A fokozott védelem érdekében: védőszemüvegek és arcpajzsok

október 12 3 min read

A védőszemüvegek és az arcpajzsok fokozott védelmet nyújtanak olyan helyzetekben, amikor a szem és az arc megóvása elengedhetetlen.

Miért van szükség védőszemüvegekre?

Bizonyos munkafolyamatok során kulcsfontosságú, hogy védjük szemünk egészségét a negatív hatásokkal szemben. Az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük a szemsérüléseket az, ha a munkaidő elejétől a végéig védőszemüveget viselünk. A maximális védelem érdekében érdemes a védőszemüveget maszkkal, arcvédő pajzzsal vagy sisakkal kombinálni.

Milyen veszélyforrásoktól kell tartanunk?

  • Sugárzás: az UV fény, a lézersugár, az infravörös fény, de - kellő szemvédelem nélkül - a látható fény is sérüléseket idézhet elő. Következmény lehet: szürkehályog; szaru- és kötőhártya gyulladás; retinasérülés.
  • Elektromos: az árammal való közvetlen érintkezés vagy a rövidzárlat sérüléseket okozhat: károsodhat a szaruhártya és a retina; sérülhet a szemlencse.
  • : az extrém meleg vagy a hideg is veszélyeztetheti a szemet (forró folyadék, olvadt fém, láng): roncsolódhat a szem; elhomályosodhat a szaruhártya.
  • Fizikai: idegen testek (szilárd testek, porrészecskék, forgácsok vagy szilánkok) behatolhatnak a szembe és visszafordíthatatlan károsodásokat okozhatnak: megsérülhet a szaruhártya, vagy a szivárványhártya; a szemlencse homályossá válhat.
  • Kémiai: szilárd, folyékony vagy gáz halmazállapotú anyagok (savak, lúgok, gőzök, füst) okozhatnak sérülést. Következmény lehet a szaruhártya égése; tökéletlen látás; kötőhártya-gyulladás. 
  • Biológiai: vírusok, baktériumok, gombák okozta fertőzések következménye lehet szemirritáció, illetve súlyos kötőhártya-gyulladás.

A védőszemüveg fizikai gátat képez az előttünk köhögő, tüsszőgő ember, és a saját arcunk közt. Továbbá megakadályozza, hogy önkéntelenül hozzáérjünk a szemünkhöz, és véletlen valamilyen kórokozóval lefertőzzük.

A védőszemüveget rendszeresen tisztítani kell: a lencséken kívül le kell fertőtleníteni a szárakat és a kereteket is.

Hogyan válasszunk védőszemüveget?

Egy jó védőszemüveg megfelelően illeszkedik, és tökéletesen véd. Ezért elsődleges fontosságú a munkahelyi körülmények alapos kivizsgálása, a veszélyforrások beazonosítása.

A megfelelő szemüveg kiválasztásához a törvényi előírások mellett figyelembe kell venni, hogy a munkaállomásokon milyenek:

  • a fényviszonyok,
  • a helyi adottságok (zárt tér vagy szabadtér), és
  • a hőmérséklet.

Azt, hogy milyen szabvány szerinti védőszemüveget kell használni, a munkavégzés körülményei által megkívánt védelmi szint határozza meg. A szabványi megfelelést fel kell tüntesse a terméken a védőszemüveg gyártója.

Az EN 166 szabvány és jelölései

Az EN 166 európai szabvány leírja a személyi szemvédő eszközökre vonatkozó összes általános követelményt.

Jelölései:

1  Optikai osztály
3  Folyadékok
4  Nagy méretű porszemcsék (>5?m)
9  Meleg szilárd anyagok és fémolvadékok
K  Karcmentesség = AS
N  Páramentesség = AF
T  Hőmérsékleti ellenállás

S-alap felhasználás
F-nagy sebességű részecskék, alacsony energiájú becsapódás
B-nagy sebességű részecskék, közepes energiájú becsapódás
A-nagy sebességű részecskék, nagy energiájú becsapódás

Milyen védőszemüvegek közül válogathat?

  • A 3M SecureFit SF201AF-EU védőszemüveg kiváló minőségű; nem újrahasznosított polikarbonát lencsékkel, illetve karcálló, páramentesítő bevonattal rendelkezik; színe víztiszta.
  • A 3M SecureFit SF202AF-EU füstszínű szemüveg nem torzítja a színeket és az UV ellen is véd.
  • A 3M SecureFit SF203AF-EU sárga színű védőszemüveget használva rossz látási viszonyok között a tárgyak sokkal kontrasztosabbak lesznek.
  • A 3M SecureFit SF410AS-EU védőszemüveg kiválóan használható kül- és beltér közötti mozgás esetén; illeszkedik a 9300+ sorozatú maszkokhoz és az X –sorozatú fültokokhoz is.
  • A Fahrenheit védőszemüveg puha, kristálytiszta PVC kerettel rendelkezik, ezáltal széles látóteret és kényelmet biztosít. A keret különleges oldalsó kialakítása lehetővé teszi a látásjavító szemüvegek viselését. Jól illeszkedik az eldobható légzésvédőkkel és félálarcokkal is.
  • A 3M™ 2890S típusú zárt védőszemüveg szellőzés nélküli kerete még magasabb védelmet nyújt a finom részecskék és gázok ellen, míg az erős polikarbonát lencsék ellenállnak a becsapódásnak.
  • A 3M™ Visitor 71448 látogatószemüveg rugalmas megoldást kínál a telephelyet felkereső vendégek számára - akár szemüvegesek, akár nem -, hiszen látásjavító szemüveg felett is hordható. Víztiszta, könnyű polikarbonát lencsékkel, oldalsó védőelemekkel és szemöldökvédővel rendelkezik.
  • A PW20 Direkt szellőzős munkavédelmi szemüveg viselhető pormaszkkal, illetve korrekciós szemüveggel együtt is. Szuperpuha PVC kerettel és kristálytiszta lencsékkel készül.

Mi az arcpajzs?

Az arcmaszkok mellett egyre gyakrabban hallani az arcpajzsokról.

Többféle formájú arcpajzs létezik, azonos céllal: megvédeni a teljes arcot. Az áttetsző plexi lemez hatékonyan véd a szilárd részecskék arcba csapódása és a folyékony anyagok fröccsenése ellen, emellett az arc, különösen a szem, a száj és az orr elszeparálásával megnehezíti a mikroorganizmusok szervezetbe való bejutását. Mitöbb, az arcpajzsok jelentősen csökkenthetik a vírusok belélegzésének mértékét is - ezáltal hatásos segítségek lehetnek a koronavírus-járvány újabb hulláma esetén is az olyan nagyforgalmú helyeken, mint a boltok vagy a tömegközlekedési eszközök.

Az arcpajzsok előnyei

  • Az arcpajzsok viselése kényelmesebb lehet, mint a hagyományos maszkoké.
  • Szemüveggel együtt is könnyen használhatók.
  • Az áttetsző plexinek köszönhetően a mimikát is látni engedik.
  • Alkoholos fertőtlenítőszerekkel szennyeződésmentesen tisztíthatók.
  • Az átlátszó plexi rész használat közben könnyedén felhajtható, majd pedig visszacsukható.
  • Bár egy méretben kaphatóak, a méretük az állítható pánt segítségével egyszerűen egyénre szabható.

Az első használat előtt el kell távolítani a plexi mindkét oldalán található védőfóliát!

Az arcpajzs levétele előtt és után alaposan mossunk kezet, illetve a levételkor az arcunkat se érintsük meg.

Arcpajzs vagy maszk?

Használhatunk-e a maszk helyett arcpajzsot? Az egészségügyi szakemberek szerint a válasz egyértelműen: nem.

Kifejezetten nem ajánlják az átlátszó műanyag pajzsokat a maszk helyettesítőjeként, ugyanis az arcvédők eleinte blokkolják a cseppek átjutását, de kis idő múltán azok könnyedén tovább tudnak terjedni. Az arcpajzsok a maszkok hatékonyságának növelésére alkalmasak, ezért az FFP2-es vagy az FFP3-as szájmaszkok használatával együtt ajánlott a viselésük. Fekete és sárga színben is elérhetőek.

A virusmaszk.hu-n többféle védőszemüveg és arcpajzs közül válogathat.