Otthoni széklettesztek használata, típusai

július 24 2 min read

Hatékonyak és a páciensek számára sokkal kíméletesebbek az otthon is használható széklettesztek, amelyekkel tudományos vizsgálatok szerint a bélrendszeri daganatok háromnegyedét is fel lehet fedezni.

Évente több, mint 10 ezer új beteget diagnosztizálnak Magyarországon vastagbél- és végbélrákkal; ezen egyének fele sajnos nem éli túl a kórt. Korai stádiumában pedig még jó eséllyel lehet gyógyítani.

Felismerését segítheti egy kiváló paraméterekkel rendelkező otthoni székletvérteszt, illetve béldaganatszűrés, melynek elve azon alapul, hogy a daganatok anyagcseréje eltér a normális sejtek anyagcseréjétől, melynek egyik jele a bélben nagy mennyiségben termelődő tumor M2-PK nevű enzim. Ezt az enzimet a daganat bocsátja ki magából és az kiürül a széklettel. A laboratóriumban immunológiai eljárással kimutatható ez az enzim.

Felismerés tünetmentes időszakban

A betegség legpontosabban kolonoszkópiával (vastagbéltükrözéssel) deríthető fel. amely azonban kellemetlen beavatkozás, évenkénti, kétévenkénti ismétlésére pedig nem sokan vállalkoznak.

Megjelent viszont például az otthoni székletvérteszt, melynek használata olyan egyszerű, mint egy terhességi teszté. A tumor alkalmanként vérzik, és ez a vérzés megjelenhet a székletben; azonban sokszor kis mértékben, nem folyamatosan, ezért alig vagy egyáltalán nem észlelhető.

A székletvérteszt házi használatával a vérzés felismerése még tünetmentes időszakban megtörténhet, nem kell hozzá felkeresni az orvost.

A széklet gyorsteszt eljárás tudnivalói

A megfelelő teszthez elegendő mennyiségű székletet kell gyűjteni, illetve arról sem szabad elfeledkezni, hogy a székletmintának frissnek kell lennie. A mintavétel előtt rögzíteni kell a tiszta székletfelfogó papírt a WC-re, valamint győződjünk meg arról is, hogy a mintát nem éri víz.

Az otthoni székletteszt használat menete

  • a teszteszköz hegyes részével több helyről is vegyünk mintát a székletből oly módon, hogy többször is beleszúrjuk azt.
  • mintavétel után dugjuk bele a teszteszközt az extrakciós puffertartó kupakba a hegyes végével lefelé.
  • a minta kellő feldolgozhatósága érdekében győződjünk meg róla, hogy a teszteszköz és az extrakciós puffer kupakja teljesen be van csavarva.
  • várjunk 10 másodpercet, majd helyezzük a tesztet függőlegesen egy sík felületre úgy, hogy az extrakciós puffertartó kupak felfelé nézzen.
  • 5 perc elteltével olvassuk le az eredményt. 15 perc után az eredmény már nem értelmezhető.

Az eredmények pontos értelmezéséhez mindenképpen olvassuk el az adott termék használati útmutatóját.

Honnan szerezzük be a széklet gyorstesztet?

A virusmaszk.hu raktárában az egylépéses székletteszttől kezdve a székletfogó papíron keresztül a széklettartályig bezárólag minden szükséges termék a rendelkezésre áll. Amennyiben a gyorsteszt nem kellően egyértelmű jelölést mutat, egy ehhez hasonló steril, postázható termék segítségével a mintát könnyedén eljuttathatjuk a szakorvosnak

Tesztelés után

Ijedtségre még semmi ok, de teljesen meg sem nyugodhatunk, mivel a negatív eredmény még nem zárja ki teljesen a bél elváltozásának lehetőségét. Mivel a tumorok negyede csak időnként vérzik, ezért ismételt vizsgálatokkal célszerű rendszeres kontrollt végezni. A székletben megjelenő vér azonban más betegségek tünete is lehet, például aranyéré vagy vérző gyomorfekélyé, esetleg gyulladásos bélbetegségeké.

Gyakran használatos széklettesztek

A linkekre kattintva a termékek leírása, használata és beszerzési lehetősége is elérhető: