávolítást) követő gyógyulás támogatása mellett az orrmosás az allergiások életét is jelentős mértékben megkönnyíti. Kitűnő alternatíva lehet várandósság idején, amikor sok allergia gyógyszer tiltólistás, de bárki számára javasolt.

Ha a pollenszezonban esténként végzett orröblítéssel lemossuk a napközben orrnyálkahártyára tapadt polleneket, akkor csökkenthető a tünetek erőssége, azaz éjszaka nyugodtabb alvást tudunk elérni. Az orröblítés ezek mellett azért is ajánlott a légúti allergiások számára, mert az orrnyálkahártyát nedvesíti, így az allergia orrspray használat és antihisztamin tabletta szedése miatt esetleg jelentkező orrszárazság tüneteit is enyhíteni lehet a segítségével.

Az Európai Rhinológiai Társaság (ERS) és az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia (EAACI) irányelvei alapján a sóoldatos orrmosás az ajánlott gyógykezelések között szerepel a krónikus orrmelléküreg-gyulladás és orrpolip kezelésére.

További ajánlott esetek az orrmosó készülék használatára:

  • arc- és homloküreg gyulladás csillapítására
  • kiszáradt orr és orrnyálkahártya esetén
  • megfelelő orrhigiénia fenntartására
  • nagy mennyiségű por belégzése után
  • nátha és megfázás esetén
  • por és pollen allergia esetén

A virusmaszk.hu-n a kék és magenta színben is elérhető az Elysium szelepes orrmosója.