Mik is azok a pormaszkok és milyen fajtái léteznek?

május 05 1 min read

A pormaszk használata akkor célszerű, ha meg akarjuk előzni az apró, szilárd részecskék orrba és szájba történő bejutását. Sőt, az újabb modelleken már olyan kényelmi funkciók is vannak, mint a kilégzőszelep, ami abban segíti a viselőjét, hogy kevésbé izzadjon a használat során a maszk által takart felület.

Nem könnyű eligazodni a légzésvédő pormaszkok fajtái között, hiszen ezek nagy részét egy bizonyos munkafolyamatra tervezték.

A maszkok többsége egyszer használatos, és nem mosható. Mivel gyorsan elkoszolódnak, érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget rendelni belőlük.

Légzésvédő pormaszkok fajtái

A légzésvédő pormaszkok között található:

Hogyan válasszunk légzésvédő maszkot?

A légzésvédő maszkoknak azonban nemcsak a megfelelő védelmet kell biztosítania, de elég kényelmesnek is kell lennie a teljes munkavégzés során, ezért fontos, hogy mind a komformitást, mind a biztonságot figyelembe véve a megfelelő egyéni védőeszközt válasszuk.

Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • Meg kell állapítani a szennyeződés típusát, pl.: por, füst, aeroszol stb.
  • A szennyeződés koncentrációjának meghatározása, és döntés az egyéb (pl. szem, kéz) védőeszköz szükségességéről.
  • A megfelelő szűrőbetéttel rendelkező védőeszköz-típus kiválasztása.
  • Eldönteni, hogy a védőeszköz felhelyezése és használata elég egyszerű-e.

Szennyeződéstől függ, mit kell használni

Építkezéseken gyakoriak az olyan munkálatok, melyek során sok por keletkezik. Ha például falhornyokat készítünk vagy vésünk egy felújítandó házban, akkor a tégla, valamint a régi vakolat kisebb felhőnyi mennyiségű port produkál - ez ellen védekezni kell, hiszen a tüdőbe kerülve szilikózist okozhatnak a porrészecskék.

Teljesálarc

Teljesálarcot kell használni, ha a belélegzett levegő különösen mérgező porokat, vagy gázokat tartalmaz, és a levegőben lévő gáz koncentrációja meghaladja a 0,1 térfogat %-ot.

Frisslevegős, vagy nyomólevegős légzésvédő

Ha a levegőben lévő veszélyes gáz szagtalan, pl.: szénmonoxid, álarc helyett frisslevegős, vagy nyomólevegős légzésvédő készüléket kell beszereznünk, illetve a részecskék, gázok, valamint gőzök ellen védő szűrők kiválasztásánál mindig figyelem­be kell venni a káros anyag koncentrációját. 

Szűrő típusok

Gázszűrők alkalmazása csak akkor ajánlott, ha a levegőben nincsenek mérgező szilárd részecskék.

Részecskeszűrő (porálarc, pormaszk) alkalmazása pedig olyan levegő esetén ajánlott, amiben nincsenek jelen mérgező gázok vagy gőzök.

Kombinált szűrőket csak úgy választhatunk, ha mindkét károsanyag típus koncentrációját figyelembe vesszük, azaz ha valamely gáz vagy gőz, illetve por vagy egyéb szilárd részecske koncentrációja túl magas, sajnos nem használhatunk kombinált szűrőt.

A virusmaszk.hu-n többféle színű és kiszerelésű maszk közül válogathat.