Közel 100%-os védelem: KN95 maszk

november 16 1 min read

Az arcmaszkok vásárlásakor és azok válogatása közben gyakran találkozhatunk a KN95 rövidítéssel. 

Mit jelent a KN95 jelölés?

A KN95 egy Egyesült Államokban használt szabvány, melynek szűrési hatékonysága az Európai Unióban tanúsított FFP2 maszkokkal egyenértékű. Tehát, ha egy magas védelmi szinttel rendelkező maszkot szeretnénk venni, akkor nyugodtan válasszuk a KN95 jelzésű maszkokat.  

Ezek a maszkok a levegőben szálló folyékony és szilárd részecskék 95%-át képesek megszűrni. Mivel a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, így a KN95 maszk gyakorlatilag totális védelmet nyújt ellene.

Mik a KN95 maszk jellemzői?

A KN95-ös maszkok nagy szűrőképességű hipoallergén polipropilén anyagból készülnek, és általában hat vagy hét rétegből állnak. 

Ennek a típusú maszknak két fajtája ismert: a szeleppel rendelkező és a szelep nélküli.

Szelepes KN95 maszk

A szelepes KN95 maszk kényelmesebb, mint a szelep nélküli típus. Hátránya, hogy csak a viselőjét védi, mivel a kilélegzett levegőt nem szűri.

Szelep nélküli KN95 maszk

A szelepes maszkkal szemben a szelep nélküli KN95 maszk hatékonyan védi mind a viselőjét, mind a többi embert az esetleges fertőzésektől.

Meddig viselhető a KN95 maszk?

Ezek a maszkok egyszer használatosak, azaz tilos őket újból viselni vagy kimosni. Bár egyes forgalmazók úgy hirdetik a KN95-ös maszkokat, mint többször használhatóakat, tudni kell, hogy a szűrési hatékonyságuk jelentősen csorbul minden egyes alkalommal.

Mivel speciális anyagból készülnek, ezért sajnos tilos kezelni őket fertőtlenítőszerekkel is.

Az olyan típusú részecskeszűrő félálarcok - mint amilyen a KN95 maszk is - nagyjából 6-8 órán át használhatók biztonsággal. Pontos védelmi ideje azonban előre nem meghatározható, mert a levegőben lévő szennyező anyagok koncentrációja nagyban befolyásolja azt. 

Mivel a pontos illeszkedés az alapja minden nagyhatékonyságú maszknak, így a KN95-ös maszk sem tudja kifejteni maximális védő hatását szakállas férfiak esetében az arcszőrzet miatt.

KN95 maszkok rendelése

Webshopunkban a KN95/FFP2 maszkok sokféle színben és méretben elérhetők, többféle rétegzettséggel, szelepes és szelep nélküli változatban is.

A fenti termékek webshopunkban 5 és 10 db-os kiszerelésekben is kaphatóak.