Pitvarfibrilláció, vagyis a tünetmentes szívritmuszavar

december 19 2 min read

A pitvarfibrilláció az egyik leggyakrabban előforduló szívritmuszavar, amely során a szív regulációs funkciója sérült, az úgynevezett szinusz-csomó működése kiesik, amely egyébként a szívkontrakciós ingert kiváltaná, ennek hatására a kamrák veszik át a szabályozó szerepet.

Milyen gyakori a pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció gyakori szívritmuszavar, ami Magyarországon a becslések szerint minimum 200.000-300.000 embert érint. A pitvarfibrilláció nagyon sok betegnél tünetmentesen zajlik: sem a beteg, sem az orvosok nem tudnak a beteg ritmuszavaráról.

A pitvarfibrilláció férfiaknál gyakrabban alakul ki, ugyanakkor nőknél többször vezet szövődményekhez (pl. szélütés). Az életkor növekedésével a pitvarfibrilláció előfordulása egyre gyakoribb.

A pitvarfibrilláció kialakulásának okai

A pitvarfibrilláció sokféle betegség mellett is kialakulhat. Számos kiváltó oka lehet, ezek közül a leggyakoribbak az alábbiak:

  • alkoholfogyasztás
  • cukorbetegség
  • elhízás
  • krónikus vesebetegség
  • magasvérnyomás-betegség
  • pajzsmirigy-túlműködés
  • tüdőbetegségek
  • veleszületett vagy szerzett szívbetegségek (a legtöbb szívbetegség fokozhatja a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázatát)

A betegek egy részénél a pitvarfibrillációnak nem ismert a kiváltó oka. A rendellenesség érintheti akár a fiatalabb egyéneket is, akiknél nem áll fenn egyéb szívbetegség vagy más súlyos társbetegség.

EKG vizsgálat

A pitvarfibrilláció diagnosztizálása és tünetei

Egyes esetekben, sajnos az első tünet eléggé késői: ez a pitvarfibrilláció következtében kialakult vérrög okozta agyi keringési zavar (stroke), amely akár beszédzavarral vagy féloldali bénulással is járhat. Időnként az automata mérővel történt vérnyomásméréskor észlelt ritmustalan pittyegés hívja fel a figyelmet a szívműködés zavarára. Sokszor azonban nem veszi észre a páciens a bajt, csak egy szűrővizsgálat során készített EKG során kerül felfedezésre a ritmuszavar; ezt nevezik tünetmentes pitvarfibrillációnak. A probléma mielőbbi felismerése nagyon fontos, ezért ritmuszavar esetén EKG készítése - vagy a 24 órás Holter-monitorozás - mielőbb tanácsos.

Sok, hétköznapi eszköz nem feltétlenül tudja jelezni, viszont bizonyos vérnyomásmérők képesek a rendellenes működést kimutatni, pl. ez a berendezés.

Az alábbi tünetek jelentkezésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni (nagyfokú rosszullét esetén ügyeleti ellátás igénybevételére is szükség lehet):

  • gyengeség/fáradtság/levertség
  • heves, rendszertelen szívdobogás (palpitáció)
  • légszomj
  • megmagyarázhatatlan verejtékezés
  • mellkasi fájdalom
  • szédülés/eszméletvesztés
  • szorongás/félelemérzet

Az agyi vérellátási zavarra utaló féloldali bénulás, beszédzavar esetén azonnal mentőt kell hívni!

A pitvarfibrilláció kezelési lehetőségei

Pitvarfibrilláció esetén először részletes kardiológiai vizsgálatra van szükség, mely során a kardiológus szakorvos igyekszik kideríteni a ritmuszavar okát. Ha lehetőség van rá, akkor a ritmusos szívműködés helyreállítása is megtörténhet, gyógyszeres vagy elektromos kardioverzióval. Ha erre nincs mód, akkor a pulzusszám optimalizálása a cél, a gyógyszerek beállítása néha hetekig is eltarthat. A kezelés egyik legfontosabb célja a stroke megelőzése. A legtöbb pitvarfibrillációban szenvedő személynek ezért vérrög kialakulását megakadályozó gyógyszert kell szedni. A vérrög képződését megakadályozó kezelésnek többféle módja van:

  • injekció: a bőr alá való befecskendezéssel (az inzulin kezeléshez hasonló módon) juttatható be a szervezetbe a véralvadásgátló gyógyszer; erre általában átmenetileg van szükség.
  • K-vitamin-antagonista tabletta: úgynevezett K-vitamin hatását gátló terápia alkalmazása során a véralvadás gátlása tablettával történik. Az alvadásgátlás mértékét vérvétellel lehet ellenőrizni - az INR-értéket kell 2 és 3 közé beállítani. A gyógyszer adagja függ egyéni adottságtól, illetve az élelmiszerek K-vitamin-tartalmától is, ugyanis a magasabb K-vitamin-tartalmú ételek csökkentik a gyógyszer hatását. A vérvételre kezdetben hetente, később minden hónapban szükség van.
  • egyéb készítmények: más típusú gyógyszer esetében nem szükséges a havi vérvétel, mivel ezek a készítmények nem befolyásolják az INR-értéket, más módon hatnak. Szemben a K-vitamin-antagonista szerekkel, nem szükséges az élelmiszerek K-vitamin-tartalmára sem figyelni az étrend összeállításánál. Azt, hogy kinek melyik gyógyszerre van szüksége, az orvos állapítja meg, közösen mérlegelve a pácienssel az esetleges alternatívák előnyeit és hátrányait.

A ritmuszavar szövődményeinek elkerülése érdekében az egészséges életmód (kiegyensúlyozott étrend, megfelelő testsúly beállítása, rendszeres testmozgás) bevezetésén és betartásán kívül a páciensnek nem kell mást tennie, mint pontosan beszedni az orvos által felírni gyógyszereket, és elmenni az ehhez szükséges vérvételekre.

A pitvarfibrilláció megelőzése

Érdemes kerülni a nagy mennyiségű koffein tartalmú italok fogyasztását, illetve az alkoholfogyasztást is minimális szinten tartani. Nagyon fontos továbbá a pitvarfibrillációhoz vezető kórállapotok kezelése (magas vérnyomás, cukorbetegség, koszorúér betegség, szívelégtelenség, pajzsmirigybetegség stb.), hiszen ez is hozzájárulhat a szinusz ritmus megtartásához.

A helyes otthoni vérnyomásmérésről ebben a cikkünkben olvashat.»