A védőruházatokra vonatkozó jogszabályok

április 12 3 min read

Azzal kapcsolatban, hogy egy munkáltató milyen módon választja ki a munkahelyi öltözetet, elsősorban az az irányadó, hogy a munkáltatót kötelezi-e jogszabály arra, hogy szükséges-e a munkavállalók számára védőruhát biztosítania.

Hogy eligazodjunk a szabályozások útvesztőjében, fontos tisztában lenni a témába vágó jogszabályokkal. Ezeket a jogszabályokat két részre bonthatjuk: törvényekre és rendeletekre.

Törvények a munkavédelemről

1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) a munkavédelemről

- az Országgyűlés a törvényt "az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit a szervezetten munkát végzők egészségének, munkavégző képességének megóvása és a munkakörülmények humanizálása érdekében, megelőzve ezzel a munkabaleseteket és a foglalkozással összefüggő megbetegedéseket, az állam, a munkáltatók és a munkavállalók feladatait, jogait és kötelességeit meghatározva" alkotta meg. A védőeszközöről a III. fejezet, 18 §-ban olvashatunk. 

2012. évi I. törvény (Mt.) a munka törvénykönyvéről

- a törvény "a tisztességes foglalkoztatás alapvető szabályait állapítja meg a vállalkozás és a munkavállalás szabadságának elve szerint, tekintettel a munkáltató és a munkavállaló gazdasági, valamint szociális érdekeire." Munkaruhával kapcsolatos konkrét rendelkezést ugyan nem tartalmaz, de a Mt. 51. § (1) bekezdése alapján a munkáltató köteles a munkavállalót a munkaszerződés és a munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint foglalkoztatni, továbbá – a felek eltérő megállapodása hiányában – a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani. A munkavégzéshez szükséges feltételek biztosítása közé tartozhat a munkaruha biztosítása is.

1995. évi CXVII. törvény (SZJA törvény) a személyi jövedelemadóról

- a törvényt "az adóbevételek biztosítása érdekében, az állampolgárok közterhekhez való hozzájárulásának alkotmányos kötelezettségéből kiindulva" alkotta az Országgyűlés. 1. számú mellékletében foglaltak szerint adómentes juttatásnak számítanak a 9.2. pontban összegzett munkaruházati termékek, amelyek között megtalálható többek között a rendszeresített egyenruha, formaruha, védőruha, munkaruha, valamint tartozékai is. 

1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról

- a törvény hatálya - ha más törvény eltérően nem rendelkezik - "az állami és a helyi önkormányzati költségvetési szerveknél, valamint a helyi önkormányzat által (a továbbiakban: munkáltató) a feladatkörébe tartozó közszolgáltatások ellátására foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyára terjed ki." A 79. §-ban foglaltak szerint „(1) Végrehajtási rendelet előírhatja a munka jellegére tekintettel biztosítandó formaruhajuttatást. (2) A munka- és formaruha juttatásra jogosító munkaköröket, az egyes ruhafajtákat, a juttatási időket, valamint a juttatás egyéb feltételeit a kollektív szerződés, ennek hiányában a munkáltató állapítja meg. (3) A juttatási idő eltelte után a munka, illetve formaruha a közalkalmazott tulajdonába megy át. Ha a közalkalmazotti jogviszony a juttatási idő letelte előtt megszűnik, a kollektív szerződés rendelkezései irányadóak a visszaszolgáltatás vagy a közalkalmazott részéről történő megváltás tekintetében.”

Rendeletek a munkavédelemről

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/425 rendelete (2016. március 9.) az egyéni védőeszközökről és a 89/686/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről

- A 89/686/EGK irányelvet a Tanács a belső piac létrehozása keretében fogadta el azzal a céllal, hogy harmonizálja az egyéni védőeszközökre vonatkozó tagállami követelményeket és felszámolja az egyéni védőeszközök tagállamok közötti kereskedelme előtt álló akadályokat. Ezen rendelkezés magában foglalja, mit is tekintünk egyéni védőeszköznek: „olyan eszköz, amelyet arra terveztek és gyártottak, hogy viselve vagy kézben tartva megvédje az adott személyt az egészségét vagy biztonságát érintő egy vagy több kockázattal szemben.

65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet a munkavállalók munkahelyen történő egyéni védőeszköz használatának minimális biztonsági és egészségvédelmi követelményeiről

- a rendelet hatálya kiterjed az egyéni védőeszköz munkahelyen történő használatának biztonsági és egészségvédelmi követelményei tekintetében a) minden munkáltatóra, aki az Mvt. 87. §-ának 9. pontja szerinti szervezett munkavégzés (a továbbiakban: szervezett munkavégzés) keretében munkavállalót foglalkoztat, b) az a) pont szerinti munkáltató által foglalkoztatott - ideértve a közhasznú munka végzésére irányuló foglalkoztatást is - munkavállalóra. Szintén az egyéni védőeszköz fogalmát igyekszik tisztázni; kiemelve azt, hogy az egyéni védőeszköz „minden olyan eszköz, amelyet a munkavállaló azért visel vagy tart magánál, hogy az a munkavégzésből, a munkafolyamatból, illetve a technológiából eredő kockázatokat az egészséget nem veszélyeztető mértékűre csökkentse, továbbá az eszköz bármely kiegészítése, vagy egyéb segédeszköz, amelynek a feladata …” az előzőekben meghatározott cél elérése.

61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet a biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelméről

- a "rendelet hatálya az Mvt. szerinti szervezett munkavégzésre terjed ki". A biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelméről 61/1999. (XII. 1.) EüM rendeletben foglaltak szerint  megfelelő védőberendezéseket, illetve egyéni védőeszközöket kell biztosítani és használni”. A 8. § (1) szerint a munkáltató minden olyan biológiai tényezőkkel kapcsolatos tevékenységnél, amely kockázatot jelent a munkavállaló biztonságára és egészségére, köteles […] a munkavállaló számára megfelelő védőruházatot biztosítani. 

4/2009. (III. 17.) EüM rendelet az orvostechnikai eszközökről - a rendelet hatálya - az 1. § (2) bekezdésben foglaltak kivételével

  • "a Magyarország területén gyártott, forgalmazott, illetve alkalmazott orvostechnikai eszközökre és tartozékaira terjed ki". A kivételek között vannak többek között az in vitro diagnosztikai eszközök, a humán vérre, vérkészítményre, humán eredetű plazmára vagy vérsejtekre. A védőeszközökkel kapcsolatban az alábbiak a leglényegesebbek:  „9. § Ha az eszköz az egyéni védőeszközök követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról szóló 18/2008. (XII. 3.) SZMM rendelet szerint egyéni védőeszköznek minősül, akkor annak az abban foglalt alapvető egészségügyi és biztonsági előírásoknak is meg kell felelnie.”

Vegye meg munkavállalóinak a munkaruhát kedvező áron, nagytételben!