Nitrilkesztyű a konyhában

május 22 1 min read

A nitril kesztyűk térhódítása az 1990-es években kezdődött, int a latex egyik vezető alternatívája. Nagyon megerőltető munkákra tervezték; kiváló tapadásúak száraz, nedves és zsíros körülmények között, erősségük pedig az olajokkal és kenőanyagokkal szembeni ellenállás.

Nem ritka bármelyik közösségi platform tartalomgyártói körében az, hogy fekete színű, nitrilből készült konyhai gumikesztyűben vezényelve készítik el az aktuális gasztroinfluenszer végterméket. Ha valaki allergiás a latexre, az kitűnő gumikesztyűket találhat főzéshez a konyhai nitril kesztyűk körében - arról nem is beszélve, hogy sütés és főzés mellett takarításnál, mosogatásnál is kapóra jöhet.

Miben más a nitrilkesztyű, mint a latex?

A válasz rendkívül egyszerű: a nitril nem allergizál, jobban megvéd az egyes vírusoktól és baktériumoktól, és még vegyszerálló is. Az is fontos, hogy jobban ellenáll a vágásoknak, így ha ügyetlenek vagyunk is, a nitril gumikesztyű nagyban tompíthatja a sérülést. Ha a hús vágásánál, szeletelésénél nem szeretnénk érintkezni a hús felületével, akkor a nitril kesztyű jól jöhet, persze ettől függetlenül a kézmosásról sem érdemes elfeledkezni.

Rásimul a kéz felületére, így nem kell attól tartani, hogy esetleg nem tudunk kesztyűben olyan ügyesen és hatékonyan dolgozni, mint kesztyű nélkül. Takarításnál, fertőtlenítés során sem szívesen érintkezik az ember vegyszerekkel, ezért jobban tesszük, ha gumikesztyűt használunk, abból is a púdermentes kesztyűk a legkényelmesebbek.

Kesztyű használata a gasztronómiában

Bár pl. az Egyesült Államokban a kesztyűben való munka már előírás, Európában, így Magyarországon sincs az élelmiszerek kezelésénél, elkészítésénél előírás megfogalmazva a kesztyű használatára. A konyhai "védelem" azért is fontos, mert a nem megfelelő higiéniai elővigyázatosság miatt, sajnos könnyen lehet élelmiszer-mérgezést vagy élelmiszer-fertőzést kapni. Gyomorbélrendszeri tüneteket okozó heveny egészségkárosodással jelentkeznek, amely járhat hányással, hasmenéssel, hasi görcsökkel és lázzal. A köznyelvben mindkettőt ételmérgezésnek vagy sokszor gyomorrontásnak hívják.

Webshopunkban a nitrilkesztyűk többféle méretben, színben és kiszerelésben elérhetőek - megrendelhetőek csomagban és külön, darabonként is. Az itt forgalmazott nitril kesztyűk strabapíróbbak, kevésbé hajlamosak szakadásra, és púdermentesen használhatóak.