A munkavédelmi maszkok és szemüvegek előírásai

március 18 1 min read

Mi adható ki a munkavállalónak?

Minden munkakörben a munkavállaló részére csak olyan védőeszközök, munkavédelmi maszkok, felszerelések és munkavédelmi szemüvegek adhatók ki, amelyek rendelkeznek a szükséges megfelelőségértékelési tanúsítvánnyal, sőt, már forgalomba hozni, használatba venni is csak akkor szabad, ha az rendelkezik EK-megfelelőségi nyilatkozattal, illetve EK-típustanúsítvánnyal. 

Milyen a szűrője a jó munkavédelmi maszknak?

Munkavédelmi maszkok esetén meghatározásra kerül a védőeszköz védelmi szintje. Nem elegendő csupán annyit mellékelni, hogy "munkavédelmi maszk", hanem például az alábbi jellemzők meghatározása is szükséges:

  • szelepes vagy szelep nélküli szűrő szükséges-e a maszkhoz,
  • beépített részecskeszűrővel/szűrőkkel vagy cserélhető részecskeszűrővel/szűrőkkel legyen-e ellátva,
  • energiával működtetett részecskeszűrő legyen-e a maszkon (amikor levegőrásegítő berendezéssel kerül be a levegő), vagy sem,
  • ütésálló házzal ellátott legyen, vagy sem (ha nem ütésálló a szűrő külseje, hanem alumínium, leesés esetén, a szűrő belsejében lévő szénréteg átrendeződik, ami rontja a védelmi képességet)

Közismert munkavédelmi maszkok

  • Szelepes porálarc (FFP2D)

    - védelem szilárd részecskék illetve olaj/vízbázisú ködök ellen. A 3M Cool Flow szelep csökkenti az arcrészen belüli felmelegedést, főleg meleg és párás körülmények között.
    Névleges védelmi tényező: 12xMK Összeroskadással szemben ellenálló belső héj. A puha arctömítés és az állítható pántok kényelmes és megfelelő illeszkedést biztosítanak.
  • Egészségvédelmi maszk kilégzőszeleppel (FFP3)

    - megnövelt védőképességük magasabb biztonságot és nagyobb hatékonyságot nyújt. Lapos formája megkönnyíti a tárolást két használat között. Gyémánt formájú elülső része megőrzi a formáját párás-meleg környezetben is. Végtelenített fejpántja széles mérettartományban használható. Kilégzőszelepek növelik a viselő kényelmét párás környezetben és ahol a munka fokozottan intenzív.

Munkavédelmi szemüveg - milyen legyen?

Munkavédelmi szemüveg viselése azok számára kötelező, akiknek olyan munkaköre van, melynek során szemei bármilyen – legyen szó mechanikai, vegyi vagy egyéb tényezőről – veszélynek vannak kitéve. Sőt, az erre vonatkozó szabályozások nem merülnek ki annyiban, hogy viselni kell munkavédelmi szemüveget, hanem annak a bizonyos szemüvegnek ugyanis további kritériumoknak is meg kell felelnie. A munkavédelmi szemüvegeknek alapesetben az úgynevezett „F” szabványnak kell megfelelniük. Az F jelölésű szemüvegnek kis energiájú, max. 45m/s sebességgel érkező behatással szemben kell védelmet nyújtania

Nem érdemes természetesen arról sem megfeledkezni, hogy a munkavédelmi szemüvegnek teljes mértékben meg kell felelnie a viselő igényeinek, pl. akinek látása korrekcióra szorul, annak számára  a munkavédelmi szemüvegnek biztosítania kell az éleslátást is. Ehhez nyújtanak segítséget a dioptriás munkavédelmi szemüvegek

A munkavédelmi szemüvegeket 5 évente ellenőrizni kell. Ellenőrzésükkor először bevizsgálják külön a lencse alapanyagokat, majd külön a keret alapanyagot. Ezt követően pedig a keretet és a lencsét együtt is.

A virusmaszk.hu-n többféle színű és kiszerelésű FFP2 és FFP3 maszk, és védőszemüveg közül válogathat.