Védőruhák, munkaruhák típusai

január 27 3 min read

Azt, hogy a munkahelyen milyen öltözetben, ruhában kell megjelenni és dolgozni, számos tényező befolyásolja, de talán a legfontosabb szempont a biztonság. Kérdés, hogy a munkáltatót kötelezi-e jogszabály arra, hogy a szükséges ruházatot biztosítsa.

Munkaruhák típusai

Egyenruha

Az egyenruha rendszerint valamely szervezett testület tagjai által hordott viselet. Célja elsősorban az, hogy a testület tagjait más testületektől, illetve a testületekhez nem tartozó személyektől megkülönböztesse. Az egyenruha jellemző viselet a fegyveres testületek (rendőrség, katonaság) és más hivatalos szervezetek (tűzoltóság) körében.

Formaruha

A formaruhákat a munkáltató általában azért rendszeresíti egy adott munkahelyen, hogy az alkalmazottak és az általuk végzett tevékenységek elkülöníthetők legyenek, továbbá a szervezet arculatának megjelenítését is szolgálják. Bizonyos munkakörökben (posta, vendéglátás, közúti közlekedési területek, stb.) a munkáltató által biztosított formaruhák az adómentes juttatások körébe tartoznak. Az adómentesség feltétele az, hogy az adott ruhadarab utcai viseletre ne legyen alkalmas.

Vegye meg munkavállalóinak a munkaruhát kedvező áron, nagytételben!

Adja le rendelését munkanapokon 12:00-ig, hogy akár már másnap kézhez vehesse a csomagot!

Termékvédő ruha

A termékvédő ruha a gyártás, előállítás alatt lévő termék védelmére, valamint a szállítása vagy forgalmazása során tulajdonságainak megőrzésére szolgál. Gyakorlatilag a munkaruha fordítottjaként tekinthetünk rá, mivel nem a munkavállalót, hanem a termék tisztaságát és sértetlenségét védi. Ilyen ruházatot viselnek például a gyógyszerészeti steril üzemekben dolgozók, a szakácsok, a cukrászok, továbbá a finom, precíziós műszerek (pl.: számítógépek, chipek) gyártásában tevékenykedők is. Fontos szempont lehet az, hogy a ruházat antisztatikus legyen, hogy semmiképpen se keletkezzen a gyártás során statikus elektromosság.

Védőruha

A védőruha egyéni védőeszköz, amely a munkavégzés során a munkavállaló egészségét, testi épségét veszélyeztető fizikai, kémiai, illetve biológiai károsító hatások ellen nyújt védelmet. Szabványok és normák által meghatározott védelmi képességgel rendelkeznek. A védőruhának a munkaruhával ellentétben nincs kihordási ideje, védelmi képességének elvesztésekor, lejártakor a ruhát azonnal cserélni kell. A védőruhát a munkáltató köteles biztosítani, ha azt a munkakörülmények megkövetelik.

Munkaruha

A munkaruha a tevékenységből adódó fokozott igénybevételtől és szennyeződéstől óvja a munkavállaló saját ruházatát, vagy helyettesíti azt. Alapvető céljai közül az egyik legfontosabb a dolgozók sértetlenségének, testi épségének, egészségének védelme. Az egyenruhához hasonlóan a dolgozó rangját, szerepkörét is mutatja.

A munkahelyi öltözetekben előfordulhatnak átfedések: mind az egyenruha, mind pedig a formaruha egyidejűleg betöltheti a védőruha (egyéni védőeszköz) szerepét is. Ilyen például a kéményseprők fekete ruházata: egyrészt ebben mindenki felismeri a viselőjét, másrészt a korom kockázata miatt a munkáltatónak kötelessége biztosítania a munkavállaló számára. Ilyen esetben a védőruha funkciót kell elsődlegesen meghatározónak tekinteni, és a munkáltatónak az egyéni védőeszközökre vonatkozó szabályokat kell figyelembe vennie.

Védőruha használatban

Védőruha és munkaruha közötti különbségek

A védőruhák és munkaruhák közötti alapvető különbségeket jogszabály határozza meg, ennek fő elemei a következők:

Kötelező-e a munkáltatónak biztosítania?

A munkaruhát nem köteles biztosítani a munkáltató - a belső szabályzat, kollektív szerződés az irányadó. A védőruhát köteles biztosítani a munkáltató, ha a munkavállaló védelme máshogy nem kívánja. 

Megfelelősség értékelésre kötelezett-e?

Míg munkaruhánál nincs ilyen kötelezettség, védőruhánál dokumentumokkal (pl. EU/EK-megfelelősségi nyilatkozattal, CE jelöléssel, EK típustanúsítvánnyal vagy EU típusvizsgálati tanúsítvánnyal, tájékoztatóval) kell értékelni a minőséget.

Ki fizeti ki és kinek a tulajdona?

A védőruhát a munkáltató biztosítja ingyenesen, és az ő tulajdonát is képezi. Munkaruha esetében a belső szabályozás, a kollektív szerződés az irányadó, de költségmegosztási formában is történhet a kifizetése és így a munkavállaló tulajdonát is képezheti.

Mikortól kell biztosítani?

A védőruhát a munkáltató már a próbaidő alatt is köteles biztosítani. Munkaruha esetében a belső szabályozások, a kollektív szerződések az irányadók.

Kötelező-e a viselése?

A védőruhát kötelező viselnie a munkavállalónak. Munkaruha esetében a belső szabályozások, a kollektív szerződések az irányadók.

Mi történik, ha előírás ellenére sem viseli valaki?

Ellenőrzik, hogy a védőruha használata megfelelő-e; a viselés elmulasztása szankcionálható. Munkaruha esetében a belső szabályozások, a kollektív szerződések az irányadók.

Megtagadható-e a munkavégzés?

A munkavégzés megtagadható vagy megtiltható, ha az adott védőruha, illetve munkaruha nem tudja betölteni a funkcióját.

Szükséges-e orvosi vizsgálaton, vagy oktatáson részt venni előtte?

A munkaruha esetén egyikre sincs szükség, a védőruha esetén mind az orvosi vizsgálat, mind pedig az oktatás kötelező.

Mennyi ideig viselhető?

A munkaruhának kihordási ideje van, amit általában belső szabályozás, kollektív szerződés rögzít. A kihordási időt követően a munkaruha átmegy a munkavállaló tulajdonába. A védőruhát a védelmi képessége elvesztéséig lehet használni, kihordási ideje nincs. A védőruha tisztításáról, karbantartásáról a munkáltató gondoskodik, a munkaruhánál ezen kötelezettséget belső szabályozás, kollektív szerződés rögzíti.