Mit tegyünk, hogy ne kapjuk el a majomhimlő fertőzést?

június 16 2 min read

Kinek kell tartania a majomhimlőtől, és miért?

Általában annak kell fokozottan óvatosnak lennie, aki eleve veszélyeztetett, azaz akinek legyengült valamiért az immunrendszere. Ezt okozhatja valamilyen betegség, de akár a másállapot, azaz a terhesség is. Természetesen a teljesen egészséges emberek is jól teszik, ha nem fertőzik le direkt magukat majomhimlővel, mert egy olyan betegségről beszélünk, aminek még az enyhébb lefutású típusa is nagyon kellemetlen tünetekkel jár.

Az enyhébb megbetegedést a kevésbé veszélyes, lassabban terjedő nyugat-afrikai majomhimlő variáns okozza, aminek a halálozási aránya "csak" 3,6%. 

A veszélyesebb Kongó-medencei variáns az, ami reméljük nem fog elterjedni világszerte - ennek a halálozási aránya már ugyanis 10,6%. 

Igaz, hogy viszonylag régóta ismert a majomhimlő, azonban sajnos nincs kifejezetten erre a betegségre kifejlesztett vakcina. Szerencsére többféle oltóanyag is hatásosan csökkenti a majomhimlő vírus okozta tüneteket, de egyelőre egyik sem 100%-os hatékonyságú.

Milyen szakaszai vannak a majomhimlő okozta betegségnek?

Egy majomhimlő vírussal fertőzött az alábbi stációkon esik keresztül:

  1. öt–tizenöt nap tünet nélküli, ún. lappangási idő
  2. hirtelen jelentkező, elhúzódó, magas láz
  3. nyirokcsomók megduzzadása (ez más himlőre kevésbé jellemző)
  4. 2-3 nappal később nem viszkető, hólyagossá váló kiütések a test teljes felületén (különösképpen az arcon)
  5. a hólyagok kifakadása
  6. sebek begyógyulása (sajnos hegek maradhatnak)

A kísérő tünetek: fejfájás, hátfájás, általános izomfájdalom, kimerültség.

A majomhimlő terjedése

Magyarországon 2022. május 31-én találkoztak először a majomhimlő fertőzéssel. Bár csak május elején regisztrálták az első fertőzöttet Európában, a fejlett világban viszonylag gyorsan terjed a majomhimlő vírus a CDC által készített térkép tanúsága szerint is.

A megelőzés sokat számít

Mivel alapvetően a hólyagos kiütésekből kiáramló testnedv az, ami legfőképpen fertőz, az ezzel való érintkezést kell mindenképp megakadályozni. Sajnos a többi testnedv is fertőző, így a nyállal és vérrel való érintkezés is veszélyes (ezért is kell maszkot és védőkesztyűt hordania egyaránt a betegnek, és annak is, aki gondoskodik a betegről). 

Mosson alaposan kezet szappannal minél többször. Ha valamiért ez nem megoldható, használjon alkoholos kézfertőtlenítőt.

Készüljön fel...

Érdemes pár apróságról gondoskodnia, főleg ha gond esetén nem sok segítségre számíthat:

  1. Tartson otthon egy megbízható, érintésmentes lázmérőt, és legalább egy doboz lázcsillapítót, de inkább többet.
  2. A koronavírus után biztos maradt pár maszk - ezekre még szükség lehet, sőt, még többre is, mivel el kell takarni az arcon jelentkező kiütéseket.
  3. Bár minden háztartásban van gumikesztyű, nem árt egy nagyobb adag eldobható védőkesztyűt sem beszerezni, mivel az arc után tipikusan a kezeken jelennek meg a kiütések, és ezeket is takarni kell.
  4. Ha vannak olyan ruhái, amik fedik a teljes testet (és az azon megjelenő kiütéseket), és nem sajnálja őket kidobni egy viselés után, akkor nincs szüksége védőoverálra - ha viszont nem akar viszonylag sok ruhától megválni, két lehetősége van: vesz egy nagyobb adag egyszer használatos védőoverált, vagy beszerez egy ózongenerátort, és azzal fertőtleníti a ruhaneműket minden viselés után.
  5. A beteg személy környezetét folyamatosan fertőtleníteni kell, ezért jól teszi - akár van ózongenerátora, akár nincs -, ha jó előre megvásárol több liter felületfertőtlenítő szert, és rendszeresen áttörli vele a bútorokat és egyéb tárgyakat addig, amíg le nem fut a betegség.
  6. Legyen mindig feltöltve a telefonja, mert ha minden előzmény nélkül magas lázat tapasztal magán, vagy valamelyik családtagján, a lehető leghamarabb értesítenie kell a háziorvost.
  7. A karantén akár 3 hét is lehet, így ha kevés segítsége van, feltétlen tartson otthon nagyobb mennyiségű tartós élelmiszert.
  8. Ha van házikedvenc, jó előre kérjen meg valakit, hogy gondoskodjon róla betegség esetén... sokaknak nagy érvágás, de sajnos a házikedvenceket nehéz lenne védőruhába öltöztetni, így a majomhimlővel fertőzött betegnek le kell mondania a társaságukról a karantén időszakára annak érdekében, hogy még véletlenül se terjesszék tovább a vírust.