A hazánkban kapható COVID gyorstesztek típusai

október 11 1 min read

Melyik COVID-teszt mire jó?

Az alapján, hogy melyik COVID teszt mire jó, három főbb típust különböztethetünk meg.

Antigén teszt

Az első típus az úgynevezett antigén teszt - az ebbe a típusba tartozó tesztek segítségével megtudhatjuk, jelenleg fertőzöttek vagyunk-e. Már a fertőzés korai szakaszában kimutatják, hogy megtalálható-e szervezetünkben a SARS-CoV-2 vírus antigénje. 

Az antigén teszteknek a mintavétel módja alapján két fajtáját különböztethetjük meg: egyik esetben az orrgaratból/orrlyukból veszünk mintát, míg a másik esetben a nyálból. 

Antitest teszt

A második teszt típus az antitest teszt arra ad választ, hogy átestünk-e már valaha a fertőzésen. Az antitest teszt esetén az ujjbegyből szükséges vérmintát venni.

Antitest szintmérő teszt

A harmadik - és egyben legújabb - teszt típus az antitest szintmérő teszt.  A mintavétel az antitest teszthez hasonlóan ujjbegyből vett vérmintával történik, ám - hála egy színskálának - ennél a teszt típusnál azt is megtudhatjuk, hogy a testünkben mennyi antitest termelődött a fertőzés vagy a védőoltás következtében.

A korábban ismert márkák többsége (Clungene, Well Biotech Orawell) kizárólag antigén és antitest teszteket forgalmaznak, ám a WESAIL ezek mellett már az új típusú antitest szintmérő tesztekkel is foglalkozik. 

A WESAIL szintmérő teszt két csíkot mutathat - ha egy csík sem látszódik, vagy csak a T jelzésű csík (tesztsáv), akkor a teszt érvénytelen.

Ha csak a C jelzésű csík (kontrollcsík) látszódik, a teszt negatív, azaz a szervezetben nem mutatható ki a semlegesítő antitest jelenléte.

Ha a T és C jelű csík is megjelenik, a teszt pozitív, tehát az ellenanyag jelen van a szervezetben. Ebben az esetben a T csík színének intenzitása mutatja, hogy mennyi ellenanyag van a vérünkben.

A szín erőssége alapján az ellenanyagszint 4 kategóriába sorolható:

  • alig kimutatható ellenanyag mennyiség 
  • kevés ellenanyag mennyiség 
  • megfelelő ellenanyag mennyiség
  • sok ellenanyag mennyiség

Mindenkinek csak azt tudjuk ajánlani: vigyázzon magára, és teszteljen rendszeresen!

A virusmaszk.hu-n többféle gyorsteszt is megrendelhető nagy tételben, nagyker áron.

Adja le rendelését munkanapokon 16:00-ig, hogy akár már másnap kézhez vehesse a csomagot!