Csak a varroa atka pusztuljon!

június 08 2 min read

A hatékony varroa atka elleni védekezés

A méhek egyik legnagyobb ellensége, a varroa atka ellen jelenleg két hatásos módszer ismert: az oxálsav szublimálásos technika, és az amitrázködölés.

Ha csak amitrázködöléssel irtja a méhész az atkákat, akkor elegendő egy „A P3” kombinált szűrős félálarc viselése is a saját védelme érdekében.

Azonban ha oxálsavat, vagy más vegyszert is be akar vetni a méhész a kórokozók ellen, kombinált szűrőt kell használnia, amin a „ABE P3” jelzésnek kell szerepelnie.

Ha csak kevés méhcsalád egészségéről gondoskodik az ember, és rövid ideig viseli a védőfelszerelést, elég egy olcsóbb félálarc vagy teljesálarc is; több méhcsalád esetén viszont mindenképp az ikerszűrős álarcok és a rásegítéssel működő légzésvédők jelentik a megoldást. Egy dolgon nem szabad spórolni: a szűrőbetéten.

Milyen számozású legyen a szűrőbetét?

A 2-es osztályú szűrőkben több aktívszén van, ezért hosszabb ideig lehet használni őket, mint az 1-es osztályú szűrőket, de - mivel a méhészek többnyire szabadban, jól szellőző helyen használják a légzésvédőt - megfelelő az 1-es osztályú szűrő is.

Nem csak a fejet kell védeni

Mivel a mérgek a bőrön keresztül is felszívódnak, nem elég csupán a légzőszervrendszert védeni. Ha csak egy mód van rá, viseljünk védőkesztyűt és overált!

Milyen az ideális védőkesztyű?

Lehetőleg ne PVC-kesztyűt válasszunk, mert az nem véd tejsav és hangyasav ellen. Ráadásul a neoprén, latex és nitril kesztyűk rugalmasabbak is, ezért könnyebb velük dolgozni.

Milyen jelölés legyen a kesztyűn?

Lombik és kalapács piktogramot keressünk a kesztyűn. A lombik jel alatti betűk megmutatják, mi ellen nyújt hatásos védelmet a kesztyű anyaga 30 percen át, míg a kalapács alatti számok a mechanikai ellenálló képesség mértékét mutatják meg. 

Védőkesztyűk jelölései

 

Védjük a testünket is!

Az overálok csak az arcot, a kezet és a lábat nem védik, de a gumírozott részeknek köszönhetően tökéletesen kiegészítik a teljesálarc, a védőkesztyű és a védőcipő adta védelmet. Bár alapvetően egyszer használatosnak szánják őket, a gyakorlatban addig használhatóak, amíg el nem veszítik a védelmi képességüket. Ha nem szakadt, illetve nem szennyezett vegyileg, nyugodtan viselhető a védőoverál.

Milyen overált válasszunk?

A méhészeti munkákhoz az 5-ös és 6-os típusú overálok a megfelelőek, amik védelmet nyújtanak részecskék áthatolása és vegyszerek kisebb mértékű fröccsenése ellen. A különböző gyártók termékei között a legfőbb különbségek az alapanyagokban és a szabásban van. Akármelyikre is essen a választásunk, jó, ha használjuk, mivel érdemes kímélni a jóval drágább méhészruhát.

Fontos: először mindig az overált vegyük le, és csak utána a légzésvédőt! Így megakadályozhatjuk, hogy az esetlegesen a védőoverálon lévő szennyeződésből felszabaduló méreganyag a légutainkba jusson.

Jó méhészkedést, és egészséges méheket kívánunk!

Forrás: Fekete Róbert