RSV: tünetek, terjedés, tesztelés

január 13 3 min read

Az RSV-ről (Respiratory Syncytial Virus) és az általa okozott légúti betegségről nem túl sok szó esik, kevésbé van a köztudatban, pedig szinte minden gyermek átesik az RSV-fertőzésen nagyjából kétéves koráig.

Mi az az RSV?

Az RSV egy gyakori vírus, amely legtöbbször az őszi és téli hónapokban bukkan fel. Bárki bármilyen életkorban megkaphatja az RSV-t, de gyakrabban fordul elő kisgyermekeknél, csecsemőknél. Általában az RSV-fertőzés a náthához hasonló tünetekkel rendelkezik, de csecsemőknél súlyosabb lefolyású lehet, sőt, akár tüdőszövődményekhez is vezethet. A legtöbb esetben az RSV tünetei enyhék, és rend szerint egy hét múlva maguktól megszűnnek.

Nemzetközi adatok, előfordulás gyakorisága

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban évente több mint 58 000, 5 év alatti gyermek kerül kórházba RSV-fertőzéssel.A hat hónaposnál fiatalabb, RSV-fertőzésben szenvedő 100 gyerek közül minden egy-kettőnek még kórházi kezelésre is szüksége lehet. Az USA-ban becslések szerint évente 58 ezer, 5 évesnél fiatalabb gyerek kerül kórházba emiatt, illetve a The Lancet nevet viselő nemzetközi orvosi szakfolyóiratban összegzett kutatások szerint RSV-fertőzést 5 éves kor alatt évente 33 millióan kapnak meg világszerte, s közülük körülbelül 100 ezren meghalnak; sőt, ez a vírus az idősebb felnőttek számára is végzetes lehet. Az Egyesült Államokban közülük évente körülbelül 14 ezren halnak bele a fertőzése, miközben a terhes nők és az immunhiányos emberek számára súlyosabb betegséget is okozhat.

Magyarországi RSV helyzet

Magyarországon a tavalyi járvány szezonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) bizonyos időszakokban már másfélszer annyi RSV-fertőzést azonosított, mint SARS-CoV-2 vírusfertőzést. A 2021-es év negyvenedik és az idei év huszadik hete közötti adatok szerint az influenza A vezette az NNK Nemzeti Influenza Referencia laboratóriuma által is rögzített megbetegedéseket, valamint az RSV is az élbolyban foglalt helyet.A magyar légúti figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján, valamint a becslések szerint 2022. november 14–20. között az országban 202 500 ember fordult orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 16 200-nál diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést.

Az NNK viszonylag alacsony számú vizsgálati anyagának feldolgozása után a COVID-19 tűnik a vezető fertőzésnek, viszont egyértelműen kimutatható az RSV és az influenza jelenléte is. A 2022. 40–46. hete között összesen 268 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol az NNK tájékoztatása szerint két influenza A(H3) és egy influenza B(NT) vírust azonosítottak, 33 főnél igazoltak Covid–19 fertőzést, RSV pedig négy megbetegedés hátterében állt.

Az RSV tünetei

Életkortól függően az RSV-fertőzés súlyossága, illetve a tünetek eltérőek lehetnek, a fertőzést követő 4-6 napon belül jelentkeznek. Nagyobb gyermekeknél általában enyhébbek a tünetek, például orrdugulás vagy láz, de 1 év alatti gyermekeknél a legsúlyosabb tünetek jelentkezhetnek.

Az RSV fertőzés gyakori tünetei felnőtteknél és gyermekeknél

  • köhögés
  • tüsszentés
  • láz
  • orrdugulás
  • orrfolyás

Ritkábban, csak szövődmények esetén (például bronchiolitis vagy tüdőgyulladás):

  • zihálás
  • nehéz, rövid vagy gyors légzés
  • kékes bőr

RSV-tünetek csecsemőknél

Az RSV-vel fertőzött a kisbabák nyűgösek, fáradtak, és orrdugulásuk van. Ezek a tünetek néhány nap múlva maguktól megszűnnek. Ha az állapot tartósan fennáll, a csecsemőknél szapora légzés alakulhat ki, mellkas minden belégzéskor „beszívódik” a bordáik körül, és az orrlyukak kitágulnak. A száj, az ajak és a körmök is elkékül az oxigénhiány miatt.

Az ilyen típusú gyors légzés, különösen, ha kékes elszíneződés kíséri, súlyos vészhelyzetet jelent, a lehető leghamarabb kérjen sürgős orvosi ellátást.

COVID 19 vagy RSV?

RSV és a COVID-19 egyaránt légúti vírus, ezért sok tünetük hasonló. Bár a COVID-19 és az RSV is orrfolyást, lázat és köhögést okozhat, van néhány apró különbség. Az RSV nem okoz íz- vagy szagvesztést. Ha ez a tünet orrfolyás, láz, köhögés vagy fáradtság mellett jelentkezett, ez COVID-19 fertőzés lehet. A kisbabáknál és csecsemőknél általában lassan jelentkeznek a megfázáshoz hasonló tünetek, majd gyorsan fokozódnak.

Megelőzés, kezelési lehetőségek, diagnózis

Az RSV-re gyógymód jelenleg nem létezik, de van lehetőség a vírus terjedésének csökkentésére. Más vírusokhoz hasonlóan az RSV mikroszkopikus méretű cseppecskék útján terjed a levegőben vagy felületekre, és mivel az RSV egy vírus, nem kezelhető antibiotikumokkal. A legtöbb esetben, különösen nagyobb gyermekeknél, az RSV tünetei hasonlóak a náthához vagy az influenzához és kezelés nélkül meggyógyulnak.

A megfelelő pihenés és a sok folyadék fogyasztása, a vény nélkül kapható lázcsillapítók és fájdalomcsillapítók segítenek. Rendszeres nyálkaszívás az orrból enyhítheti a csecsemők és kisgyermekek orrdugulását. A sóoldat is fellazítja a nyálkát.A nagyon fiatal babák kórházi kezelésre szorulnak, ha légzéstámogatást igényelnek. A fertőzés kockázata csökkenthető:

  • gyakori kézmosás
  • köhögés vagy tüsszentés során a száj és az orr eltakarása
  • nem használni közös edényeket és poharakat

RSV tesztelése

A tünetek és életkor alapján feltételezhető a betegség, azonban a biztos diagnózishoz a vírus kimutatása szükséges (immunfuoreszcencia, PCR, ELISA...), mely akár gyorsteszt formájában is elérhetőek. Az ECOTEST COVID-19 & influenza A+B & RSV antigén kombinált, orrlyukas, automata gyorstesztje gyermekek és felnőttek tesztelésére készült - egylépéses, könnyű a használata és fájdalommentes. Ugrás a teszt adatlapjához. »