Mire jó az inhalátor?

május 02 1 min read

A kompresszoros és ultrahangos inhalátorok működésüket tekintve olyan készülékek, melyek a gyógyszeroldat aktív hatóanyagát keverik a levegővel. A mechanizmus eredménye egy egy finom pára (aeroszol), melyet a szájcsutora vagy maszk segítségével belélegezhetünk. 

Az inhalátorok hatékony eszközök a különféle légzőszervi megbetegedések esetén. Ezen betegségek közé tartozik a hörghurut, asztma, megfázás. Alkalmazásuk javasolt arcüreggyulladás és allergiás panaszok esetében is.

Elysium inhalátor termékcsalád

Az inhalációs terápia segít az orrdugulás enyhítésében, mérsékli a köhögési ingert, valamint a váladék felköhögése is könnyebbé válik. Otthonunkban egyszerűen alkalmazhatjuk ezeket a készülékeket, hiszen nem igényelnek speciális karbantartást. Az inhaláció során szervezetünknek csak azt a részét kezeljük, amelynek szüksége van a terápiára, azaz a légutakat. A szájon át szedhető gyógyszerek a gyomorból vagy az emésztőrendszer más szakaszaiból szívódnak fel, és a vérárammal eljutnak szervezetünk minden részébe, oda is, ahol nincs szükség rá, hogy kifejtsék hatásukat - ezzel szemben az inhalációs terápia célja a gyógyító szerek hatékony bejuttatása a tüdőbe, légutakba.

Kompresszoros inhalátorok

A kompresszoros inhalátor működésének alapja egy kompresszor, amely sűrített levegőt állít elő. A levegőt átfújja a gyógyszeroldaton, és apró cseppekké, úgynevezett aeroszollá alakítja azt. A nagy teljesítményű kompresszor a folyékony gyógyszert vagy sóoldatot apró szemcsékké porlasztja, majd sűrített levegő segítségével a tartozék arcmaszkokon, szájcsutorán vagy az orrszondán keresztül juttatja a légutakba.

Léteznek felnőttek számára gyártott változatok, de olyanok is, amelyeknek a célközönsége a gyermekek lesznek.

Ultrahangos inhalátorok

Az ultrahangos inhalátorok egy piezoelektromos rezgő elemet használva nagyfrekvenciás vibrációt (2-3 millió rezgés/másodperc) hoznak létre. Ezek a rezgések a víztartályon keresztül jutnak el a gyógyszeroldatig (a víz hűtőanyagként szolgál). Az erős vibráció a gyógyszeroldatból folyadékoszlopot hoz létre, amely következtében apró aeroszol keletkezik.

Hány éves kortól ajánlott az inhalátor használata?

Az inhalátor használatára a felnőtteknél és gyerekeknél is szükség lehet. A korábbiakban felsorolt előnyök miatt akár már csecsemőkortól alkalmazható. Eleinte maszkot ajánlanék, de a későbbiekben kis szájcsutora használata a megfelelő, bár ehhez természetesen szükséges bizonyos fokú együttműködési készség is.

Fontos tudnivalók az inhalátorok használatához:

  • a készülék csak az orvos által előírt gyógyszerrel használható
  • a megmaradt gyógyszert ne hagyjuk beleszáradni az inhalátor alkatrészeibe. Minden alkalommal friss gyógyszert használjunk!
  • a felülfertőzés elkerülése érdekében minden alkalommal friss gyógyszert és új, steril belégző szettet (porlasztócsésze, levegőcső, felnőtt maszk, gyerekmaszk, szájcsutora) használjunk
  • légszűrő nélkül ne használjuk az inhalátort
  • ne használjuk vagy tároljuk a készüléket párás helyen.