Védőeszköz és munkaruha biztosítása a munkahelyen

március 24 2 min read

A munkahelyi öltözetekkel foglalkozó legfontosabb törvények Magyarországon az alábbiak: 

Fontos megemlíteni azt is, hogy mi a különbség a védőruha, védőeszköz és a munkaruha között.

A védőruha

A védőruha esetében egyéni védőeszközről beszélünk, mely a munkavégzés során a munkavállaló egészségét, testi épségét veszélyeztető fizikai, kémiai, illetve biológiai károsító hatások ellen nyújt védelmet. Szabványok és normák által meghatározott védelmi képességgel rendelkeznek.

A munkaruha

A munkaruha esetén viszont a tevékenységből adódó fokozott igénybevételtől és szennyeződéstől óvja a munkavállaló saját ruházatát, vagy helyettesíti azt.

Mire kötelezhető a munkáltató?

A munkaruha, védőruha biztosítására vonatkozóan jó tudni:

  • A munkáltatónak nem kötelessége a munkaruhát biztosítani; ennek juttatása általában belső szabályozás, kollektív szerződés alapján történik. Meghatározásakor elsősorban az adott tevékenységet szabályozó ágazati rendelkezéseket kell figyelembe venni, a konkrétumokat pedig a munkáltató belső szabályozásában, valamint a kollektív szerződésben célszerű rendezni. Ebben nevesíteni kell azokat a munkaköröket, amelyek munkaruha juttatásra jogosítanak, továbbá, hogy milyen ruhafajták adhatók, mennyi a kihordási idejük, a munkaviszonyba lépéstől számítva mely időponttól jogosult rá a munkavállaló stb.
  • A védőruhát abban az esetben kell a munkáltatónak biztosítania, ha más módon (megelőző műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel) a munkavállaló védelme nem valósítható meg. Juttatását jogszabályok írják elő.
  • Írásban köteles előírni viseletét, valamint az egyéni védőeszköz szükségességét és annak védelmi szintjét kockázatértékeléssel kell megállapítani. (A kockázatértékelés elkészítése munkabiztonsági, illetve munkaegészségügyi szaktevékenységnek minősül.)
  • A munkaruhával ellentétben, ahol annak viselését, viselésének időtartamát, tulajdon kérdését belső szabályozás, kollektív szerződés szabja meg, a védőruhát a munkáltató köteles ingyenesen biztosítani, bár a munkáltató tulajdonában marad a ruha. Viselésének lehetőségét azonnal, tehát már próbaidő alatt biztosítani kell - onnantól kezdve, ahogy a munkára vonatkozó kockázati tényezők fentállnak. Rendeltetésszerű használata, viselése kötelező

Kötelező-e a munkavállalónak viselnie a munkaruhát, védőruhát?

  • Munkaruha esetén, ugyanúgy, mint ahogyan a munkáltatói kötelezettségeket, a viselésére és a használatára vonatkozó részleteket általában belső szabályozás, kollektív szerződés rögzíti. A munkaruha kihordási idővel rendelkezik.
  • Védőruha esetén a használata, viselése, ill. maga a munkavégzés megtagadható (vagy akár meg is tiltható) abban az esetben, ha a védőruha nem tudja betölteni védelmi funkcióját. Használata orvosi vizsgálathoz kötődhet, munkaköri, személyi, illetve személyi higiénés alkalmassági szempont lehet. Oktatást és gyakoroltatást igényel használata; a védőruhát a védelmi képességének elvesztésééig lehet hordani, mosásáról, tisztításáról, karbantartásáról a munkáltató köteles gondoskodni
  • A munkahelyi öltözetekben lehetnek átfedések, mivel az egyenruha, vagy akár a formaruha egyidejűleg betöltheti a védőruha (egyéni védőeszköz) szerepét is.  Ebben az esetben a védőruha funkciót kell elsődlegesen meghatározónak tekinteni, és a munkáltatónak az egyéni védőeszközökre vonatkozó szabályok szerint kell eljárnia.

Vegye meg munkavállalóinak a munkaruhát kedvező áron, nagytételben!