Új kullancsfaj terjed Magyarországon

április 15 2 min read

A korábban megérkező tavasznak köszönhetően idén hamarabb várható a hazánkban újonnan megjelent, veszélyes Hyalomma kullancsok felbukkanása is. A globális felmelegedés hatására egyre nagyobb az esélye annak, hogy életben maradnak, sőt, megfelelő életkörülményeket találnak még a Kárpát-medencében uralkodó éghajlati viszonyokon is.

Miért különösen veszélyes ez a faj?

A Hyalomma kullancsok képesek számos kórokozó, például a krími-kongói vérzéses láz vírusának terjesztésére. Ez a láz akár 30 százalékos halálozási aránnyal is járhat, bár szerencsére a vándormadarak nem hordozzák ezen láz vírusát, ezért viszonylag kicsi az esély arra, hogy egy fertőzött kullanccsal találkozzunk. Beazonosításukban segítséget nyújthat a tény, hogy több szempontból is különböznek a széleskörűen ismert hazai kullancsfajoktól:

  • nagyobbak és gyorsabbak a hazai fajoknál,
  • sötét, egyszínű pajzs jellemző rájuk,
  • lábaik pedig látványosan csíkosak;

A Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) munkatársainak eddig 14 Hyalomma-példányt sikerült befogniuk, de szerencsére a már említett krími-kongói vérzéses láz vírusa ez idáig egyik egyedben sem volt kimutatható. Ezeket a kullancsokat agytestű emlősökön találták, pl. lovakon, szarvasmarhákon és szamarakon. Kiemelt figyelemmel kísérik azon egyedeket, amelyeket már a tavaszi hónapokban sikerült azonosítani, mivel ez arra utalhat, hogy a kullancs nem egy vándormadárral érkezett idén az országba, hanem itt telelt át, vagy akár itt is kelt ki egy nőstény által rakott tojásból.

Kullancsok eltávolítása, tévhitek velük kapcsolatban

A kullancs eltávolítására tilos hegyes, éles tárgyat használni. Ha átszakítjuk a kullancs potrohát, a fertőzött béltartalom átkerül az áldozat szervezetébe. A kullancs eltávolításához nem kell orvos segítségét kérni, segítségünkre lehetnek pl. a kullancskiszedő kanalak: az azonnali kullancseltávolítás életbevágó jelentőségű lehet az általuk terjesztett fertőzések - pl. a Lyme-kór - elkerülése érdekében.

A Lyme-kór tesztet otthon is el lehet végezni, például az ALLTEST Beright Lyme-kór IgG/IgM gyorstesztjével. »

Ha azonban a csípés észrevétlen marad, a kullancs emésztőrendszerében lévő baktérium bekerülhet az emberi szervezetbe. A kezeletlen Lyme-kór pedig rendkívül súlyos tüneteket okozhat: szívizomgyulladás, szívritmuszavar, ideggyulladás, vagy akár bénulás is kialakulhat, így mindenképpen érdemes kullancs- és szúnyogriasztó termékekkel felszerelkezni.

A legnagyobb két tévhit a kullancsok külsejével, felépítésével kapcsolatban az, hogy vannak szárnyaik (nincsenek, mozgásukat a lábaik és a testüket borító szőrök segítik), illetve hogy a fejüket beássák a bőrbe (valójában az apró szájszerveiket használják a bőrbe fúrására, hogy hozzáférjenek a vérhez, és nemcsak a bőrön, hanem bármilyen felületen képesek megtapadni.

Többször szembejöhetnek velünk a kullancsokkal kapcsolatban olyan tévedések is, hogy csak fűben vagy erdőben találhatóak meg, illetve hogy mindig hordozhatnak betegséget. Nemcsak a nyári hónapban aktívak viszont és nem is csak emberi vérrel táplálkoznak - sőt, nem is csak a felnőttekre és a hosszú hajjal rendelkező embertársainkra pályáznak. Miután eltávolítottuk, nem szabad megfeledkezni a csípésről, mivel a fertőzés jelei előfordulhat, hogy csak hetekkel később bukkanak fel.