Tesztelje munkavállalóit, hogy emberéleteket mentsen!

október 01 2 min read

Az emberéletek megóvásának és a gazdaság működésénak érdekében a munkáltatóknak is feladata, hogy lehetőségükhöz mérten minél gyakrabban teszteljék munkavállalóikat. 

Milyen gyakran érdemes tesztelni?

A lehetőségekhez mérten érdemes minél gyakrabban tesztelni a dolgozókat, ez főként azokban a szektorokban kiemelten fontos, ahol nem megoldható a home office-ban való munkavégzés. 

Érdemes kialakítani egy ezzel kapcsolatos protokollt, hogy a munkavállalók tisztában legyenek azzal, mely esetekben fogják tesztelni őket. Ezeket természetesen a cég maga is meghatározhatja, a leggyakoribbak azonban a következők:

  • Pozitív teszt után letelt a 10 napos karantén. 
  • A munkavállaló kontaktként - pozitív teszt nélkül - került karanténba. 
  • A munkavállaló külföldi útról tért haza. 
  • Igazoltan megfertőződött egy közvetlenül vele dolgozó munkatárs.

Milyen tesztet érdemes választani?

Jelenleg három típusú tesztet alkalmaznak hazánkban, ezek közül a PCR és a gyors teszt a legismertebb, azonban létezik még egy harmadik, úgynevezett szerológiai teszt is. 

A PCR tesztek már a korai szakaszban is kimutatják a fertőzést, a szerológiai tesztek ezzel szemben arra tudnak választ adni, hogy valaha átestünk-e már a koronavírus fertőzésen. 

A gyorstesztek egyik típusáná a nyálból, míg a másiknál a vérből vett minta segítségével tudhatjuk meg az eredményt. Ezek előnye, hogy a hagyományos tesztekkel szemben már 10-15 perc alatt kiderül, hogy megfertőződtünk-e a vírussal. 

Emiatt a munkavállalók tesztelésére a PCR tesztek a legalkalmasabbak, ezek közül is a gyorsteszt a legmegfelelőbb. Ekkor ugyanis sokkal hamarabb megtudjuk az eredményt, ami azért hasznos, mert így a munkavállalót azonnal haza küldhetjük, és így kisebb eséllyel fertőzheti meg a többi dolgozót.

Azonban néhány havonta érdemes biztosítani a munkavállalók számára az antigén tesztet is (gyorsteszt változatot), hiszen így a dolgozók megtudhatják, hogy a szervezetünk termel-e antitestet. 

Az antitest két módon lehet jelen a szervezetünkben, egyrészt, ha már átestünk a fertőzésen, másrészt az oltásnak köszönhetően. Ezzel azonban érdemes vigyázni, ugyanis több kutatás el felhívta a figyelmet arra, hogy az antitest gyorstesztek sok esetben nenm mutatták ki az antitestek jelenlétét még az oltás után sem. 

Magyarországon elterjedt gyorstesztek

Biotech-tesztek

Termelünk-e antitestet?

Az egyik elterjedt gyorsteszt a Well Biotech Orawell, melynek három típusa létezik. Az első egy szerológiai gyorsteszt, vagyis ehhez a mintát vérből szükséges venni. Ez egy otthoni is elvégezhető, egyszerű folyamat, ugyanis a vérvétel ujjbegyből történik, a működése leginkább egy vércukorszint mérőhöz hasonló. Ez a típusú teszt azonban csak arra szolgál, hogy megtudjuk termel-e a szervezetünk antitestet. 

Most fertőzöttek vagyunk-e?

A Well Biotech Orawellnek azonban léteznek antigén gyorstesztjei is, ezek használatával már kifejezetten arra kaphatunk választ, hogy jelenleg fertőzöttek vagyunk-e a koronavírussal. Ennek két változatával találkozhatunk, az egyik a pálcikás, a másik pedig a nyalókás, mindkét esetben nyálból történik a mintavétel.

Clungene-tesztek

Egy másik hazánkban elterjedt gyorsteszt a Clungene, ennek szintén létezik antitest és antigén alapú változata is. Az antitestet vizsgáló változat az előzőhöz hasonló elven működik, vagyis itt is az ujjbegyből szükséges vérmintát venni. A Clungene antigén gyorsteszt pedig orrból és nyálból vett minta segítségével is használható, ehhez a gyorsteszt csomagjában egy steril mintavevő pálca is található. 

Biohit-tesztek

A legismertebb gyorsteszt márka azonban minden bizonnyal a Biohit - ebből szintén kapható ujjbegyből vett vérminta segítségével működő antitest gyorsteszt, és orrból vagy szájból vett minta alapján működő antigén gyorsteszt.

Miért fontos tesztelni?

Természetesen ebben a mindenki számára nehéz helyzetben a munkavállalók is értékelik, ha a munkáltató gondol az egészségükre, és lehetőséget biztosít a tesztelésre, melyre a munkavállalók maguktól nem biztos, hogy áldoznának. 

Emellett azonban a gazdasági érdekek is ezt diktálják, ugyanis - bár a tesztek árát ki kell fizetnie a munkáltatónak - sokkal nagyobb kieséssel jár, ha egy fertőzött munkavállaló bemegy dolgozni, és az összes vele érintkező dolgozót megfertőzi - ez egy gyár esetében akár 50-60 munkavállaló egyidejű karanténját is jelentheti.

A virusmaszk.hu-n többféle COVID-19 gyorsteszt közül válogathat.